StoryEditor

Mimoriadne im šliapem na päty. Som tŕňom v oku, reaguje Naď na obvinenia

22.11.2019, 12:15
Autor:
TASRTASR
Brífing šéfa OĽaNO Igora Matoviča a experta na obranu Jaroslava Naďa.

Zvolanie Bezpečnostnej rady SR kvôli Jaroslavovi Naďovi z OĽaNO, ktorý by mal predstavovať "vážnu bezpečnostnú hrozbu pre SR", je len ďalším dôkazom toho, ako štátna moc zneužíva svoje kompetencie. Útočí na tých, ktorí upozorňujú na prešľapy a nehospodárne nakladanie so štátnymi prostriedkami. V piatok to uviedli predstavitelia opozičného hnutia OĽaNO.

"Mimoriadne im šliapem na päty. Som tŕňom v oku a budem tŕňom v oku," povedal Naď.

Zvažujú trestné oznámenie

Závery z piatkového rokovania Bezpečnostnej rady SR podľa OĽaNO "preukazujú absurditu obvinení voči Jaroslavovi Naďovi" Ten zároveň tvrdí, že ho prekvapuje prístup premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorý nezvolal Bezpečnostnú radu SR v iných prípadoch.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič mu vyčíta, že mu neprekážali kriminálne aktivity Mariana Kočnera vrátane zneužívania orgánov činných v trestnom konaní na lustráciu novinárov a ich rodinných príslušníkov, ovplyvňovanie rozhodovania súdov bývalou štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou či nahrávky Dobroslava Trnku ani napojenie bývalého podpredsedu parlamentu Martina Glváča na mafiu.

"Vtedy bezpečnostná rada zvolaná nebola. Zrazu bezpečnostné riziko je jedna SMS, kde sa spýtate kamaráta, či niekoho pozná," mieni líder opozičného hnutia.

Predseda vlády SR podľa hnutia ukázal, že "sú mu blízke praktiky komunistickej Štátnej bezpečnosti". Jaroslav Naď tiež tvrdí, že súd bol pre jeho odpočúvanie zavádzaný, použitých bolo podľa jeho slov "viacero klamstiev". Je presvedčený, že nie je jediným z hnutia OĽaNO, koho odpočúvali.

Potvrdil, že so svojím právnym zástupcom Danielom Lipšicom zvažujú podanie trestného oznámenia zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Rokovanie Bezpečnostnej rady

Mimoriadne rokovanie bezpečnostnej rady štátu zvolal Pellegrini v súvislosti s podozrením na spáchanie trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti, ktorého sa mal dopustiť Jaroslav Naď.

Podľa vyšetrovateľa NAKA mal žiadať utajované skutočnosti na ochranu záujmov Slovenskej republiky a následne ich vyzradiť ďalším osobám. Konkrétne sa Jaroslav N. mal niekoho z „bezpečnostného prostredia“ pýtať otázku súvisiacu s kauzou bývalého dôstojníka ruskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa.

Oznamovateľom údajného ohrozovania utajovanej skutočnosti je šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar. Ten na Jaroslava N. podal i ďalšie trestné oznámenie, týkajúce sa podnikania obvineného.

Ministerstvo obrany (MO) SR vo štvrtok poukázalo na úlohy, ktoré Vojenskému spravodajstvu vyplývajú zo zákona pri zabezpečovaní obrany, obranyschopnosti a bezpečnosti SR. "Vojenské spravodajstvo naplnilo ustanovenia zákona tým, že informácie, ktoré získalo v zmysle príslušných ustanovení zákona pri plnení svojich úloh, postúpilo v zmysle a v súlade s týmito ustanoveniami dňa 11. septembra 2019 orgánom činným v trestnom konaní," uviedla hovorkyňa MO Danka Capáková.

01 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 02 - Modified: 2023-12-15 09:21:49 - Feat.: - Title: 500 eur za voľby: Ľudia si požičali od úžerníkov. Únia Rómov podáva trestné oznámenie a vyzýva Matoviča 03 - Modified: 2023-10-03 13:35:36 - Feat.: - Title: Zachránili Matoviča rómske osady? Expert vidí zlom v preferenciách OĽANO inde 04 - Modified: 2023-10-01 08:35:04 - Feat.: - Title: Matovič bude v opozícii. Kolaborovať s mafiou nebudeme, zdôraznil 05 - Modified: 2023-08-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Igorovi Matovičovi sa stala tá najhoršia vec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:09