StoryEditor

"Čakajú, že cez Vianoce sa im to prepečie." Vláda chce kúpiť nevýhodne budovu od Rattaja, tvrdí Truban

23.12.2019, 09:55
Autor:
mahomaho
Michal Truban a Miroslav Beblavý adresovali premiérovi Petrovi Pellegrinimu adresovali výzvu, aby zastavil kúpu budovy.

Lídri koalície PS/Spolu Michal Truban a Miroslav Beblavý hovoria, že vláda a Národná agentúra pre
sieťové a elektronické služby (NASES) chcú v najbližších dňoch kúpiť bez súťaže a nevýhodne budovu v Petržalke pre dátové centrum od bývalého spolumajiteľa J&T Igora Rattaja za 38 miliónov eur. 

"Slovensko si chce kúpiť budovu budovu pre štátne datacentrum za 38 miliónov od Igora Rattaja. Už predtým tam kúpili jedno poschodie za 14 miliónov eur," uviedol na brífingu Truban.

"Cez sviatky kupujú a podpisujú predražené projekty," dodal. Premiérovi Petrovi Pellegrinimu zároveň adresovali výzvu, aby konal a zastavil kúpu budovy

Obchod je narýchlo, tvrdí Truban

Obchod za 38 miliónov eur chce podľa Trubana štátna agentúra uzavrieť narýchlo. "Existuje riziko, že zmluvu o kúpe datacentra podpíše a zverejní počas vianočných sviatkov. Zámerne v čase, keď sa ľudia politike nevenujú," poznamenal.

“Kšeftári a oligarchovia musia využiť každý jeden deň súčasnej vlády, aby dokončili obchody. Kým ľudia pečú medovníky, oni sa rozhodli upiecť kšeft za 38 miliónov eur. Čakajú, že cez Vianoce sa im to prepečie,” povedal volebný líder koalície PS/Spolu.

"Dala by sa postaviť nová nemocnica"

Truban tvrdí, že riaditeľ NASES  začiatkom decembra povedal, že štát plánuje nákup DataCube.

"Majiteľom nehnuteľnosti je z 95 percent Igor Rattaj, bývalý partner skupiny J&T. Štát už v budove kúpil jedno poschodie za 14 mil. eur. Za zvyšok plánuje zaplatiť ďalších 38 mil. eur. Ide o cenu iba za budovu bez potrebnej výpočtovej techniky," hovorí Truban.

“Dokopy 52 miliónov eur za takúto budovu je extrémne množstvo peňazí, za aké by sa dala postaviť luxusná nová nemocnica v okresnom meste,” upozornil líder progresívcov.

Rattaj: Je to verejné obstarávanie

Podľa programového lídra koalície Miroslava Beblavého je snaha kúpiť budovu drzý pokus bez ohľadu na ročné obdobie. 

Na bríging lídrov PS/Spolu prišiel aj samotný Igor Rattaj, ktorý odpovedal na otázky novinárov.

"Zrazu vznikla nejaká tlačovka, že sa ide robiť obchod cez Vianoce, čo nie je pravda. Je to vec, o ktorej sa rokuje dlho. Je to systémom verejného obstarávania," hovorí Rattaj. 

Je to zavádzanie, bráni sa NASES

Zástupca generálneho riaditeľa NASES Martin Hrachala v reakcii na tlačovú besedu Trubana s Beblavým uviedol, že neplánujú kúpu datacentra narýchlo. Na projekte zabezpečenia nových priestorov datacentra pre Slovenskú republiku pracuje podľa neho agentúra od decembra 2018.

"Je absolútne zavádzajúce, že zmluvu plánujeme podpísať v najbližších dňoch. NASES momentálne čaká na posudok Ministerstva financií SR, útvaru Hodnota za peniaze. Suma 38 miliónov eur nie je kúpna cena, ale maximálny odhadovaný finančný rámec. Kúpna cena bude stanovená v zmysle platných zákonov znaleckým posudkom, ktorý vypracuje znalec zapísaný v registri znalcov na Ministerstve spravodlivosti SR," priblížil Hrachala.

01 - Modified: 2024-04-09 13:17:29 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi disciplinárne potrestanie sudcu ŠTS Trubana 02 - Modified: 2024-01-14 14:22:22 - Feat.: - Title: Korčokovi môžu v prezidentskej kampani pomôcť protesty. Raši za nimi vidí politiku 03 - Modified: 2024-01-14 13:41:54 - Feat.: - Title: Truban vidí v protestoch význam pre voľby prezidenta, Raši čistú politiku 04 - Modified: 2023-11-15 13:02:30 - Feat.: - Title: Kapitola životného prostredia v programe vlády je najhoršia za posledných desať rokov, tvrdia progresívci 05 - Modified: 2023-11-06 15:07:00 - Feat.: - Title: Kde spravilo Progresívne Slovensko chybu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:14