StoryEditor

Proces v kauze zmeniek pokračoval. Rusko odišiel, necítil sa dobre

16.12.2019, 08:03
Pojednávanie sa presunulo späť do budovy Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Proces s Kočnerom a Ruskom 14:41 Súd prerušil pojednávanie, pokračovať sa bude zajtra.  14:23 Súd povolil obhajobe predvolať na výsluch znalca Laporteho z USA. Ten by mal prísť 8. januára. 14:14 K prečítanej dohode sa vyjadruje Kočner. "Kočner hovorí, že nevie, či prokurátor v Calabrii je na rovnakej úrovni ako slovenský generálny prokurátor."  Kočner tvrdí, že Europol podľa zmluvy má poskytovať len podporné služby a nie vyšetrovacie.  14:12 Šanta a Lipšic hodnotia prítomnosť Ruska na pojednávaní

14:08 Kočnerov advokát o Threeme: Existujú dve rôzne verzie
14:04 Obhajoba už viac ako 20 minút číta dokument o zriadení vyšetrovacieho tímu. Daniel Lipšic krúti hlavou.  13:50 Martin Pohovej číta ďalšie listiny. Jednou z nich je aj dohoda o zriadení vyšetrovacieho tímu.  13:48 Pojednávanie pokračuje. Počas prestávky bolo veselo vo vedľajšej budove, kde padol rozsudok v prípade Tibora Rostasa.  Pred Justičnou akadémiou parkoval harabiňák, čo bolo neklamným znakom, že vo vnútri bude rušno a tak sa aj stalo. Štefana Harabina totiž museli vyviesť zo súdnej siene, pretože narúšal pojednávanie. Pri vykázaní z miestnosti podľa prítomných novinárov nezabudol Harabin poznamenať pár slov na adresu sudcu. Išlo väčšinou o rôzne odvodeniny mena Soros.
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
12:22 Senát vyhlásil prestávku do 13:30. 12:19 Výmena názorov medzi oboma stranami pokračuje. "Všetkým vám rozumiem," uzavrel vtipne šéf senátu Klemanič.  12:18 Prokurátor Šanta namieta ďalší dôkaz, ktorý chce obhajoba čítať. Ide o dohodu vyšetrovacieho tímu. "Čo je toto za dôkaz? Je to skutočnosť, nie dôkaz," uviedol.  "Je to obštrukčné naťahovanie času," hovorí zvýšeným hlasom Šanta.  12:09 "Napriek tomu, že si pán prokurátor myslí, že tieto listiny nesúvisia s konaním, ja si myslím opak," reaguje po prečítaní Kočner.  "Na základe týchto dokladov som ja bol vzatý do väzby," doplnil.  12:07 Obhajoba číta žiadosť o zbavenie mlčanlivosti v súvislosti so znaleckými posudkami. "Je to nadbytočný dôkaz," ozval sa prokurátor Šanta.  Dodal však, že je na posúdení súdu, ako to vyhodnotí. "Súd si niečo myslí," odvetil mu sudca Klemanič.   11:55 "Táto objednávka pre pani Zelenkovú potvrdzuje to, že protistrane zrejme nestačilo odborné stanovisko, tak si museli objednať znalecký posudok, ktorý má väčšiu právnu platnosť," reaguje Kočner. 11:38 Šanta hovorí, že dôkaz už bol vykonaný. "Nie je podstatné, či bol v takej či hentakej časti," hovorí. "Ideme teraz vykonávať dôkazy ešte raz? Tento dôkaz môže byť len rôzne hodnotený. Nie je potrebné čítať ten istý dôkaz dvakrát," hovorí.  "Ja s tým súhlasím. Poprosím, aby sa nevykonávali vykonané dôkazy," hovorí šéf senátu Klemanič.  Mandzák požiadal o prestávku, aby si obhajoba mohla utriediť dôkazy. "Utrieďte si to," poznamenal Klemanič. 11:30 Michal Mandzák navrhol prečítať celé stanovisko znalkyne Márie Zelenkovej. Časť z neho už prokurátor Šanta čítal na minulom pojednávaní.  11:26 Vo vedľajšej budove Justičnej akadémie sa dnes koná pojednávanie so šéfredaktorom časopisu Zem a Vek Tiborom Rostasom. Padnúť by na ňom mal rozsudok.  Na predchádzajúce pojednávanie prišiel aj Štefan Harabin so svojím harabiňákom.  11:21 "Čítali sme opätovne stanovisko k starej právnej úprave," reaguje na prečítaný dokument šéfka právneho oddelenia Markízy Lucia Tandlich.  11:14 Marian Kočner a Michal Mandzák v družnej debate počas prestávky. Kočnera strážia príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže.
