TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Výročie Nežnej revolúcie: Pellegrini s premiérmi V4 položil vence na Devíne. Fico hovoril o poklese životnej úrovne

17.11.2019, 08:29
Autor:
TASRTASRmahomaho
Slovensko a Česko si pripomenuli 30. výročie Nežnej revolúcie.

30. výročie Nežnej revolúcie 20:31 Ďakujeme za pozornosť Online prenos zo spomienkových udalostí 30. výročia Nežnej revolúcie sa končí. Ďakujeme za pozornosť.  19:54 "Po 30. rokoch nik nemá právo si privlastňovať revolúciu ako svoje privilégium. 17. november patrí aj tým, ktorí vtedy ešte nežili," poznamenal v prejave Pellegrini.  Prečítajte si celý príhovor premiéra Pellegriniho. 19:53 Príhovor Petra Pellegriniho Vo verejnoprávnej televízii nasleduje príhovor premiéra Petra Pellegriniho.  "Za novembrové zmeny nevďačíme len dvom demonštráciám, menil sa svet okolo nás, ľudia mali čoraz väčšie očakávania." Premiér hovorí o spolupatričnosti a súdržnosti.  19:49 Danko v prejave kritizuje médiá a hovorí, že dnes ich neovládajú komunisti, ale oligarchovia.  "Komunistické médiá slúžili pred rokom 1989 východu, nesmieme dovoliť, aby dnešné médiá slúžili len západu." Prečítajte si celý príhovor Andreja Danka. 19:47 Príhovor Andreja Danka RTVS vysiela príhovor predsedu parlamentu Andreja Danka. "V novembri 1989 sme nastúpili na cestu, ktorej cieľom je spravodlivá spoločnosť." "Nezabúdajme na vzájomnú úctu a rešpekt, v posledných rokoch sa vytrácajú. Pomaly si zvykáme, že je normálne obviniť druhého bez dôkazov." 19:27 40-tisíc ľudí na Václavskom námestí Nedeľňajšie oslavy výročia Nežnej revolúcie vrcholia v Prahe sériou koncertov na Václavskom námestí, kde prišlo až 40-tisíc ľudí. Rovnaký počet ľudí sa zúčastnil aj na programe na Národnej triede, informovala česká polícia na Twitteri.

Zdroj: Mafra/Petr Topič
18:47 „Apelujem na politických lídrov, aby sa začali spájať a to nielen kvetnatými rečami a prázdnymi skutkami, aby neboli egoisti, boli tímoví hráči. My potrebujeme štátnikov a nie záhradkárov,“ vyzval na zhromaždení Za slušné Slovensko vedec a bývalý prezidentský kandidát Robert Mistrík. 18:35 Zhromaždenie na Námestí slobody Na bratislavskom Námestí slobody sa skončilo zhromaždenie, ktoré organizovala iniciatíva Za slušné Slovensko. Podujatie bolo zároveň poďakovaním pre staršiu generáciu za udalosti pred 30 rokmi. K zhromaždeným prehovorili osobnosti známe na z novembra 1989, napríklad Peter Zajac a Martin Bútora alebo predstavitelia vtedajších študentov. Poďakovanie za aktivizáciu občianskej spoločnosti zaznelo z úst holandského novinára Chrisa Keulemansa. "Ďakujeme vám, že ste nám v Amsterdame, Berlíne, Londýne, Bruseli a Paríži ukázali, že generácia ľudí narodených po roku 1989 objavila alternatívu voči populizmu, nenávistným prejavom, korupcii a násilnému patriarchátu," povedal žurnalista. 18:32 "Slovensko nemôže čakať ďalších 30 rokov" Do slovenskej politiky sa dostali grázli, vyhlásil na zhromaždení na Námesí SNP Ján Budaj a zdôraznil: "Odíďte, Slovensko nemôže čakať ďalších 30 rokov." 17:54 Fico hovorí o poklese životnej úrovne Expremiér Robert Fico sa k výročiu vyjadril s tým, že transformácia spoločnosti znamenala pre milióny občanov pokles životnej úrovne a pre státisíce z nich prepad do pásma chudoby. 17:35 Premiéri V4 si pripomenú výročie na Devíne Slovenský premiér Peter Pellegrini a premiéri krajín V4 si 30. výročie Nežnej revolúcie pripomínajú pri Bráne slobody pod hradom Devín. 17:22 Zhromaždenie na Námestí slobody V symbolickom čase o 17:11 sa na Námestí slobody v Bratislave začalo zhromaždenie, ktoré organizuje iniciatíva Za slušné Slovenska.  16:54 V Bratislave na Námestí SNP sa k ľuďom prihovárajú Andrej Kiska, Richard Sulík či Igor Matovič.  16:39 V Prahe sa čítajú Havlove diela Na Národnej triede v Prahe si ľudia môžu prečítať úryvky z diel Václava Havla alebo si texty vypočuť v podaní Dagmar Havlovej.
