StoryEditor

Do vraždy Kuciaka nemal Kočner absolútne žiadnu obavu, že by NAKA prišla na súd zobrať zmenky, tvrdí Lipšic

08.01.2020, 16:44
Autor:
TASRTASR
K otázke komunikácie cez Threemu uviedol obžalovaný Pavol Rusko, že s ňou bolo manipulované.

Obžalovaný Marian Kočner mal v časoch pred vraždou novinára Jána Kuciaka online informácie z NAKA a vedel, kedy sa chystajú možné úkony.

Po pojednávaní v kauze falšovania zmeniek TV Markíza to uviedol právny zástupca televízie Daniel Lipšic v reakcii na tvrdenie obžalovaného Pavla Ruska, že by boli hlúpi, keby predložili súdu v civilnom konaní falošné zmenky vzhľadom na to, že by ich Národná kriminálna agentúra (NAKA) mohla preskúmať, keď sa to ešte vedecky dalo.

Skúmanie veku atramentu totiž nie je možné po dvoch rokoch od zhotovenia dokumentu, ako aj napísal znalec Gerry Laporte vo svojom posudku. Ten na pojednávanie nemohol prísť z dôvodu zaradenia Kočnera na Magnitského zoznam, keďže je Laporte Američan.

​„Ak si prečítate Threemu, tak je zrejmé, že mal obžalovaný Marian K. informácie aj od vedúcich predstaviteľov NAKA o tom, čo sa bude diať,“ vysvetľoval Lipšic. Ten dodal, že predpokladá, že mal Kočner informácie aj od Norberta Bödöra. „Do vraždy Jána Kuciaka nemali absolútne žiadnu obavu, že by NAKA prišla na súd zobrať zmenky,“ uzavrel advokát.

K otázke komunikácie cez Threemu uviedol obžalovaný Pavol Rusko, že s ňou bolo manipulované. To má dokazovať aj prepis komunikácie obhajcu Kočnera Michala Mandzáka cez aplikáciu WhatsApp, ktorá mala byť v dvoch nekorešpondujúcich vyhotoveniach. Priznal, že niektoré správy z prepisov sú pravé.

Pojednávanie bolo v stredu prerušené potom, čo sa nedostavil ďalší znalec obhajoby Milan Nouzovský. Výsluchom jeho a ďalších znalcov bude proces pokračovať 27. januára.

​Obžalovaní Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Aghom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Kočner čelí obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:32