StoryEditor

Panelák v Prešove rozoberie unikátny stroj z Česka, firma to spraví za jedno euro

14.12.2019, 12:57
Autor:
ČTKČTK
Búracie práce majú začať začiatkom budúceho týždňa a potrvajú zhruba štyri dni.

Do Prešova dorazil z Českej republiky mohutný demolačný stroj, ktorý bude rozoberať horné podlažia dvanásťposchodového obytného domu poškodeného výbuchom plynu a následným požiarom z minulého týždňa.

Búracie práce majú začať začiatkom budúceho týždňa a potrvajú zhruba štyri dni.

Pomoc v Anglicku vyrobeného (a v Írsku upraveného) stroja, ktorý je v Európe unikátny, pretože jeho rameno dokáže pracovať až vo výške 68 metrov, ponúkla Prešovu firma Cannonier group, ktorý sa na demolácie špecializuje.

Podľa jej konateľa Zbyňka Ortmanna prácu firma vykoná za symbolické jedno euro. "Beriem to ako charitatívnu vec. Pomoc tomu mestu," povedal pre iDNES.cz Ortmann.

Firma však už nedokáže zo svojich zdrojov pokryť náklady na prepravu kolosu a všetky povolenia, ktoré sú na to potrebné. Tie už budú zaúčtované. Suma bude vyššia ako 100 tisíc eur.

"Doprava je veľmi drahá, pretože je to cez 700 kilometrov a súpravy s demolačným strojom rozobraným na sedem častí budú na Slovensko cestovať dvakrát," dodal Ortmann s tým, že len povolenie na českej strane stojí vyše 100 tisíc korún.

Konateľ spoločnosti tiež uviedol, že im úrady vyšli v ústrety a vybavili povolenie na prepravu veľmi rýchlo. "Bežne trvá vybavenie ťažkej dopravy kvôli vyhláške ministerstva dopravy mesiac, teraz to bolo, tuším, za tri dni hotové," opísal Ortmann s tým, že do susednej krajiny odcestoval tím zhruba dvadsiatich pracovníkov spoločnosti a jej subdodávateľov.

​Podľa polície dorazil demolačný bager s hmotnosťou 214 ton z Kladna na česko-slovenský hraničný prechod Drietoma v piatok ráno, do Prešova potom cestovala kolóna štyroch ťahačov cez Žilinu a Poprad.

Dopravní policajti nabádali vodičov, aby sa trase zo západu na východ krajiny vyhli. Na prerušenie mestskej dopravy v Prešove upozornili aj miestne úrady.

Stroj bude panelový dom odstraňovať s pomocou teleskopického ramena, trosky horných poschodí bude likvidovať nožnicami po menších kusoch. Tie bude zhadzovať pozdĺž plášťa domu aj vnútornou šachtou zrúteného schodiska.

"Budeme sa snažiť, aby ľudia žijúci v okolí mali na Vianoce pokoj a aby im katastrofu nič nepripomínalo," povedal novinárom Zbyněk Ortman, riaditeľ firmy Cannonier, ktorej stroj patrí.

Podľa denníka Pravda zatiaľ nepadlo rozhodnutie, či bude rozobraný celý 12-poschodový dom. Zatiaľ sa počíta s likvidáciou štyroch horných poschodí. Pri nešťastí zahynulo sedem ľudí, jeden človek je stále nezvestný. Jeho pozostatky sa zrejme nachádzajú v poškodenej budove.

01 - Modified: 2024-04-13 07:07:07 - Feat.: - Title: Ministerstvo obrany podpísalo zmluvu na obnovu budovy v prešovských kasárňach za takmer dva milióny 02 - Modified: 2024-03-20 08:14:36 - Feat.: - Title: Pri výbuchu plynu v Pakistane zahynulo 12 baníkov 03 - Modified: 2024-03-19 11:34:09 - Feat.: - Title: V Prešove by mohla vzniknúť nová nemocnica. V súčasnosti sa preverujú možnosti 04 - Modified: 2024-03-13 08:33:16 - Feat.: - Title: Mohutný výbuch v čínskej reštaurácii usmrtil dvoch ľudí, 26 utrpelo zranenia 05 - Modified: 2024-03-05 13:41:46 - Feat.: - Title: V Prešove vybudujú nový most, bude sa podobať na bratislavský Most Apollo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:45