Zdroj: MAFRA/Michal Šula
16:15 Čaputová: Nemáme právo zabudnúť Prezidentka Zuzana Čaputová si pri Bráne slobody na Devíne pripomenula obete komunistického režimu.  V príhovore zdôraznila, že nemáme právo zabudnúť. "Kto si v dobe neslobody vybral možnosť, že bude klásť odpor režimu, vybral si najdôstojnejšiu alternatívu ľudskej existencie a preto si zaslúži našu hlbokú úctu. Všetkým väzneným, prenasledovaným a postihovaným chcem preto povedať - tým, že ste bojovali za svoju slobodu, zaslúžili ste sa o našu slobodu," vyhlásila.
Zdroj: TASR/Kancelária prezidentky
16:07 Dobový online prenos Na HNonline.sk si môžete pozrieť dobový online prenos, ktorý mapuje minútu po minúte dramatické udalosti odohrávajúce sa 17. novembra 1989.  Viac sa dočítate tu. 15:49 V Bratislave na Námestí SNP začína o 16:00 podujatie organizované hnutím OĽaNO. Na pódiu sa okrem Igora Matoviča objaví aj Richard Sulík či Andrej Kiska.  15:33 Pochod v Prahe V sprievode z pražského Albertova sa na rovnakú trasu ako pred 30 rokmi vydalo podľa odhadu usporiadateľov až 10-tisíc ľudí.
15:28 Predseda parlamentu Andrej Danko, minister obrany Peter Gajdoš, minister financií Ladislav Kamenický a ďalší predstavitelia vlády si dnes pri Pamätníku popravených a umučených politických väzňov komunizmu na cintoríne v bratislavskej Vrakuni pripomenuli pamiatku obetí komunistického režimu.
Zdroj: Ministerstvo obrany SR
15:09 Tisíce ľudí pochodujú Prahou V Prahe sa koná pochod, ktorý rekonštruuje sprievod 17. novembra 1989. Zúčastňujú sa na ňom tisíce ľudí.  Z Albertova vyráža smerom na Vyšehrad sprievod, ktorý je rekonštrukciou udalostí z roku 1989. Účastníci si počas cesty môžu z megafónov vypočuť osobné svedectvá tých, ktorí v roku 1989 manifesovali. Sprievod bude zakončený na Rašínovom nábreží, kde je pripravená séria inštalácií so spomienkami z Národnej triedy.
