StoryEditor

Ak spôsobia škody, budú musieť niesť následky, vyhlásil Pellegrini k štrajku autodopravcov

11.01.2020, 12:12
Autor:
TASRTASRredred
Premiér poukázal na to, že tieto aktivity sú reprezentované zatiaľ len časťou prepravcov.

Premiér Peter Pellegrini vyzval autodopravcov, aby nepokračovali v štrajku a zasadli za rokovací stôl. Povedal to v diskusnej relácii na Rádiu Slovensko Sobotné dialógy. Podľa premiéra je štrajk politicky motivovaný, keďže je 50 dní pred voľbami.

​"Vyzývam ich, aby nepokračovali v štrajku, lebo budú musieť niesť následky, ak spôsobia škody," vyhlásil premiér. Dodal, že autodopravcovia by nemali obťažovať slovenských občanov a blokovať cesty.

Poukázal na to, že tieto aktivity sú reprezentované zatiaľ len časťou prepravcov. Zdôraznil, že slovenskí prepravcovia sú združení aj v iných reprezentatívnych organizáciách, s ktorými štát permanentne rokuje. Podľa Pellegriniho únia prepravcov ohlásila štrajk napriek tomu, že diskusie s ministrami dopravy aj financií sú.

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) konštatuje, že štrajk považuje za krajné riešenie, a hovorí o drasticky sa zhoršujúcom podnikateľskom prostredí autodopravcov. Od predstaviteľov štátu očakáva riešenia, a to 50-percentné zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta do určenia nového správcu mýta. Požadovala rokovanie s vládou SR o predložených požiadavkách.

Ministerstvo financií SR ponúka autodopravcom zníženie sadzieb dane z motorových vozidiel pre kamiónovú dopravu v priemere o 12,5 percenta. Zároveň prepočíta, aký dosah na rozpočet by malo zrušenie zdaňovania vreckového pri zahraničných pracovných cestách. V prípade minimálneho vplyvu predloží rezort financií tento návrh spolu so znížením cestnej dane na januárovú schôdzu Národnej rady (NR) SR.

Dôvera v súdnictvo

Za nízku dôveryhodnosť v súdnictvo na Slovensku môže podľa Pellegriniho aj ministerstvo spravodlivosti, ktoré malo konať skôr. Z povolebnej spolupráce opätovne vylúčil iba opozičnú ĽSNS. Zostrelenie ukrajinského lietadla Iránom odsúdil.

„Tlak sa mohol vytvárať skôr,“ uviedol Pellegrini ma margo konania ministerstva spravodlivosti po medializácii kauzy Threema a odobratia mobilov sudcom policajtmi. Podľa premiéra sa rezort spravodlivosti stále schováva za klišé o oddelení exekutívy od justície.

Pellegrini zopakoval, že sa mali už v minulosti teatrálne vyzliecť z talára sudcovia, ktorí konajú protizákonne, alebo majú na stole spisy staré 15 rokov či styky a vzťahy s podozrivými osobami. V súvislosti s medializáciou Threemy považuje premiér prepad dôveryhodnosti v súdnictvo za logický.

„Ja osobne som bol ten, ktorý inicioval stretnutie s generálnym prokurátorom a predsedníčkou Súdnej rady SR a prijali sme na sklonku roka ešte paragrafy, ktoré majú ešte viac rozviazať ruky súdom a prokurátorom a zakázať takýmto ľudom dočasne a niekedy trvale súdiť,“ uviedol Pellegrini. Myslí si, že práve tieto kroky povzbudia dôveru Slovákov v súdnictvo.

Polícia má dnes podľa Pellegriniho rozviazané ruky. „Nikto nie je chránená zver,“ tvrdil premiér s tým, že ľudia sú obviňovaní bez ohľadu na to, z akej sú politickej strany. Tvrdenie exprezidenta Andreja Kisku o jeho politickom obvinení odmieta. Myslí si, že ak sa dôveruje polícii pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka, tak sa jej má veriť aj pri obvinení exprezidenta.

Povolebná spolupráca

V otázke politického usporiadania po voľbách nevylúčil opätovne Pellegrini zo spolupráce žiadnu politickú stranu okrem ĽSNS. Odpovedal tak na otázku, či by mu vadilo sadnúť si za rokovací stôl s ako prvým Andrejom Dankom (SNS), ktorý na Pellegriniho zaútočil potom, čo žiadal, aby slovenských vojakov z Iraku evakuoval vládny špeciál.

V otázke, či považuje atentát na iránskeho generála Kásema Solejmáního za legitímny, uviedol, že Slovensko bude stáť vždy na strane medzinárodného práva. Premiér tiež odsúdil zostrelenie lietadla v Iráne. „Takto nezodpovedne sa správať a neoveriť cieľ, na ktorý použijete už nezvratnú akciu, je veľmi nezodpovedné a verím, že aktéri tohto činu budú potrestaní,“ myslí si Pellegrini.

V otázke bezpečnosti a migrácie Pellegrini varoval pred tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý už v minulosti tvrdil, že môže vypustiť sýrskych utečencov do Európy, ako aj pred práve trvajúcou krízou medzi USA a Iránom. Premiér tiež odmietol, že by Slovensko nebola cieľová krajina migrácie. To, že sem migranti nemierili, pripisuje spolupráci na ochrane hraníc so Srbskom a Maďarskom.

01 - Modified: 2020-01-06 09:46:59 - Feat.: 0 - Title: Bratislavu čakajú v utorok dopravné obmedzenia. Štrajkovať budú autodopravcovia 02 - Modified: 2020-01-07 17:59:58 - Feat.: 0 - Title: V Bratislave meškali niektoré linky MHD do 40 minút. Dôvodom bol štrajk autodopravcov 03 - Modified: 2020-01-10 08:41:26 - Feat.: 0 - Title: Kamiónový štrajk: Polícia odporúča obísť Žilinu, dopravcovia zablokovali aj cestu v Košiciach
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:34