StoryEditor

Odborári hrozia štrajkmi

26.12.2007, 19:27
OZ Kovo žiada viac peňazí, zamestnávatelia sa obávajú inflácie.
Ak sa v strojárskom a elektrotechnickom priemysle nezvýšia mzdy, Odborový zväz Kovo pristúpi k tvrdším metódam. Hrozia odstávky výroby či štrajky. Taký je výsledok stroskotaných rokovaní o kolektívnej zmluve medzi zamestnávateľmi a odborármi. Navýšenie tarifných platov by pritom malo dosiahnuť najmenej sedem percent. Podnikatelia však navrhujú maximálne 4,5 percenta.

„Rast tarifných miezd o sedem percent je len polovica rastu produktivity práce v týchto odvetviach,“ hovorí predseda OZ Kovo Emil Machyna. Pripomína, že ide len o zvýšenie mzdových taríf, takže celkový rast platov by bol nižší ako požadovaných sedem percent.
Vyššie mzdy by mali zaplátať aj dieru v nedostatku kvalifikovaných ľudí. Tí odchádzajú za lepším zárobkom do zahraničia.

Podľa hlavného vyjednávača Zväzu strojárskeho priemyslu SR Juraja Borgulu, kvalifikovaní pracovníci na mzdách aj vydierajú. Firmy si totiž svojich ľudí navzájom preplácajú. Takéto manévre zahraničným spoločnostiam nemusia vyhovovať a môže sa stať, že odídu za lacnejšou pracovnou silou. „Viaceré si už vytvorili na Ukrajine či v iných krajinách svoje ,predpolia‘ a študujú možnosti odchodu,“ tvrdí Borgula.

Tlak odborárov podľa zamestnávateľov ohrozuje Pakt stability, o ktorého prijatie sa v súvislosti s prechodom na euro snaží premiér Robert Fico. Týmto spôsobom chce dosiahnuť, aby sa nezvyšoval tlak na rast miezd, čo by viedlo k zvýšeniu inflácie, a tým aj k ohrozeniu vstupu Slovenska do eurozóny.

Odbory však tvrdia, že Pakt chcú podpísať. „Nebudeme žiadať také zvýšenie miezd, ktoré by prekročilo produktivitu práce. Takže žiadna inflácia nehrozí,“ vysvetľuje Machyna. V strojárskom a elektrotechnickom priemysle vzrástla podľa neho za posledný rok produktivita práce asi o 15 percent.


Viac o téme nájdete v štvrtkových
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:48