StoryEditor

Most-Híd podporí odvolávanie Glváča v parlamente

03.11.2019, 12:32
Autor:
lmlmTASRTASR
Most-Híd tento týždeň už nepodporil začiatok schôdze za odvolávanie Martina Glváča z postu podpredsedu parlamentu.

Poslanci Mosta-Híd podporia odvolávanie Martina Glváča z postu podpredsedu parlamentu. V televíznej relácii Na telo na Markíze to povedal podpredseda strany Ábel Ravasz.

Most-Híd tento týždeň už nepodporil začiatok schôdze za odvolávanie Glváča. Podľa Ravasza to bolo tým, že dali mu možnosť, aby odstúpil sám. "Keď to nevie urobiť sám, vieme mu pomôcť v ďalšom kole."

Glváč sa vyjadrí po sviatkoch

Mimoriadna schôdza za odvolávanie Glváča bola naplánovaná v utorok, jej program však neprešiel. Glváč potom na brífingu vyhlásil, že momentálne z funkcie neodstúpi a definitívne sa vyjadrí po sviatkoch.

Vyzývam všetkých, ktorí mali kontakt s Marianom Kočnerom, aby urobili to isté. Svoje stanovisko vám poviem v krátkom čase," avizoval Glváč.

Opozícii prekáža to, že koalícia nehlasovala za program mimoriadnej schôdze, ktorá sa mala zaoberať odvolávaním Glváča.

"Keď nás chcete umlčať, my sa nevzdáme. Povedali sme, že keď to urobia, my pôjdeme po krku Petrovi Pellegrinimu. Tvári sa, že s tým nič nemá. Je súčasťou tejto mafie," dodal Matovič.

"Most-Híd má hadie manévre," komentovala Ravaszove tvrdenia europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Vyjadrila pochybnosti nad tým, že by Most-Híd naozaj bol za Glváčovo odvolanie.

Nicholsonová rovnako nechápe, prečo predseda koaličnej strany Béla Bugár (Most-Híd) novinárom priniesol "niekoľko verzií" o stretnutí s Marianom K. počas dovolenky na Maledivách. Zároveň však priznala, že si nemyslí, že predseda opozičnej SaS Richard Sulík dostatočne vysvetlil svojim voličom stretnutia s Marianom Kočnerom.

Nicholsonová tiež tvrdí, že údajné inštalovanie kamery v kancelárii prokurátora Dobroslava Trnku, ktorému pozastavil činnosť generálny prokurátor Jaromír Čižnár, je odkrytie zlyhania štátu.

"Robíme, čo sa dá"

Ravasz zasa tvrdí, že práve strana Most-Híd sa podpísala k očiste slovenského súdnictva. Nicholsonová s ním však "vôbec nesúhlasí". Mieni, že bugárovci nemali ísť do koalície so Smerom-SD. "Nie je to koalícia, ktorá je pekná, ale robíme, čo sa dá," reagoval Ravasz, ktorý si myslí, že strana mala po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v roku 2018 z koalície odísť.

Ravasz zároveň komentoval, že Most-Híd nepôjde po budúcoročných parlamentných voľbách do vlády so Smerom-SD, pokiaľ neuvidí, že v najsilnejšej politickej strane nenastali významné zmeny. Rovnako predpokladá, že je mizivá šanca, aby išli maďarské strany do spoločných volieb na jednotnej kandidátke.

Podpredseda Mosta-Híd však priznal, že bugárovci rokujú so stranou Tomáša Druckera Dobrá voľba o predvolebnej spolupráci a tiež o spoločnej kandidátke.
Ďuriš Nicholsonová komentovala, že si vie predstaviť rokovania s niekoľkými odídencami z SaS, napríklad s Janou Kiššovou či Natáliou Blahovou (obe nezaradené). Tiež potvrdila, že nemieni kandidovať za predsedníčku SaS.

Ultimátum zo strany opozície

Opozícia dala premiérovi ultimátum do 7. novembra.

"Peter Pellegrini to nepochopil, dostal čas, či sa nechce postaviť na správnu stranu barikády," povedal predseda SaS Richard Sulík.

Glváč mal komunikovať s Marianom Kočnerom cez aplikácie Threema a Viber. Včera počas brífingu s Robertom Ficom vyzval všetkých, ktorí mali akýkoľvek kontakt s Marianom Kočnerom, aby sa vzdali svojich mandátov, a on v tom prípade urobí to isté.

​Fico uviedol, že bude stáť pri akomkoľvek rozhodnutí Glváča.

Glváč tiež novinárom povedal, že Kočnera pozná viac ako 20 rokov, ku komunikácii s ním sa nebude vyjadrovať až do vyjadrenia orgánov činných v trestnom konaní k jednotlivým záležitostiam komunikácie. Údajná komunikácia je podľa neho používaná účelovo len na členov strany Smer-SD.

Podpredseda parlamentu vyhlásil, že sa o zotrvaní vo svojej funkcii rozhodne a v krátkom čase dá vedieť.

01 - Modified: 2024-05-02 19:38:00 - Feat.: - Title: Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady ešte rokovať. SNS stojí za Harabinom 02 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 03 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 04 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 05 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 04:21