StoryEditor

Rostas je vinný, rozhodol súd. Harabina z pojednávania vyviedli

16.12.2019, 11:55
Autor:
chochoTASRTASR
Tibora Eliota Rostasa odsúdili za článok s názvom Klin židov medzi Slovanmi. Rozsudok nie je právoplatný.

Šéfredaktor konšpiračného časopisu Zem a vek Tibor Eliot Rostas je vinný z hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Rozhodol o tom samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Rostasovi udelil peňažný trest štyritisíc eur, prípadne náhradný trest odňatia slobody vo výmere troch mesiacov, keby nebol schopný zaplatiť.

Rozsudok nie je právoplatný. Rostas sa odvolal, prípadom sa bude zaoberať Najvyšší súd. 

Prokurátor navrhol podmienku 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz navrhol obžalovanému minulý týždeň podmienku s tým, že nežiadal finančnú pokutu. Pri trestnom čine rozširovania extrémistických materiálov vidí najväčšie nebezpečenstvo v porušovaní verejného poriadku a rozoštvávania národa, respektíve menšín a iných komunít na Slovensku.

Podľa obžaloby v máji 2017 zverejnil Rostas v časopise článok s názvom Klin Židov medzi Slovanmi, v ktorom uviedol citácie údajných myšlienok rôznych osobností slovenskej histórie, v ktorých vyjadrovali negatívne postoje k židovskej komunite.

Podľa prokuratúry tým uvádzal do obehu a rozširoval extrémistické materiály a spáchal takýto čin verejne. Ďalej verejne hanobil skupinu osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu alebo pre ich náboženské vyznanie. Zároveň podľa prokuratúry verejne podnecoval k nenávisti voči skupine osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu a náboženské vyznanie.

Harabin vyvolal rozruch

Pred Justičnou akadémiou v Pezinku, kde sa pojednávanie konalo, parkoval harabiňák - autobus, ktorý využíva počas predvolenej kampane líder strany Vlasť Štefan Harabin. Ten bol Rostasa osobne podporiť na predošlom pojednávaní a urobil tak aj dnes. 

No Harabina dnes vyviedli zo súdnej siene, pretože narúšal pojednávanie. Pri vykázaní z miestnosti nezabudol Harabin poznamenať pár slov na adresu sudcu. Išlo väčšinou o rôzne odvodeniny mena konšpirátormi nenávideného finančníka Georga Sorosa.

01 - Modified: 2017-06-06 16:10:19 - Feat.: 0 - Title: Rostás môže pykať za článok v Zem a Vek. Špeciálna prokuratúra začala trestné stíhanie
01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 05 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:17