Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
15.12.2019, 18:30

Paradox slovenského trhu: Vajcia dovážame, hoci ich produkujeme dostatok

Dopyt po etickejšom produkte obmedzuje sebestačnosť produkcie.

Paradox slovenského trhu: Vajcia dovážame, hoci ich produkujeme dostatok
Zdroj: Dreamstime

Praženica iba zo slovenských vajec. To, čo je teoreticky možné, nie je však realitou. Vlani by produkcia slovenských hydinárov pokryla 91 percent nášho dopytu. Na pulty sa však dostalo 78 percent tuzemských vajec. Ich dovoz zo zahraničia má tento rok dosiahnuť druhú najvyššiu úroveň za posledných päť rokov. Obchodné reťazce totiž uprednostňujú podstielkový chov, upozorňujú producenti. Hydinári neprodukujú dostatok takýchto vajec, a preto musíme ich dovážať.

Reťazce naslúchajú nakupujúcim. Spotrebiteľa totiž čoraz viac zaujímajú aj životné podmienky sliepok. „Požiadavky zákazníkov sa neustále menia a čoraz viac ich zaujíma, odkiaľ výrobky pochádzajú a ako sa vyrábajú,“ hovorí Michaela Lehotská, hovorkyňa spoločnosti Tesco. V obchodoch Terno tvoria klietkové vajcia ešte 40 percent ponuky.

90% zľava na predplatné

Získajte neobmedzený prístup k objektívnemu a nestrannému obsahu teraz len za 0,9 € na mesiac.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.