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
11:06 Kočner dostal slovo. Vyjadruje sa k analýze advokátskej kancelárie. "Prečítali sme to, aby bolo jasné, že niekto môže mať iný názor, ako štyri najväčšie právne kapacity na Slovensku," hovorí.  10:58 Po prestávke sa pokračuje. Pohovej číta ďalšie listiny.  Dnešné pojednávanie sa skončí zrejme o 15:00. Ešte na začiatku o to požiadal Marek Para kvôli rozhodovaniu o väzbe v inom konaní.  Ide o prípad Martina Daňa a Rudolfa Vaského. Para v ňom zastupuje Daňa.  10:46 Rusko odišiel zo súdu. Novinárov kritizoval za to, ako informujú o procese
10:34 Senát vyhlásil krátku prestávku. 10:27 Kočner a Mandzák si posielajú odkazy na papieriku. V pojednávacej miestnosti sa zatiaľ stále čítajú dôkazy zo strany obhajoby, keďže dnešok bude bez svedkov. 10:20 Kočner si po Ruskovom odchode sadol medzi obhajcov Paru a Mandzáka. Pohovej pokračuje v čítaní listín.  10:10 Pavol Rusko zrejme nepríde ani zajtra. Novinárom pri odchode poprial pekné sviatky.  Na otázku, prečo si v súdnej sieni nepodal ruku s Kočnerom, nechcel odpovedať. 
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
09:57 Rusko odchádza Pavol Rusko odchádza zo súdnej siene, lebo sa necíti dobre. Dáva súhlas na pokračovanie pojednávania v jeho neprítomnosti. Dnes sa už nevráti.  09:49 O slovo sa prihlásil aj Kočner. Tvrdí, že nechce spochybňovať odborníkov, ktorí písali stanoviská. Následne ich aj tak spochybnil.  09:41 Rusko sa vyjadruje k stanovisku, ktoré bolo prečítané. Hovorí o okolnostiach prevodu licencie.  09:33 Obhajca Martin Pohovej číta stanovisko k prechodu licencie Markízy.  Kočner pokojne sedí a zapisuje si. Dnes sa nemá s kým rozprávať, keďže sedí sám. Za ním diskutujú Mandzák a Rusko.  09:25 Kočner aj Rusko zmenili imidž. Obaja prišli na pojednávanie do Pezinka výrazne zarastení. 
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
09:21 Na dnešné pojednávanie neboli predvolaní svedkovia. Budú sa čítať listinné dôkazy.  09:20 Prvýkrát sa k slovu dostal Kočner. Hovorí o dvoch telefónoch z iného spisu, z ktorých boli vytiahnuté komunikácie.  Tvrdí, že existujú dve rozdielne komunikácie. "Treba ich prečítať obidve," tvrdí.  09:17 Obhajca Michal Mandzák žiada protistranu, aby predložila kompletný prepis jeho komunikácie s Kočnerom cez Whatsapp, v ktorej si mali písať o znalkyni Zelenkovej. 09:13 Kočner sedí na lavici osamotený. Za ním je Rusko, pri ktorom sú všetci traja obhajcovia.  09:12 Obhajca Marek Para žiada na ďalšie pojednávania výsluch znalca Laporteho.  09:06 Rusko hovorí, že ukončil v piatok PN. Sedí na lavici za Kočnerom.  09:04 Na dnešné pojednávanie dorazil už aj Pavol Rusko. Ten sa predchádzajúcich pojednávacích dní nezúčastnil pre zdravotné problémy.  09:04 Kočner s Ruskom sú v jednej miestnosti Prvýkrát sa tak pojednávania zúčastňujú obaja obžalovaní. Prítomný je totiž aj Marian Kočner.
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:54