StoryEditor

Prezident odhalil pamätník M. R. Štefánika

12.07.2007, 14:48
Autor:
SITASITA

Po viac ako 50-tich rokoch sa dnes do Spišskej Novej Vsi vrátil Milan Rastislav Štefánik. Prezident SR Ivan Gašparovič odhalil na Štefánikovom námestí pamätník venovaný spoluzakladateľovi Československa. "Štefánik je pre Slovákov dôležitá osoba a aj vo verejnosti známa. Som rád, že Štefánik aj v očiach našich občanov má svoj piedestál," povedal po odhalení pamätníka Gašparoviča. Počas slávnostného odhalenia pamätníka preleteli nad hlavami Novovešťanov tri stíhačky Albatros.
Aj keď M. R. Štefánik pravdepodobne nikdy nebol v Spišskej Novej Vsi, jeho rodina mala k tomuto mestu blízko. "Žil tu jeho brat, môj starý otec. V Spišských Vlachoch žila jeho sestra," uviedla Ľubica Briatková, praneter M. R. Štefánika, ktorej starý otec bol Štefánikovým mladším bratom. Pani Briatková v súčasnosti žije v Bojniciach. V posledných rokoch svojho života v Spišskej Novej Vsi žila a aj tu zomrela matka M. R. Štefánika. Pochovaná je v Košariskách.
Milan Rastislav Štefánik mal svoju sochu v Spišskej Novej Vsi v roku 1928, kedy tu bola osadená z iniciatívy Matice slovenskej. "Niekedy v roku 1952 alebo 1953 bola zhodená," uviedla pre agentúru SITA riaditeľka Domu Matice slovenskej v Spišskej Novej Vsi Ružena Dorčáková. Socha M. R. Štefánika sa nachádzala priamo na námestí v miestach, kde je dnes socha partizána Jána Nálepku.
Dnešné odhalenie pamätníka je vyvrcholením takmer desaťročnej snahy Matice slovenskej o umiestnenie pamätníka M. R. Štefánika v Spišskej Novej Vsi. "Bývalé vedenie mesta až v minulom roku prispelo k osadeniu pamätníka a súčasné vedenie doplatilo aj za úpravu pamätníka a jeho okolia," doplnila Dorčáková. Celkové náklady na osadenie pamätníka predstavujú jeden milión korún.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:09