TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Čaputová sa vyjadrila k situácii v Iraku. Slovenských politikov vyzvala, aby ju nevyužívali na svoj boj

08.01.2020, 09:21
Autor:
klkl
Ocenila zároveň, že naši vojaci boli presunutí mimo územie Iraku.

Prezidentka Zuzana Čaputová v stanovisku k situácii na Blízkom východe napísala, že je potrebné získať vysvetlenie zo strany USA, ktoré objasní ich zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního. 

"V prípade, že predmetný útok nebol vykonaný v reakcii na bezprostredne hroziace nebezpečenstvo, budú na mieste otázky o jeho opodstatnenosti a legálnosti," napísala prezidentka.

Ocenila zároveň, že naši vojaci boli presunutí mimo územie Iraku. "Aj naďalej dôverujem našim predstaviteľom, že všetky kroky, ktoré podniknú, budú riadne koordinované a odkonzultované s našimi spojencami v Severoatlantickej aliancii."

Prezidentka sa zároveň vyjadrila aj ku krokom slovenských politikov a k ich vyhláseniam k celej situácií. "Vyzývam všetkých zainteresovaných, aby vo svojich vyhláseniach mali na pamäti nielen možné krátkodobé politické zisky, ale predovšetkým dlhodobo budované dobré meno Slovenska, našich vojakov a celkovú bezpečnostnú situáciu," uzavrela.

​Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabili minulý piatok americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v Bagdade.

Operáciu nariadil prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil "tvrdú odplatu".

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:46