Andrej DankoTASR/J. Novák
StoryEditor

Nové ministerstvo pre šport nebude, návrh SNS parlament odmietol

22.10.2019, 17:36
Autor:
TASRTASR
SNS neprešla ani novela zákona o verejnom obstarávaní.

Ministerstvo cestovného ruchu a športu sa na Slovensku nezriadi. Plénum v utorok odmietlo návrh zákona poslancov koaličnej SNS o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy.

Dôvodom na vznik nového ministerstva podľa národniarov bolo skvalitnenie tvorby centrálnej štátnej politiky v oblasti cestovného ruchu a športu a tiež potreba efektívneho riadenia štátnej podpory v týchto oblastiach.

Na plnenie úloh v oblasti cestovného ruchu a športu je podľa poslancov dôležité zriadenie samostatného ústredného orgánu štátnej správy.

Šport a cestovný ruch

"Kvalitné plnenie úloh pre oblasť cestovného ruchu je nevyhnutné na zabezpečenie a aplikovanie adekvátnej a účinnej štátnej politiky v cestovnom ruchu, vytváranie podmienok na jeho ďalší rast, skvalitňovanie podnikateľského prostredia v tejto oblasti a zvyšovanie s tým súvisiacej životnej úrovne občanov Slovenskej republiky," konštatujú predkladatelia.

Oblasť športu mala prejsť na nový rezort z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorému by sa mal následne upraviť aj názov. Zabezpečiť sa mal aj prechod pôsobnosti v oblasti cestovného ruchu z Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Pri vytvorení vhodných podmienok na turizmus a cykloturizmus, kvalitného športového zázemia či kvalitnej prezentácie krajiny navonok môže cestovný ruch a šport podľa poslancov spolu vytvoriť funkčný celok, podporujúci ekonomiku SR.

Prijatie návrhu zákona by malo negatívne aj pozitívne vplyvy na rozpočet verejnej správy. Malo dôjsť k preskupeniu existujúcich personálnych kapacít a financií z existujúcich ministerstiev.

Výdavky by však podľa poslancov bolo možné očakávať pri vytváraní materiálno-technického zabezpečenia nového ministerstva. Po vzniku ministerstva však predpokladajú pozitívne vplyvy na rozpočet najmä pre zvyšovanie príjmov z oblasti cestovného ruchu a športu.

Predkladatelia tiež očakávali lepšiu kontrolu nad financiami poskytovanými zo štátneho rozpočtu v jednotlivých oblastiach a ich pružnejšie a adresnejšie poskytovanie.

Novela o verejnom obstarávaní 

Parlament tiež odmietol novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorou chceli poslanci zjednodušiť rekonštruovanie školských internátov a domovov, polikliník a nemocníc.

Zriaďovateľom malo byť umožnené ísť do výberového konania s tým, že oslovia tri firmy, a zvýšiť sa mala aj celková suma obstarávania.

Za prijatie návrhu hlasovalo 61 poslancov, proti bolo 49 a 23 sa zdržalo. Celkovo bolo prítomných 133 poslancov.

S cieľom zjednodušenia postupov verejného obstarávania pri rekonštrukciách internátov základných, stredných a vysokých škôl, polikliník a nemocníc poslanci navrhovali zadefinovať na tento účel stavebné práce v hodnote do troch miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) ako zákazku s nízkou hodnotou.

Okrem zvýšenia limitu na uvedené stavebné práce sa návrhom mala zaviesť aj povinnosť hospodárskej súťaže formou povinného zapojenia minimálne troch hospodárskych subjektov, ak ide o zákazku na predmetné stavebné práce nad 180-tisíc eur bez DPH.

"Pri zákazkách do 180-tisíc eur bez DPH sa zachováva doterajší právny stav. V prípadoch zákaziek na uvedené stavebné práce nad 180-tisíc eur bez DPH sa zároveň umožňuje uzavrieť zmluvu s ktorýmkoľvek uchádzačom v rámci limitu, ktorý bol upravený už v predchádzajúcich predpisoch pri rokovacom konaní so zverejnením pre nadlimitné zákazky," uviedli poslanci.

01 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 02 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 03 - Modified: 2024-03-01 12:26:29 - Feat.: - Title: Čaputová podpísala novelu stavebného zákona. Jej účinnosť sa tak posúva o rok 04 - Modified: 2024-02-13 17:04:26 - Feat.: - Title: Investície v kľúčových odvetviach budú zamerané na dekarbonizáciu, rozhodol parlament 05 - Modified: 2024-01-10 10:16:22 - Feat.: - Title: Údaje o kandidátoch vo voľbách by mohol spracovávať elektronický register, návrh schválila vláda
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:13