TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Most už nebude ďalej rokovať o spolupráci s maďarskými stranami

31.10.2019, 18:50
Autor:
TASRTASR
Vo štvrtok sa stretli na rokovaní predstavitelia piatich maďarských strán, okrem MF, SMK a Spolupatričnosti aj vládny Most-Híd a MKDA.

Most-Híd už nebude pokračovať v rokovaní o prípadnej predvolebnej spolupráci strán zastupujúcich voličov maďarskej národnosti. Hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme rozhodnutie vysvetlila nekorektným postojom partnerov.

Poukázala pritom na to, že strany Maďarské fórum (MF), SMK a Spolupatričnosť o spoločnej kandidátke informovali krátko po tom, ako prerušili rokovanie s delegáciou Mosta-Híd.

"Každému musí byť jasné, že snaha o dohodu z ich strany nebola úprimná, preto strana Most-Híd nevidí dôvod na to, aby v rokovaniach pokračovala," uviedla Magdeme.

Upozornila tiež, že nie je pravdivé tvrdenie o tom, že Most-Híd odmietol vylúčiť povolebnú spoluprácu so Smerom. "Delegácia Mosta-Híd na posledné stretnutia prišla s kompromisnými riešeniami. Navrhovali sme, aby strany z tejto spolupráce okrem ĽSNS, SNS, Smeru-SD vylúčili aj OĽaNO," uviedla.

Most-Híd sa podľa nej teraz sústredí na to, aby v parlamente i vo vláde mali zastúpenie národnostné menšiny a regióny.

Vo štvrtok sa stretli na rokovaní predstavitelia piatich maďarských strán, okrem MF, SMK a Spolupatričnosti aj vládny Most-Híd a MKDA. Rokovanie bolo prerušené, pretože sa strany nevedeli dohodnúť na vylúčení prípadnej povolebnej spolupráce so Smerom-SD.

Predseda MF Zsolt Simon ďalej informoval, že MF, SMK a Spolupatričnosť vytvoria spoločnú kandidačnú listinu do budúcoročných parlamentných volieb. "Spolupatričnosť vytvorí právne podmienky a premenuje sa na Magyar Közöségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť," vysvetlil Simon s tým, že pod týmto názvom budú strany kandidovať.

Spolupatričnosť už aj oficiálne požiadala na Ministerstve vnútra SR o premenovanie.

01 - Modified: 2022-04-08 07:38:24 - Feat.: - Title: Rozseknuté mesto: Hlohovec je bez mosta paralyzovaný. Z párminútovej cesty je 40-kilometrová obchádzka 02 - Modified: 2020-02-21 12:56:43 - Feat.: - Title: "Všetko má v rukách Bugár." Fico hrozí Mostu, že vyvesí bilbordy po celom Slovensku 03 - Modified: 2020-02-21 13:57:53 - Feat.: - Title: Bugár sa chce podieľať na vláde s SMK. Po voľbách budem najprv volať Menyhártovi, vyhlásil 04 - Modified: 2019-12-12 10:54:28 - Feat.: - Title: "SNS začne silnejšie kritizovať Smer za škandály." Koaličný kontrakt definitívne skončil 05 - Modified: 2019-09-26 21:33:53 - Feat.: - Title: Obec Most si vydýchne. Obchvat posunie zápchy k mestu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:57