StoryEditor

Kalavská sa rozhodla. Podá demisiu

09.12.2019, 15:46
Autor:
redredTASRTASR
Kancelária ministerky zdravotníctva bude zajtra, teda v utorok, 10. decembra, kontaktovať prezidentský palác.

Po zvažovaní prišlo rozhodnutie. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská podá demisiu. Ako informovala jej kancelária, zajtra budú kontaktovať prezidentský palác.

Ešte predtým ponúkla svoju funkciu premiérovi Petrovi Pellegrinimu. Zlomovým momentom pre ňu bolo, keď vláda minulú stredu stiahla reformu nemocníc z rokovania parlamentu.

„Viete, veľa som nad tým, samozrejme, rozmýšľala. V stredu som mala chuť, stále má človek chuť odísť, pretože tak, ako sa správa niekto k svojmu ministrovi, ako sa správali ku mne, si myslím, že nie je adekvátne,“ povedala dnes po rokovaní tripartity.

"Stále si myslím, že takto sa nemá správať k svojmu ministrovi, ako sa zachovala strana Smer-SD ku mne," podotkla.

Demisiu doručí do prezidentského paláca. Prezidentka Zuzana Čaputová sa však jej demisiou bude zaoberať až po zotavení z choroby. 

"Pani prezidentka sa lieči z akútneho zápalu dýchacích ciest, a preto musela zrušiť svoj pracovný program na najbližšie dni. O demisii pani ministerky zatiaľ nebola informovaná oficiálne," podotkol hovorca prezidentky Martin Strižinec. 

Vládny Smer, ktorého je Kalavská nominantkou, bude plne rešpektovať rozhodnutie predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD). Pre TASR to uviedol v reakcii na rozhodnutie šéfky rezortu zdravotníctva hovorca strany Ján Mažgút.

Rozhodovala sa dlhšie

Ministerka sa už dlhšie rozhodovala o ďalšom zotrvaní vo vláde. Dôvodom je už spomínaná reforma nemocníc. Jej základným výsledkom má byť zlepšenie starostlivosti o pacienta.

Nemocnice mali mať napríklad minimálny počet výkonov za rok. Ak by kritériá nesplnili, zdravotné poisťovne by ich nemohli zazmluvniť.

Premiér Peter Pellegrini sa rozhodol návrh z rokovania parlamentu stiahnuť, argumentuje tým, že celý materiál zostane pripravený pre ďalšiu vládu. Tá, ak bude chcieť, vie reformu schváliť na prvom zasadnutí parlamentu.

Zdôraznila, že sa chce rozhodnúť tak, aby svoje kroky neskôr nemusela ľutovať. Zároveň však uviedla, že v posledných dňoch dostala neskutočné množstvo podporných emailov a listov", v ktorých ju motivovali k tomu, aby vo funkcií zostala.

"Teda, aby som myslela na pacientov, lekárov, na rozrobenú prácu. Keby človek myslel len sám na seba, určite odíde," prízvukovala.

Čo jej najviac prekáža?

Zdôraznila tiež, že minister má slúžiť svojmu národu. "Ja som mala vždy len jeden záujem, a tým bol pacient. Asi sa to v slovenskej politike nenosí. Teda je to asi trápne. Nenašlo to odozvu," tvrdí.

Stratifikáciu však nepovažuje za jediný projekt, na ktorom ministerstvo pod jej vedením pracovalo. Mrzí ju však, že spolu s ňou neprešli ani témy týkajúce sa povinného očkovania detí, ani dlhodobá starostlivosť o pacientov.

"Ale je tam veľmi veľa dobrých projektov a myslím si, že keď budem dávať odpočet, nebudem sa mať za čo hanbiť. Myslím, že som toho urobila veľmi veľa pre slovenské zdravotníctvo," dodala.

01 - Modified: 2019-12-04 15:35:06 - Feat.: 0 - Title: Kalavská ponúkla funkciu ministerky po tom, čo neprešla reforma nemocníc 02 - Modified: 2019-12-05 09:38:22 - Feat.: 0 - Title: Očkovanie nebude podmienkou prijatia dieťaťa do škôlky. Kalavskej novela v parlamente neprešla 03 - Modified: 2019-12-05 12:36:54 - Feat.: 0 - Title: Pellegrini neprijme Kalavskej demisiu. Chce ju presvedčiť, aby zostala vo funkcii 04 - Modified: 2019-12-09 10:58:27 - Feat.: 0 - Title: Mojím jediným záujmom bol pacient. Ale asi je to trápne, tvrdí Kalavská
01 - Modified: 2024-04-12 10:36:49 - Feat.: - Title: Dolinková reaguje na kritiku: Opozícia zúfalo klame, prevzala som rezort v totálne rozvrátenom stave 02 - Modified: 2024-01-29 13:01:18 - Feat.: - Title: Ministerka Dolinková reaguje na kritiku ohľadom fotografie s predčasniatkom. Chybu si neuznáva, zastala sa jej aj nemocnica 03 - Modified: 2024-01-29 09:01:20 - Feat.: - Title: Primárka sa pustila do ministerky zdravotníctva. Tá sa odfotila s predčasne narodeným bábätkom, mohla ho ohroziť na živote 04 - Modified: 2023-11-22 13:04:09 - Feat.: - Title: Zdravotnícky výbor odporúča plénu schváliť novelu k reforme nemocníc 05 - Modified: 2023-11-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Poslanci posunuli novelu týkajúcu sa reformy nemocníc do druhého čítania
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 04:57