StoryEditor

Pomáha obetiam domáceho násilia: Je to čím ďalej brutálnejšie, deti to považujú za niečo normálne

15.12.2019, 14:26
Ako spoločnosť ešte stále nie sme dostatočne citliví na násilie okolo nás a z generácie na generáciu sa to len zhoršuje, hovorí zakladateľka a riaditeľka neziskovej organizácie Centrum Slniečko Mariana Kováčová.

Čo má ako prvé urobiť žena, ktorá potrebuje vašu pomoc?
Predovšetkým je dôležité, aby zatelefonovala alebo sa ozvala, že pomoc potrebuje. Na telefónnom čísle 0917 545 808 sa v čase od 8.00 do 16.00 hod. žene ozve buď sociálna pracovníčka, alebo právnička a objedná ju do špecializovanej poradne pre obete, kde sa začína celý proces pomoci. Najskôr je dôležité identifikovať stupeň ohrozenia obete domáceho násilia, zistiť, čo obeť potrebuje, a podľa toho sa pripravuje následná pomoc a intervencia. Či už je to podpora vo forme poradenstva, zabezpečenia jej ochrany alebo pomoc pri právnych úkonoch. Mnohé obete domáceho násilia nechcú hneď napríklad podať trestné oznámenie, len potrebujú podporu, ochranu a porozmýšľať, čo ďalej so životom. Ak je však žena v akútnom ohrození života, je dôležité volať políciu. Vtedy už nie je čas čakať na termín v poradenskom centre.

Ako dlho trvá proces, kým sa žena dostane až k vám do centra?
Niekedy to trvá krátko, ak si žena uvedomí, že to nie je ten pravý a že si nemusí nechať ubližovať, niekedy to môže trvať roky a stáva sa, že sa žena dokáže prísť zdôveriť s dlhodobým násilím až v dôchodkovom veku, keď si uvedomí, že to, čo sa s ňou deje a čo doma zažíva, nie je dobré. Je to veľmi rôzne. Často ženy, ktoré zažívajú násilie, prichádzajú až vtedy, keď sa začínajú problémy s deťmi. Dieťa, ktoré je svedkom dlhodobého domáceho násilia, je tiež obeťou násilia a prejavujú sa u neho rôzne príznaky, často také isté ako u obete násilia. Môže ísť o poruchy správania, začínajúce sa psychiatrické diagnózy z dlhodobého strachu, ktoré prežívajú deti v domácnosti. Práve toto je impulz, ktorý prinúti ženu konať. Nie kvôli sebe, ale kvôli dieťaťu.

Koľkým ženám v súčasnosti poskytujete útočisko?
Priamo v zariadení bezpečného ženského domu poskytujeme momentálne útočisko šiestim ženám. V útulku, ktorý je tiež špecializovaný pre obete domáceho násilia, máme v súčasnosti tri ženy. Máme však aj poradenské centrum – poradňu pre obete, kde evidujeme ročne zhruba 120 – 150 žien, ktoré k nám prichádzajú riešiť svoju situáciu. Vekové kategórie, ako aj obdobie, počas ktorého ženy zažívajú násilie, je rôzne.

Čo sa týka bezpečného ženského domu, ako dlho tam žena môže ostať? Je to časovo nejako ohraničené, alebo od čoho to závisí?
Nie je to špecificky ohraničené. Závisí to vždy od prípadu a predovšetkým od potrieb obete domáceho násilia. Dôležité je však pripomenúť, že ide o krízovú intervenciu a bezpečný ženský dom je útočiskom vo vážnej kríze, nemal by teda byť chápaný ako trvalé riešenie situácie obetí domáceho násilia. Takže optimálne obdobie je tri až šesť mesiacov. Dlhodobejšou formou pomoci obetiam je útulok Bezpečný dom, ktorý môže pomôcť ženám, matkám s deťmi – obetiam domáceho násilia – až počas dvoch rokov.

Záleží na tom, koľko pomoci a podpory žena potrebuje. Ak je už viac samostatná, tak nepotrebuje krízovú intervenciu ani takú vysokú mieru ochrany a bezpečia ako v Bezpečnom ženskom d...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 02 - Modified: 2024-04-02 15:10:53 - Feat.: - Title: Ohováranie či závisť: Takto môžete prežiť bez hádok a konfliktov v ženskom kolektíve 03 - Modified: 2024-03-11 12:00:00 - Feat.: - Title: Južná Kórea smeruje k postupnému vymretiu. Prečo ženy nemajú a nechcú mať deti? 04 - Modified: 2024-03-10 10:36:11 - Feat.: - Title: Do armády sa hlásia. Ukrajinské ženy sa čoraz viac presadzujú v armáde, aj na veliteľských postoch 05 - Modified: 2024-03-08 16:23:24 - Feat.: - Title: Detské sobáše, znásilnenia a obťažovanie. Stovky žien v Pakistane demonštrovali za ich práva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:58