StoryEditor

Pellegrini: Zmrazenie ceny plynu nie je predvolebná kampaň

18.12.2019, 11:39
Autor:
TASRTASR
Podľa Pellegriniho sa vytvorí tlak aj na alternatívnych dodávateľov elektrickej energie, aby ceny podobne ako SPP nezvyšovali.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) odmietol súvislosť zmrazenia cien plynu pre domácnosti zo Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) v aktuálnej vykurovacej sezóne, ktoré v stredu schválila vláda, s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami.

Kabinet bude podľa premiéra pracovať do posledného dňa svojho mandátu a k zvyšovaniu cien plynu na svetových trhoch došlo až v tomto roku. Cenová stabilita pri cenách plynu je podľa Pellegriniho dôležitá aj pre plnenie environmentálnych cieľov Slovenska.

Premiér upozornil na ciele Slovenska pri znižovaní znečistenia ovzdušia, ktoré v poslednom čase spôsobuje okrem dopravy najmä vykurovanie rodinných domov pevnými palivami. "Je naším záujmom, aby nedochádzalo k odpájaniu tých, ktorí dnes využívajú plyn," povedal Pellegrini. SPP podľa schváleného materiálu príde asi o desať miliónov eur na tržbách. Štát však má podľa predsedu vlády právo povedať, aká primeraná výška zisku má byť v štátnom podniku. "Pre mňa je jedno, že sú voľby," dodal premiér.

Súčasná cena

Zmrazenie cien plynu sa týka iba odberateľov od štátneho SPP. Štát využije pozíciu jediného akcionára v plynárenskom podniku a nariadi predstavenstvu, aby vo vykurovacej sezóne 2019/2020 SPP nevyužil maximálnu možnú cenu plynu pre domácnosti, ktorú schválil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).
Cena plynu sa mala zvýšiť v dôsledku rastu cien na svetových trhoch v priemere o 4,94 percenta.

Zachovanie súčasnej ceny plynu sa týka iba vykurovacej sezóny 2019/2020, ktorá trvá do konca mája, a iba zákazníkov SPP. Podľa Pellegriniho sa tak vytvorí tlak aj na alternatívnych dodávateľov elektrickej energie, aby ceny podobne ako SPP nezvyšovali.

Na rozhodnutie vlády reagovala opozičná strana SaS, ktorá považuje vyplatenie 180 miliónov eur trom distribučným spoločnostiam za neprijateľné. "Vláda Petra Pellegriniho, namiesto toho, aby už len posledné mesiace 'svietila a kúrila', tak rozhadzuje milióny eur, avšak zodpovednosť za ich vyplatenie ponesie na svojich bedrách až nová vláda," upozornil poslanec za SaS Karol Galek.

Zmena rokovacieho poriadku 

Vláda SR bude môcť od januára rokovať prostredníctvom obrazového a zvukového prenosu. Zmenu prináša novela rokovacieho poriadku vlády, ktorú kabinet schválil na stredajšom poslednom rokovaní v tomto roku.

"Využitím prostriedkov umožňujúcich prenos obrazu a zvuku nie je dotknutá neverejnosť schôdzí vlády,“ upozornil Úrad vlády SR v predloženom materiáli. Novelizácia takisto reaguje na plnú elektronizáciu rokovaní vládneho kabinetu. "Počet povinne doručovaných písomných výtlačkov na rokovanie sa znižuje z piatich kusov na jeden," spresnil predkladateľ zmenu.

Pellegrini po rokovaní vlády uviedol, že je fanúšik moderných technológií. Podľa neho nielen priemysel, ale aj vláda by sa mala prispôsobiť digitálnej revolúcii. "Upravili sme rokovací poriadok, aby v prípade, že niektorý z členov vlády bude mimo územia SR a miesta rokovania vlády, ale budeme sa môcť s ním spojiť prostredníctvom moderných technológií a vidieť a počuť jasne jeho názor v diskusii," povedal Pellegrini s tým, že túto zmenu víta a berie to ako určitý signál modernosti vládnutia. Poznamenal aj to, že možno sa čoskoro táto novinka využije aj v praxi.

01 - Modified: 2019-10-17 20:27:04 - Feat.: 0 - Title: Pre vaše podniky chceme byť jednotkou 02 - Modified: 2019-10-22 21:18:33 - Feat.: 0 - Title: O ziskoch zo zelenej elektriny rozhodne trh 03 - Modified: 2019-12-02 15:09:58 - Feat.: 0 - Title: Slováci si za plyn a elektrinu priplatia už od januára, SPP zvýšil ceny
01 - Modified: 2024-04-17 11:20:03 - Feat.: - Title: Ako pri teroristickom útoku. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, rozhodla vláda 02 - Modified: 2024-04-17 10:01:08 - Feat.: - Title: Kaliňák kritizuje zmluvy uzavreté bývalým vedením. Volajú ho uplakaný podpredseda, reaguje Naď 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:28