StoryEditor

Bugár: Ak by Danko ohrozil zahraničnú orientáciu Slovenska, z vlády by som odišiel

29.12.2019, 08:23
Autor:
TASRTASR
Žiadna koalícia nie je spojenectvo z lásky, tvrdí Bugár.

Pokiaľ by sa názor predsedu parlamentu a SNS Andreja Danka na zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska prejavil prakticky, predseda Mosta-Híd Béla Bugár by z vlády odišiel.

K tomu však podľa neho nedošlo. Povedal to v rozhovore pre TASR. Bugár tiež dodal, že táto vládna koalícia bola „najčudnejšia“ vzhľadom na to, že voliči Mosta-Híd vnímajú veci inak ako voliči SNS a Smeru-SD a aj ich programy sú rozdielne.

Napriek tomu si myslí, že počas tohto volebného obdobia sa podarilo dosiahnuť pre menšiny viac ako za všetky predchádzajúce vlády spolu.

Ruskí priatelia 

„Žiadna koalícia nie je spojenectvo z lásky. Je to spojenectvo s cieľom presadiť si programové charakteristické črty jednotlivých koaličných strán, vládnuť v prospech občanov Slovenska. A niekedy, samozrejme, môžeme mať iný názor,“ povedal pre TASR Bugár.

„Napríklad my sme hovorili, že pokiaľ sa prejaví iný názor predsedu SNS na zahraničnopolitickú orientáciu v praktickej časti, vieme, že nemáme v tejto vláde čo robiť. Neprejavilo sa to," zhodnotil vládnutie s Dankom šéf Mosta-Híd.

"Veľakrát hovoril o ,ruských priateľoch', ale na zahraničnopolitickej orientácii Slovenska to nezmenilo nič. Preto bolo dôležité toto sledovať,“ dodal.

Menšinové otázky

V menšinových otázkach sa počas tejto koalície podarilo podľa Bugára presadiť viac ako za iné vlády spolu. Bugár pripomenul zmenu školského zákona, ktorý určoval počet žiakov v triede, čo by znamenalo zatvorenie množstva maďarských škôl. „Zmenili sme to cez ministra SNS,“ skonštatoval.

Spomenul tiež zvýšenie prostriedkov pre menšinový kultúrny fond alebo rozšírenie používania menšinového jazyka na súdoch, ako aj v inštitúciách a niektorých reťazcoch.

Bugár nepovedal, či si vie predstaviť opäť vládnuť so Smerom-SD alebo SNS. „Za tie tri a pol roka spoločného vládnutia vypadlo veľa kostlivcov z jednotlivých skríň. Keď si vezmeme medializované nahrávky, vidíme, že sú tam aj ľudia, ktorí boli spojení so Smerom-SD," povedal.

"Toto nám jednoznačne prekáža. Ale dôležité je, ako sa rozhodnú voliči. Po skúsenostiach z roku 2016 odmietam odpovedať, s kým áno, s kým nie,“ skonštatoval.

Dohodabelá

Dodal však, že predseda strany Šanca, s ktorou ide Most-Híd do volieb, Viliam Novotný jasne povedal, že so Smerom-SD po voľbách do koalície nevstúpi.

Dohoda medzi Mostom-Híd a Šancou hovorí aj o tom, že o povolebnej spolupráci sa strany rozhodnú konsenzom, takže Bugár v prípadných rokovaniach so Smerom-SD neráta. „Je vymaľované,“ povedal predseda Mosta-Híd.

Ak by po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice odišiel Most-Híd z vlády, nedosiahli by podľa Bugára prakticky nič.

„Možno by sme mali šesť, sedem percent a nič viac. Každý prieskum verejnej mienky ukazoval, že ak by boli predčasné voľby, aj tak by sa nedala zložiť vláda bez Smeru-SD,“ pripomenul Bugár s tým, že zodpovedná politika sa nedá robiť emocionálnym buchnutím do stola.

01 - Modified: 2019-12-01 11:34:28 - Feat.: 0 - Title: Bugár o nahrávke Trnku s Počiatkom: Nemali by byť vonku na slniečku, ale mali by byť niekde zatvorení 02 - Modified: 2019-12-12 10:52:23 - Feat.: 0 - Title: Bugár vysvetlil, prečo nebude lídrom kandidátky. Verí, že sa do parlamentu dostanú 03 - Modified: 2019-12-20 06:12:05 - Feat.: 0 - Title: Bugár o reforme nemocníc: Kalavská a Pellegrini nemali pred Ficom cúvnuť 04 - Modified: 2019-12-27 10:27:44 - Feat.: 0 - Title: Bugár zhodnotil prácu polície: Je dobré, že padajú obvinenia aj na najvyšších miestach
01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:13