Zdroj: Mafra/Petr Topič
Zdroj: Reuters
15:02 Radičová: Tí, ktorí nepotrebovali žiť v slobode, tým nebude chýbať ani dnes Expremiérka Iveta Radičová v súvislostí s výročím Novembra pripomína veľkú neslobodu komunistického režimu. "Tí, ktorí nepotrebovali žiť v slobode, tým nebude chýbať ani dnes. Ale človek bez slobody nie je človekom," skonštatovala. Poznamenala, že hoci v 60. rokoch prišlo "jemné oteplenie", bolo potlačené a nastala normalizácia. Samotná normalizácia by však podľa nej nemusela znamenať niečo "strašné", keby nebola spojená s "lámaním charakterov". 14:52 Kocáb: ÚV KSČ a ŠtB zaváhali Totalita je niečo, čo sa nedá vysvetliť, ak to nezažijete. V nedeľnej relácii TV Markíza Na telo to povedal niekdajší spolupracovník prezidenta Československa Václava Havla Michael Kocáb. Dodal, že Ústredný výbor Komunistickej strany Československa a Štátna bezpečnosť zaváhali v počiatkoch revolúcie a voči státisícom ľudí v uliciach už nedokázali zakročiť. 14:33 Kňažko: Ku komunistickým pohlavárom sme zrejme boli príliš nežní Tribúna a námestia v Novembri '89 priniesli slobodné voľby. Za všetko ostatné už zodpovedá 14 vlád a osem premiérov. Veľa vecí sa nesplnilo, ale treba byť realistickí. Sme na ceste k tomu. Hovorí tribún Nežnej revolúcie, herec a bývalý politik Milan Kňažko. Priznáva, že ku komunistickým pohlavárom zrejme boli príliš nežní a zdôrazňuje, že slobodu si treba vážiť. 14:10 Čo vám chýba zo socializmu? Ľuďom zo socializmu najviac chýba istota práce, sociálne istoty a lepšie vzťahy. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza.  Respondenti tiež odpovedali na otázku, čo by im chýbalo zo súčasnosti, ak by sme sa opäť vrátili do socializmu.  Viac ako 40 percent ľuďom by chýbalo slobodné cestovanie, nasleduje demokracia a sloboda a plné obchody. 
Zdroj: TASR
13:25 Aká bola priemerná mzda Národná banka Slovenska pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pripravila viacero ekonomických porovnaní. Priemerná mzda v roku 1989 bola 3090 Kčs, čo je v prepočte 102,6€. Vzhľadom na to, že ceny do roku 2018 vzrástli 7,5-násobne, je kúpna sila priemernej mzdy z roku 1989 v dnešných cenách 769 €.  Na kúpu auta pracujeme o polovicu kratší čas ako pred 30 rokmi.  13:13 Ľudia sa zišli na pražskom Albertove V Prahe na Albertove začala spomienková akcia na študentské udalosti roku 1939 a 1989.  S príhovormi vystúpili zástupcovia VŠ aj bývalí študentskí lídri. Pokrikovanie a piskot si vypočul napríklad rektor Univerzity Karlovej Tomáš Zima. Časť študentov a verejnosti chce, aby odstúpil. Presne pred 30 rokmi sa na tomto mieste zišlo vyše 15-tisíc ľudí.
Zdroj: MAFRA/Tomáš Krist
12:45 Dobový online prenos Na HNonline.sk si môžete pozrieť, ako by vyzeral online prenos zo 17. novembra 1989. Článok nájdete tu. 12:24 Otázniky okolo Novembra Správa, ktorá sa stala rozbuškou dodnes nebola spoľahlivo objasnená Ani Nežná revolúcia – ako napokon žiadna iná udalosť najnovších dejín – nie je ušetrená od konšpiračných teórií. Viac sa dočítate v článku na HNhistory. 12:07 Pellegrini hovorí, že sa začala druhá fáza očisty Slovenska. "Budeme sa musieť zbaviť ľudí, ktorí sa postavili nad zákon," tvrdí.  12:00 Premiér Peter Pellegrini v diskusii na TA3 hovorí, že zle chápeme slobodu slova. "Keď prejavíš na internete názor, tak sa pod neho podpíš. Je to živná pôda pre extrémizmus."  