StoryEditor

GAŠPAROVIČOVÁ: Práca v kancelárii prvej dámy je zaujímavá

13.06.2009, 13:02
Autor:
SITASITA
Reprezentatívne povinnosti nielen doma, ale i v zahraničí, participácia na rôznych spoločenských, odborných a charitatívnych podujatiach. To sú len niektoré z oblastí, ktorým sa venuje manželka prezidenta SR pani Silvia Gašparovičová (na snímke).

Náplňou práce prvej dámy je i práca vo vlastnej kancelárii, odpovedanie na listy, žiadosti občanov či študovanie rôznych materiálov. Postavenie prvej dámy je vo všeobecnosti veľmi náročné a zodpovedné. Silvia Gašparovičová sa úlohy prvej dámy ujala v polovici júna 2004 a pokračovať v nej bude aj v druhom funkčnom období hlavy štátu, ktoré sa začne inauguráciou 15. júna. Ako povedala v rozhovore pre agentúru SITA, do kancelárie v úrade prezidenta chodí každý deň s výnimkou účasti na spoločenských akciách, zahraničných cestách a plnení svojich reprezentačných povinností na ďalších podujatiach. Práca v jej kancelárii je zaujímavá, tvrdí prvá dáma, ktorej hlavným cieľom je pomáhať obyvateľom Slovenska. "Keď som v kancelárii, riešim agendu prvej dámy. Obracajú sa na mňa mnohí občania, organizácie." Vlani dostala Silvia Gašparovičová približne 150 listov a vyše 150 žiadostí o záštitu nad rôznymi podujatiami. "Listy samozrejme spracovávajú asistentky, pracovníci paláca, ale informujú ma o tom, keď musím riešiť niektoré problémy," priblížila svoj deň v prezidentskom úrade prvá dáma.

Občania sa na manželku prezidenta obracajú aj so žiadosťou o finančnú podporu. Prvá dáma im ale finančne pomôcť nemôže. "To by bolo možno veľmi prijateľné, keby som mala taký malý fond, aby som mohla, tak ako prezident môže pomôcť malými čiastkami určitým občanom - aj ja a nemusela im povedať, že to nemôžem. To by ma veľmi potešilo," konštatovala. V sídle hlavy štátu v Prezidentskom paláci na Hodžovom námestí v Bratislave Silvia Gašparovičová prijíma aj množstvo hostí - návštevy zo zahraničia, diplomatov s manželkami, no napríklad aj študentov, či neziskové organizácie.

Občania sa s prezidentským párom, ich sídlom i priestormi, ktoré nie sú bežne prístupné, môžu bližšie zoznámiť na pravidelnom dni otvorených dverí. Koná sa každoročne v polovici júna pri príležitosti výročia inaugurácie hlavy štátu. Najmä deti sa počas neho podľa prvej dámy prekvapene zaujímajú o medaily, ktoré dostala. Je pre nich zaujímavé, že ich má aj manželka prezidenta. Silvia Gašparovičová si váži všetky vyznamenania svojej práce. Z posledných sú to napríklad Biele srdce od Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek alebo Plaketa akademika Ladislava Dérera od Fakultnej nemocnice s poliklinikou Akad. L. Dérera v Bratislave za mimoriadnu podporu zdravotníctva. Obzvlášť si cení Rád 1. stupňa Kataríny Veľkej - významné vyznamenanie Ruskej federácie za zásluhy a vklad do podpory rusko-slovenských vzťahov a vzdelávania. Prvá dáma je patrónkou mnohých organizácií a medzi nimi aj Súkromného slovanského gymnázia v Bratislave. Ukázalo sa, že na ruskom trhu chýbame a preto ju teší záujem o ruštinu. “Ruský trh je veľký a zaujímavý, čo sme podcenili. Naše firmy zostali v ústraní a všetky významné firmy okolitých i vzdialených krajín sú v Rusku, takže máme čo doháňať,“ tvrdí. Ruské vyznamenanie je pre ňu vzácne aj preto, že má číslo 15. Rad s číslom jeden má pritom svetoznáma Železná lady - bývalá britská premiérka Margaret Thatcher. Jeho nositeľkami sú viaceré významné ruské vedkyne, osobnosti kultúry a ďalšou navrhnutou osobnosťou pre tento rok je bývalá prezidentka Lotyšska. Vyznamenania dostáva Silvia Gašparovičová najmä za to, na čo sa vo svojej funkcii najviac sústreďuje - na pomoc ľudom, podporu vzdelávania, zdravotníctva, na rozvoj medzinárodných vzťahov v oblasti kultúry či na projekty vzdelávania a odstraňovania násilia na ženách a deťoch.

