StoryEditor

Príspevky pre novorodencov už dostanú aj slobodné matky

18.09.2007, 11:32
Autor:
SITASITA

Mesto Nitra rozšírilo smernicu o jednorazovom príspevku pre novorodencov vo výške 2 500 korún aj na deti nenarodené v manželstve. Podľa dodatku sa bude príspevok poskytovať "manželom ako rodičom dieťaťa, matkám žijúcim v partnerskom vzťahu bez uzatvorenia manželstva, osamelým matkám a ovdoveným matkám alebo otcom". Podmienkou zostáva trvalý pobyt v Nitre. Doteraz sa smernica vzťahovala len na manželské páry, čo sa stretlo s nevôľou v radoch opozičných poslancov, ako aj odborníkov z Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy. Tí ohodnotili tento krok ako negatívny, populistický a "diskriminačný voči iným formám spolužitia ako je manželstvo a voči deťom narodeným v týchto zväzkoch".
Primátor Nitry Jozef Dvonč vychádzal pri návrhu smernice zo svojho volebného programu, kde má uvedenú podporu rodín. "V prvej fáze sme preto dali schváliť príspevok pre tie deti, ktoré skutočne sú narodené v rodinách," povedal. Po vlne nevôle začalo mesto vyplácať príspevky aj pre ostatné deti, nie však z mestského rozpočtu, ale z fondu Za rozvoj Nitry.
Aj toto však opozícia napádala ako diskrimináciu. Poslanec Miloš Dovičovič (SDKÚ-DS) opakovane navrhoval smernicu zmeniť, zastupiteľstvo, kde má väčšinu Smer-SD a KDH však jeho návrhy zmietlo z rokovacieho stola. Odôvodnilo to tým, že smernice sú vo výlučnej právomoci primátora. Ten nakoniec smernicu po pripomienkach verejnosti a poslancov upravil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:31