11:52 Danko v diskusnej relácii kritizuje prezidentku. Tvrdí, že Prezidentský palác je plný ľudí z PS a novinárov, ktorí mu ubližovali.  11:48 Videomapping na Bratislavskom hrade Na fasáde Bratislavského hradu bude v nedeľu po prvý raz videomapping. Pripomenie udalosti, ktoré viedli k Nežnej revolúcii.  Videomapping bude v troch časoch - o 18.00, 19.00 a 20.00 h. Návštevníci ho budú môcť sledovať z vonkajšieho priestoru areálu Bratislavského hradu. Vstup je voľný. 11:43 "Problém bol, že sme okolo roku 2000 dovolili predaj energetiky, čo sa vypomstilo na cenách," hovorí šéf parlamentu. 11:43 "Neboli sme pripravení na transformáciu. Problém bol predaj strategických podnikov. Dnes je dôležité hovoriť o ich prinavrátení a spätnej kúpe tak, ako je to v Maďarsku," uviedol Danko. 11:41 Danko o Husákovi Danko pri diskusii o minulom režime spomína Gustáva Husáka. "Nedovolil také zverstvá ako Caucescu v Rumunsku," hovorí.  Šéf parlamentu kritizuje, že od roku 1985 sa nepostavil ani jeden kilometer železníc. 11:34 "Ak by bol Kotleba vo vláde, ja by som do môjho milovaného Ruska nemohol chodiť," hovorí šéf parlamentu Andrej Danko v diskusnej relácii.  11:32 Andrej Danko tvrdí, že sa musíme pozerať na históriu. "Ale nesmiete sa kvôli histórii s niekým hádať," dodáva.  11:29 "Nebránim sa kritike médií, bránim sa inkvizícii," hovorí Danko v diskusnej relácii o svojom vzťahu k médiám. 11:24 "Tiež sa radím k tým ľuďom, ktorí štrngali na námestiach. Všetci sme sa tešili na slobodu," uviedol predseda parlamentu Andrej Danko v relácii V politike na TA3. 11:18 Zuzana Čaputová hovorí, že na Slovensku je pred voľbami dopyt po spolupráci a spájaní sa.   11:09 Čaputová: Žila sa doba nepravdy V relácii V politike na TA3 hovorí prezidentka Zuzana Čaputová  "Žila sa doba nepravdy," uviedla prezidentka o minulom režime.  O novembrových udalostiach hovorí ako o dobách nádeje a silnom elemente spájania sa.  11:03 "Pred 30 rokmi sme strihali ostnaté ploty a barikády dnes vidíme, že sme si ich medzi sebou znovu postavili," hovorí Pellegrini.  "Nech žije Česká a Slovenská republika," zakončil svoj prejav premiér.
Zdroj: Reuters
11:01 "Sme inšpiratívnym príkladom nežného prevzatia moci. Novembrom sa mohol začať návrat našich národov do Európy," vyhlásil Pellegrini.  "Ukázali sme úspešné príbehy a môžeme byť na čo hrdý," dodáva. 10:58 Prejav Pellegriniho Premiér Peter Pellegrini vystupuje s prejavom v Prahe.  "Naše revolúcie znamenali pád železnej opony," hovorí Pellegrini.  10:55 Babiš ocenil statočnosť Havla "Ďakujem všetkým odvážnym v roku 1989, statočnosť Václava Havla bola obdivuhodná. Nemusíme spolu súhlasiť, ale sme skvelá krajina," povedal český premiér Andrej Babiš v prejave v Národnom múzeu. Babiš tiež uviedol, že nie je pyšný na to, že bol členom KSČ. 10:33 Program v Národnom múzeu V Národnom múzeu v Prahe začal program k 30. výročiu Nežnej revolúcie.  Pred hostí predstúpil český premiér Andrej Babiš. S príhovorom vystúpi aj slovenský predseda vlády Peter Pellegrini. 
Zdroj: TASR/Michal Svítok
10:17 Rok 1989 verzus súčasnosť Nielen bratislavské námestie SNP bolo svedkom komunistického režimu. V článku na HNStyle si pripomeňme niektoré z najvýznamnejších miest, na ktorých v novembri davy skandovali za slobodu. 10:04 Priamy prenos z Národného múzea v Prahe
10:01 Na zásah v roku 1989 bola pripravená aj armáda Proti demonštrantom mohla byť v roku 1989 nasadená aj armáda. Bola na to pripravená.