 

Chce ďalej bojovať za zdravie a vzdelanie detí

Vzdelanie a zdravie pre všetkých nie je len podtitul, no najmä hlavná náplň Slovenskej nadácie Silvie Gašparovičovej. Prvá dáma chce popri svoje práci v kancelárii úradu hlavy štátu a reprezentačných povinnostiach v druhom funkčnom období prezidenta rozvíjať viaceré nadačné projekty, ktoré naštartovala v uplynulých piatich rokoch. Pokračovať chce napríklad v projekte neziskovej organizácie Prvá ľudová akadémia, v pomoci zdravotne hendikepovaným deťom v špeciálnych školách a ich  vzdelávaniu. “Takisto chcem bojovať o väčší pohyb detí, aby sme nemali problematickú generáciu, keď vyrastie, vzdelávaniu v každom veku,“ uviedla v rozhovore pre agentúru SITA Silvia Gašparovičová.

Prvá dáma podporuje zdravú životosprávu detí, ktoré, ako podľa svojich skúseností tvrdí, sú - ak sa im princípy zdravej životosprávy, životného štýlu vysvetlia hravou formou - oveľa prístupnejšie ako dospelí. "Zasadzujem sa za zmeny v životospráve, hlavne u detí, pretože dospelých ťažko zmeníme – kým nie je niekto chorý, tak sa nezmení." Motivujú ju aj vlastní vnuci, ktorí jej napríklad povedali, že robí sladký čaj a u nich doma taký nerobia. Silvia Gašparovičová sa svoje snahy snaží presadiť cez projekt Zdravý životný štýl mládeže. Chce, aby sa v školských bufetoch predávalo ovocie a zelenina, zaviedli automaty na mlieko a ovocie. Pre deti by to bola zábava, vhodiť pár centov a dostať jablko, ktoré je o mnoho zdravšie ako čokoláda alebo sladký nápoj, myslí si. Doteraz sa vďaka jej nadácii dostalo do škôl spolu 11 ton jabĺk a tiež množstvo minerálok. Prvá dáma očakáva, že do boja proti nezdravým ponukám školských bufetov sa aktívne zapoja najmä rodičia. Tvrdí, že sú málo aktívni. "V iných krajinách sa oveľa viac starajú o to, čo robia deti v škole, ako sa stravujú. A to by malo aj u nás byť trošku viac na srdci rodičom." 

V nadchádzajúcich piatich rokoch funkcie prvej dámy chce Silvia Gašparovičová pokračovať vo vzdelávaní hendikepovaných, ktorí k nemu majú sťažený prístup. Tvrdí, že je to u nás stále málo podporovaná oblasť. Pred piatimi rokmi, po príchode do Prezidentského paláca preto v rámci nadácie založila v mestách s vyššou nezamestnanosťou tzv. Prvé ľudové akadémie, projekt úspešne overený v Taliansku, Rakúsku či Lotyšsku. V spolupráci s miestnymi samosprávami, podnikateľmi, úradmi práce a sociálnych vecí a organizáciami zdravotne postihnutých vytypovali profesie, ktorých je v danom meste alebo regióne nedostatok a mohli by ich vykonávať hendikepovaní a pripravili pre nich školenia. Podľa Silvie Gašparovičovej mnohí ich absolventi už pracujú, otvorili si drobné živnosti. Pričom nadácia im poskytla i pomoc pri vybavovaní úverov. Úrady práce síce rekvalifikujú, ale až tak nepomáhajú v tom, čo je pre hendikepovaných najťažšie – nájsť si prácu, upozorňuje.

Druhou veľkou oblasťou, na ktorú sa Slovenská nadácia Silvie Gašparovičovej sústredila bola pomoc zdravotníctvu. Vďaka podpore veľkých firiem zabezpečila veľa významných operačných a diagnostických prístrojov. Napríklad dialyzačný prístroj pri zlyhaní pečene, ktorý na Slovensku nebol a preto sa stávali prípady úmrtí na hepatitídu. Nadácia zaplatila tiež doplnenie prístroja na operácie metastáz pečene, vybavenie jednotky intenzívnej starostlivosti na gynekológii v Prešove. Na poúrazovú chirurgiu v Bratislave nadácia kúpila polohovateľné operačné lôžko a röntgenové operačné rameno. Pomoc nadácie pocítili i sociálne domovy formou zakúpenia prístrojov a rehabilitačných pomôcok. V pomoci zdravotníctvu by chcela prvá dáma pokračovať napriek ťažšej ekonomickej situácii. Verí, že prostriedky získajú aj z dvoch percent zo zaplatenej dane.

Treťou oblasťou, ktorej sa nadácia intenzívne venovala a chce v nej tiež pokračovať, je podpora vzdelávania postihnutých detí. Hradí im pomôcky na vyučovanie, napríklad špeciálny počítačový program pre interaktívnu tabuľu či školský nábytok pre nevidiacich žiakov a rekonštrukciu sociálnych zariadení pre nepočujúce deti. Pomáha materským centrám a detským domovom, medzi iným štipendiami na štúdium ich bývalých chovancov, dodala pre agentúru SITA manželka prezidenta SR. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:59