StoryEditor

Ficov návrh neprešiel. Poslanci o návrate zlata z Británie nerokovali

04.12.2019, 13:06
Autor:
TASRTASR
Podľa Roberta Fica bolo potrebné zlato doviesť na Slovensko pre hroziacu finančnú krízu, ale i naťahujúci sa proces brexitu.

Mimoriadna schôdza parlamentu k príprave procesu návratu investičného zlata na Slovensko z Veľkej Británie nebude. Plénum neschválilo jej program. Jej zvolanie inicioval koaličný Smer.

Podľa poslanca a predsedu Smeru Roberta Fica bolo potrebné zlato doviesť na Slovensko pre hroziacu finančnú krízu, ale i naťahujúci sa proces brexitu.

​Smer sa však bude pravdepodobne opäť snažiť zozbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze k návratu investičného zlata na Slovensko. Uviedol to poslanec Smeru Dušan Jarjabek, ktorý za skrachovaním prvého pokusu vidí chýbajúcich poslancov v pléne.

Napríklad z klubu Smeru nebolo prítomných na hlasovaní sedem zákonodarcov, z SNS chýbali traja. Celkovo bolo neprítomných 32 poslancov.

Chceli požiadať NBS

Za prijatie programu hlasovalo 59 poslancov, proti bolo 41 a zdržalo sa 16 z prítomných 118 poslancov. Za hlasovali poslanci koaličného Smeru, SNS, z Mosta-Híd hlasoval za Eduard Adamčík, Péter Vörös, ostatní sa zdržali. Opozícia bola proti schváleniu programu spolu s niektorými nezaradenými poslancami, poslanci ĽSNS sa zdržali.

Uznesením chceli poslanci požiadať Národnú banku Slovenska (NBS) o prípravu procesu návratu investičného zlata, ktoré má Slovensko uložené v britskej Bank of England (BoE). Ide o 31,7 tony zlata v hodnote približne 1,3 miliardy eur. NBS vďaka spolupráci s BoE zarobila na obchodovaní so zlatom za posledných 10 rokov približne 50 miliónov eur.

V uznesení, ktoré predložili poslanci Smeru, mal parlament skonštatovať, že vníma riziká spojené s predpokladanou finančnou krízou, pokračujúcu procedúru brexitu a rozhodnutie viacerých krajín stiahnuť zlato z BoE na svoje územia. Okrem toho parlament v navrhnutom uznesení žiadal NBS, aby prijala všetky nevyhnutné opatrenia, ktoré budú v čo najkratšom čase viesť k návratu investičného zlata z BoE na územie Slovenska.

Kamenický je za analýzu

Minister financií Ladislav Kamenický zo Smeru v utorok 3. decembra v parlamente uviedol, že je zástancom toho, aby sa urobila analýza k tejto problematike. Zamerať by sa mala napríklad na náklady spojené s dovozom tohto zlata na Slovensko. Kamenický zároveň doplnil, že sa hovorí o návrate zlata v "dohľadnom čase".

NBS zaslala poslancom parlamentného finančného výboru v súvislosti so zlatými rezervami ešte v apríli tohto roka list. Ponechanie investičného zlata v Bank of England po brexite nepredstavuje podľa slovenského regulátora žiadne dodatočné riziká a preto vtedy neodporúčala jeho premiestnenie. Vtedajším guvernérom NBS bol Jozef Makúch. Podľa niektorých poslancov Smeru sa však situácia odvtedy zmenila a vidia hrozbu v neriadenom brexite.

01 - Modified: 2019-11-28 12:34:27 - Feat.: 0 - Title: Fico chce, aby sa vrátilo zlato z Británie na Slovensko za viac ako miliardu eur
01 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 02 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:31