StoryEditor

"Je to dvihnutý prst pre mafiu." Pozrite si reakcie opozície na obvinenie Trnku

18.12.2019, 12:33
Autor:
TASRTASR
Opozícia sa zhodla, že je potrebné stransparentniť proces výberu generálneho, ale aj špeciálneho prokurátora.

Obvinenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku je zadosťučinením pre obyčajných, poctivých ľudí. Vyhlásil to predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Nezaradená poslankyňa parlamentu Veronika Remišová si myslí, že Trnka by mal byť stíhaný väzobne, "aby sa zabránilo ovplyvňovaniu a mareniu vyšetrovania".

"Obvinenie Dobroslava T. je zadosťučinením pre obyčajných, poctivých ľudí a zdvihnutým prstom pre mafiu, ktorú Smer cez neho dlhé roky chránil. Na druhej strane je namieste obávať sa, že zrazu zvýšená aktivita NAKA súvisí len s vytváraním dojmu na ľudí, vzhľadom na voľby za dverami," uviedol Matovič.

Reakcie opozičných lídrov

Podozrení v súvislosti s Trnkom je podľa Remišovej oveľa viac. "Vyšetrovanie by malo pokračovať o to intenzívnejšie, keďže rozsah škôd, ktoré Dobroslav T. mohol na poste generálneho prokurátora spôsobiť, bude oveľa väčší," uviedla s tým, že je na mieste otázka, či v jeho prípade dlhodobo nehrozí ovplyvňovanie alebo marenie vyšetrovania, a či by nemal byť stíhaný väzobne. Remišová upozornila, že je potrebné stransparentniť proces výberu generálneho, ale aj špeciálneho prokurátora.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) považuje vznesenie obvinenia za správny počin. Orgány by sa podľa nej mali pozrieť aj na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. "Dobroslav T. mu púšťal zvukovú nahrávku Gorila v čase, keď bol Čižnár krajským prokurátorom. Konal?" pýta sa a avizuje, že v tejto súvislosti podáva trestné oznámenie.

"Je na orgánoch činných v trestnom konaní preskúmať, či sa Čižnár rovnako nedopustil marenia spravodlivosti, keď ako prokurátor oboznámený so zvukovou nahrávkou Gorila (čo sám priznal) nekonal," dodala Ďuriš Nicholsonová na sociálnej sieti.

"Som veľmi rád, že po dvoch rokoch od vraždy novinára, kedy sa zásadným spôsobom zmenilo Slovensko, konečne prichádza spravodlivosť," reagoval predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

"Ten, kto mal na spravodlivosť dozerať, ju sám maril," reagoval na sociálnej sieti líder koalície mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko (PS)-Spolu Michal Truban. Dodal, že v parlamente chcú hneď na prvej schôdzi navrhnúť zmeny pravidiel voľby generálneho prokurátora. "Tak, aby sa nástupca Čižnára vyberal zo širokého spektra návrhov transparentným spôsobom s verejným vypočutím," dodal.

Žiadajú väzbu

O väzobné stíhanie Trnku podľa stanoviska neparlamentnej Demokratickej strany opakovane žiadali nezaradení poslanci Jozef Rajtár a Ľubomír Galko. Žiadajú oň aj teraz.

"Na jeho väzbu sú tri dôvody: aby nemohol ovplyvňovať svedkov a mariť tak vyšetrovanie, aby nemohol ujsť a vyhýbať sa tak trestnému konaniu," napísala strana vo svojom stanovisku.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil Trnku za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2007 až 2014, keď po prevzatí zvukovej nahrávky Gorila od Kočnera ju ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní.

Konať tak mal podľa polície s úmyslom zadovážiť majetkový prospech sebe a Kočnerovi.

01 - Modified: 2019-10-15 08:52:41 - Feat.: 0 - Title: Podozrenia sú natoľko závažné, že Trnka nemôže pokračovať vo funkcii, vyhlásila Rada prokurátorov 02 - Modified: 2019-10-15 13:25:28 - Feat.: 0 - Title: Trnka zváži dočasné prerušenie svojej funkcie, vyjadrí sa v najbližších dňoch 03 - Modified: 2019-10-15 17:30:04 - Feat.: 0 - Title: Trnka o nahrávke s Kočnerom: Keby som také niečo spravil, tak to je problém 04 - Modified: 2019-10-19 09:41:38 - Feat.: 0 - Title: Trnka sa vyjadril k zásahu polície: Zbrane som chcel odovzdať dobrovoľne
01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:04