Na mocenský zásah režimu bola vyčlenená značná vojenská sila. Viac si môžete prečítať v článku na HNHistory.
09:50 Rozhovor s Václavom Klausom Kým pre Čechov je najmä bývalým premiérom a prezidentom, pre Slovákov zostáva symbolom ekonomickej transformácie po Nežnej revolúcii. Je niečo, čo si Václav Klaus z tohto obdobia vyčíta? Prečo sa vôbec rozhodol zasvätiť život ekonómii a prečo bola kupónová privatizácia východiskom z núdze? Prečítajte si rozhovor s bývalým českým prezidentom, nájdete ho tu. 09:47 Zhromaždenia Za slušné Slovensko Výročie Nežnej revolúcie si občianskymi zhromaždeniami pripomenie aj iniciatíva Za slušné Slovensko. Vo viacerých mestách organizuje zhromaždenia 30 rokov po - stále Za slušné Slovensko. V Bratislave sa zhromaždenie začne symbolicky o 17.11. h na Námestí slobody. 09:42 Dobový online prenos Na HNonline.sk si môžete pozrieť, ako by vyzeral online prenos zo 17. novembra 1989.  Článok nájdete tu.  09:36 Babiša vypískali Za skandovania a pískania zhruba 15 protestujúcich položil okolo štvrť na osem ráno český premiér Andrej Babiš kvety a zapálil sviečku na Národnej triede v Prahe.  Protestujúci na Babiša čakali s transparentom "bráňme sa" a nápisom "Bureš, ani to neskúšaj!". Na adresu protestujúcich Babiš novinárom oznámil, že v ŠtB nebol. "Vyhral som trikrát súd a znovu ho vyhrám," dodal. 08:39 Predpoludním sa koná program v Národnom múzeu v Prahe, kde s prejavom vystúpi aj slovenský premiér Peter Pellegrini. 
Okrem neho sa na podujatí zúčastnia aj premiéri ostatných krajín V4 a taktiež predseda Nemeckého spolkového snemu Wolfgang Schäuble.
Súčasťou následného programu je aj prehliadka výstavy Nežnej revolúcie.
08:37 Na Slovensku aj v Česku sa dnes konajú spomienkové akcie pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie.  Udalosti dnešného dňa vám priblížime prostredníctvom online prenosu. 

01 - Modified: 2019-11-15 10:29:01 - Feat.: 0 - Title: Rok 1989 verzus súčasnosť: Toto sú najvýznamnejšie miesta, na ktorých sa rodila revolúcia 02 - Modified: 2019-11-17 21:19:52 - Feat.: 0 - Title: 17. november 1989: Príslušníci bezpečnosti v Prahe mlátili demonštrantov. Nastala panika, tiekla krv 03 - Modified: 2019-11-17 07:08:32 - Feat.: 0 - Title: Proti demonštrantom mohla byť v roku 1989 nasadená aj armáda. Bola na to pripravená
01 - Modified: 2023-11-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Štyri automobilové značky sa spojili, aby odovzdali dôležitú správu o slobode pri príležitosti 17. novembra 02 - Modified: 2023-11-21 19:00:00 - Feat.: - Title: Porovnanie 1989 vs. súčasnosť: program vlády je sklamaním 03 - Modified: 2023-11-17 11:15:26 - Feat.: - Title: Čaputová: Demokracia nie je dokonalá,na rozdiel od totality ju možno formovať 04 - Modified: 2022-12-01 13:08:28 - Feat.: - Title: Šéf RTVS Machaj v HNtelevízii o vysielaní snemu Smeru: Bol to pre mňa šok. Fatálna chyba, ktorá sa neodpúšťa 05 - Modified: 2022-11-17 12:21:49 - Feat.: - Title: Ako mladá inteligencia hýbala kormidlom našich dejín. 17. november nie je len obyčajný sviatok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 01:36