Peter Pellegrini a Zuzana ČaputováTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Nikdy som sa nevenoval jednému ministrovi ako jej, reagoval Pellegrini na demisiu Kalavskej

17.12.2019, 16:21
Autor:
TASRTASR
Premiér po dohode s prezidentkou považuje za najoptimálnejšie riešenie práve to, že rezort zdravotníctva povedie práve on.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorého prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok poverila dočasným vedením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR po tom, ako prijala demisiu Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD) v Prezidentskom paláci, uviedol, že jeho ambíciou nie je len "kúriť a svietiť". Kalavská podľa neho odviedla "kus dobrej práce".

"Ja nechcem iba 'kúriť a svietiť'. To nie je môj štýl práce. Tu, chvalabohu, môžu byť moje celkom autonómne rozhodnutia, ktoré môžem spraviť, a nikomu sa nemusím prosiť, aby mi to pomohol dokončiť," komentoval.

Premiér hovorí o veľkej výzve

Plánuje sa ísť pozrieť, ako pokračujú búracie práce na skelete nemocnice na bratislavských Rázsochách.

Viaceré zdravotnícke témy, ako napríklad rekonštrukcie veľkých nemocníc či výstavba detenčného centra v Hronovciach, by chcel do konca volebného obdobia "dotiahnuť do konca".

Priblížil, že po dohode s prezidentkou považuje za najoptimálnejšie riešenie práve to, že rezort zdravotníctva povedie práve on.

"Tým, že som sa s pani prezidentkou dohodol na takomto riešení, chcem poukázať, že naozaj ide o vážny rezort, ktorý nemôžeme prideľovať len tak, aby to nejako fungovalo, 'kúrilo sa a svietilo'. Tam treba pracovať," skonštatoval.

Verí, že systém, ktorý nastolila na ministerstve Kalavská, mu umožní zvládať aj túto povinnosť. Podľa Pellegriniho je to zároveň veľká výzva.

"Ale myslím si, že tím, ktorý je tam, je zdatný na to, aby dokázal plniť úlohy. Je to dôležitý rezort, ktorý má interakciu s občanmi dennodenne, nonstop. Dúfam, že všetko pôjde hladko a že sa nič vážne nestane," nádeja sa.

Dúfal, že ministerku odhovorí

Premiér prisľúbil, že rezort čakajú pozitívne zmeny. Rozpracovaných je podľa jeho slov viacero strategických vecí. Povzbudil odborníkov a kolektív, aby ich ďalej dopracovali a aby sa mohli implementovať do praxe čo najskôr.

Tvrdí, že sa za Kalavskú vždy ako predseda vlády postavil. "Nikdy som sa nevenoval jednému ministrovi a členovi vlády ako jej, v tom pozitívnom," tvrdí. Dúfal, že ju ešte od podania demisie odhovorí.

"Zajtra o 8.00 h pôjdem na úrad, upravím poradu, rozdelím úlohy a pracujeme. Mne už teraz nepomôže lamentovať nad rozliatym mliekom," dodal Pellegrini.

Ministerský plat poberať nebude

Ministerský plat poberať nebude. Ak by mu prišiel, poradil by sa s tretím sektorom, kam by ho venoval.

Kalavská po demisii priznala, že jej je "ťažko" a "smutno". "To sú prirodzené pocity, keď vám na niečom záležalo," povedala s dôvetkom, že tiež odchádza s pocitom dobre vykonanej práce.

"Skutočne som sa snažila zahodiť svoje ego. Myslím si, že dosť výrazne som ho potlačila, pretože som skutočne túžila niečo na Slovensku zlepšiť. Aj keď už nebol priestor, aby parlament zasadal a prijal zákony, ktoré by reálne mohli slovenskému zdravotníctvu pomôcť, tam už nebol môj priestor a môj pohár pretiekol," komentovala.

Dúfa, že budúci minister zdravotníctva siahne po materiáloch, ktoré na ministerstve niekoľko rokov pripravovali. "Keď príde minister na úrad, musí riešiť, ako to bude s ústavnou a ambulantnou zdravotnou starostlivosťou. Nemáme kam odkladať chronicky chorých pacientov. Dlhodobá starostlivosť u nás vôbec nie je," dodala s tým, že sa s Pellegrinim sa "rozchádza v dobrom".

01 - Modified: 2019-12-04 15:35:06 - Feat.: 0 - Title: Kalavská ponúkla funkciu ministerky po tom, čo neprešla reforma nemocníc 02 - Modified: 2019-12-09 10:58:27 - Feat.: 0 - Title: Mojím jediným záujmom bol pacient. Ale asi je to trápne, tvrdí Kalavská 03 - Modified: 2019-12-09 17:34:25 - Feat.: 0 - Title: Kalavská sa rozhodla. Podá demisiu 04 - Modified: 2019-12-11 12:04:00 - Feat.: 0 - Title: Kalavská vysvetlila, prečo podala demisiu. Najväčší problém mala s Ficom
01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová 05 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:33