TASR
StoryEditor

Danko tvrdí, že SNS podporí štátny rozpočet. Má však výhrady

27.10.2019, 12:23
Autor:
TASRTASR
Minister financií Ladislav Kamenický by mal podľa šéfa SNS hľadať opatrenia.

Koaličná Slovenská národná strana (SNS) podporí v parlamente štátny rozpočet, má však výhrady, napríklad k zvýšeniu dane z tabakových výrobkov.

Povedal to v nedeľu v relácii RTVS O 5 minút 12 predseda strany a šéf parlamentu Andrej Danko. Strany vládnej koalície už nie sú viazané koaličnou zmluvou a SNS má s vládnymi stranami Most-Híd aj Smer-SD niektoré nezhody. Predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík avizoval, že poslanci SaS predložené znenie rozpočtu nepodporia.

"Podporíme štátny rozpočet. Tam je ale treba, aby minister (financií - pozn. TASR) nehľadal peniaze pri zdanení cigariet, ale aby sa pozrel napríklad na osobitý bankový odvod, alebo na podvody s daňou z pridanej hodnoty (DPH), ktoré sú tu veľké," povedal Danko.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) by podľa neho mal hľadať opatrenia, ktorými by vyrovnal štátny rozpočet v týchto oblastiach, ale napríklad aj v úsporách v štátnej správe.

"Štátny rozpočet nepodporíme najmä preto, že tie čísla v ňom nie sú pravdivé," avizoval Sulík. Podľa šéfa SaS je rozpočet príliš optimistický na strane príjmov a napriek tomu je deficitný. Líder liberálov pripomenul, že vláda navrhovala na tento rok vyrovnaný štátny rozpočet a napriek tomu, že ekonomike sa ešte stále darí, svoj záväzok nesplní. "Blíži sa kríza, dôjde k ochladeniu ekonomiky. Bude ešte ťažšie rozpočet dodržať," upozornil Sulík.

Lídri parlamentných strán sa nezhodli v názoroch na schválený minimálny dôchodok. Ten sa po novom stanoví ako 33 % priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve. Opatrenie z dielne SNS bude stáť štátny rozpočet od budúceho roka takmer 150 miliónov eur, no podľa Danka túto sumu pokryje bankový odvod. Ten by mal priniesť do štátnej kasy okolo 180 miliónov eur.

Podľa Sulíka však nový spôsob výpočtu minimálneho dôchodku zmaže rozdiely medzi tými, ktorí celý život pracovali a platili poistenie, a medzi špekulantmi, ktorí nepracovali alebo sa plateniu poistného vyhýbali. "Presadzujeme, aby princíp zásluhovosti bol zachovaný," povedal Sulík. Podľa Danka sa pri zvyšovaní minimálnej mzdy na dôchodcov pozabudlo. "Dôchodcova sú tu desiatky rokov zanedbávaní," tvrdil.

SNS v parlamente v poslednom čase neprešlo niekoľko zákonov, napríklad vytvorenie nového ministerstva cestovného ruchu a športu, alebo povinnosť dávať rekreačné poukazy aj pre firmy s menej ako 50 zamestnancami.

Zatiaľ čo Sulík označil rekreačné poukazy za škodlivé pre podnikateľské prostredie a vytvorenie nového ministerstva za zbytočné, Danko poukazoval na pozitívny vplyv rekreačných poukazov na zvýšenie ubytovaných v slovenských rekreačných zariadeniach. Turistiku vidí predseda národniarov ako jeden z budúcich pilierov slovenskej ekonomiky, ktorý si vlastné ministerstvo zaslúži.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 05 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:22