StoryEditor

Érsek prezradil, ktoré železničné stanice prejdú rekonštrukciou

17.12.2019, 07:57
Autor:
TASRTASR
Spoločne sa do štyroch staníc investovalo vyše 363-tisíc eur.

Cestujúcich v Kvetoslavove a ďalších obciach čakajú obnovené železničné stanice. Informovala o tom Karolína Ducká, hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby.

Výpravná budova železničnej stanice v Kvetoslavove má podľa nej nový vzhľad. Zrekonštruovanú budovu si osobne prišiel pozrieť minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). Obnovené priestory podľa rezortu prinášajú predovšetkým komfort a kvalitnejšie služby pre cestujúcich.

Ďalšími stanicami s novými zrekonštruovanými priestormi na tejto trati sú železničné stanice Orechová Potôň, Podunajské Biskupice a Košariská v Dunajskej Lužnej.

"Modernizácia a obnova železničných staníc je nevyhnutnou súčasťou, aby sme zlepšili komfort cestujúcich, ale tiež samotnej prevádzky a s tým spojenými službami. Verím, že po rokoch zanedbávania sa aj tento obraz slovenských železníc výrazne zlepší a stanice budú slúžiť v prospech cestujúcej verejnosti," povedal Érsek.

Ducká spresnila, že budova výpravnej stanice v Kvetoslavove získala novú fasádu, strechu aj okná. Úplne nový vzhľad má priestor čakárne, ktorá je prispôsobená aj pre osoby so zdravotným postihnutím. Namontované sú nové svietidlá s orientačným systémom, obnovený je nápis stanice. Nechýbajú stojany na bicykle na spevnenej ploche.

Celková cena rekonštrukcie výpravnej budovy Kvetoslavov vyšla na 74-tisíc eur s DPH. Spoločne sa do štyroch menovaných staníc na tejto trati investovalo vyše 363-tisíc eur s DPH. Finančné krytie zabezpečila ŽSR z vlastného rozpočtu.

Ducká dodala, že ministerstvo dlhodobo podporuje rekonštrukciu železničných staníc, ktoré patria pod správu ŽSR. Dôvodom je ich dlhodobé zanedbávanie a v mnohých prípadoch dnes už nevyhovujúci technický stav. Doteraz sa rekonštrukcie dotkli celkom 27 staníc, medzi nimi napríklad stanice Lučenec, Myjava, Vrútky či Ilava.

V nasledujúcich rokoch sú plánované obnovy v ďalších približne 50 železničných staniciach a zastávkach, napríklad Fiľakovo, Kraľovany, Maťovce aj Štrbské Pleso. Cieľom je zvýšenie kvality služieb poskytovaných vo výpravných budovách, ako aj samotnej prevádzky.

01 - Modified: 2024-04-04 10:28:33 - Feat.: - Title: Všetko pre stabilné ceny. Rusko v marci znížilo vývoz benzínu po železnici na polovicu 02 - Modified: 2024-03-28 14:31:51 - Feat.: - Title: Pri Nitre museli pristúpiť k radikálnemu kroku. Teraz železničiarov tlačí ďalší problém: platy 03 - Modified: 2024-03-26 07:54:43 - Feat.: - Title: Deutsche Bahn postupne znížia pracovný čas rušňovodičov na 35 hodín týždenne 04 - Modified: 2024-03-19 16:23:43 - Feat.: - Title: Železniční odborári ukončili sériu protestov zhromaždením v Bratislave 05 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:32