StoryEditor

Špeciálny prokurátor zrušil podľa TA3 obvinenie Fica, oficiálne ešte rozhodnuté nie je

30.12.2019, 13:29
Autor:
TASRTASRpebpeb
​Obvinenie sa týkalo videa, v ktorom Fico schvaľoval slová už bývalého poslanca ĽSNS Milana Mazureka.

Robert Fico už podľa informácií spravodajskej televízie TA3 nie je obvinený z podpory extrémizmu. Rozhodnutie mal zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. 

Špeciálna prokuratúra však túto informáciu nepotvrdila. „Dňa 20.12.2019 bola na Úrad špeciálnej prokuratúry doručená od vyšetrovateľa sťažnosť s odôvodnením, o ktorej doposiaľ nebolo rozhodnuté,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Vyšetrovateľ NAKA obvinil začiatkom decembra expremiéra a šéfa Smeru Roberta Fica z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.

​Obvinenie sa týkalo videa, v ktorom Fico schvaľoval slová už bývalého poslanca ĽSNS Milana Mazureka.

Ten čelil obžalobe pre jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v rádiu. Na základe právoplatného rozsudku Najvyššieho súdu SR prišiel v septembri o poslanecký mandát.

"150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém,“ hovoril poslanec v rádiu.

Mazurek počas procesu tvrdil, že je nevinný a ak hovoril o "cigánskom terore na východe Slovenska", myslel tým vysokú kriminalitu v osadách asociálov.

Fico na jeho odsúdenie za hanobenie národa, rasy a presvedčenia následne vo videu na sociálnej sieti reagoval s tým, že povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Tvrdil, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií, a nie na základe skutočných dôkazov.

"Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu," uviedol Fico vo videu.

"Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do akejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí vrátane ležiacich psov pozatvárať," vyhlásil ďalej bývalý premiér.

"To sa mám naozaj báť, že podporujem policajtov v tvrdých zásahoch v osadách, ako som to urobil po zásahu polície v Moldave nad Bodvou? To sa máme báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?" pýta sa Fico.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 05 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:16