StoryEditor

Opozícia kritizuje Valentoviča

03.07.2007, 00:00
Autor:
SITASITA
Avizované kroky vlády, ako je jedna zdravotná poisťovňa, vrátia podľa poslanca SMK Tibora Bastrnáka slovenské zdravotníctvo do obdobia pred reformami.

Ako počas rozpravy v parlamente k správe ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča o aktuálnom vývoji v zdravotníctve Bastrnák uviedol, nechápe, prečo vláde prekážajú práve súkromné zdravotné poisťovne. Podľa poslanca za horším hospodárením štátnych zdravotných poisťovní môžu byť aj nedostatky ich manažmentu.
Propaganda z minulého storočia
Správu, v ktorej minister Valentovič kritizuje predchádzajúcu vládu, Bastrnák označil za propagandistický materiál z minulého storočia. "Neponúka žiadnu víziu, iba kritiku," komentoval Bastrnák. Ako zdôraznil, jediný užitočný krok - zúženie katalógu výkonov, je naplánovaný až na rok 2009. Bastrnák sa pripojil k ďalším opozičným poslancom, ktorí kritizovali nečinnosť súčasnej vlády v oblasti zdravotníctva.
Ján Pataky (SDKÚ-DS) vo svojom vystúpení oponoval postoju vlády, ktorá uprednostňuje formu štátneho zdravotníckeho zariadenia pred akciovými spoločnosťami a neziskovými organizáciami. Ako Pataky zdôraznil, transformované nemocnice dokážu efektívne fungovať aj v súčasnom stave. Jeho stranícky kolega Stanislav Janiš obvinil ministra zdravotníctva, že mu súčasný stav vyhovuje. "Veď sa predáva viac liekov a špeciálneho zdravotného materiálu." Aj Janiš kritizoval nedostatočnú činnosť vlády v oblasti zdravotníctva. "Načo nám je ministerstvo zdravotníctva, ešte k tomu vo vašom podaní?"
Zadlženosť rastie
Alexander Slafkovský (SDKÚ-DS) pripomenul rastúcu zadlženosť nemocníc, predovšetkým tých v správe ministerstva zdravotníctva. "Nečudujem sa, že ste z toho smutný. V istom zmysle je to na guľku do hlavy," povedal Slafkovský ministrovi Valentovičovi. Peter Markovič (SDKÚ-DS) upozornil na rozpor plánov vlády vytlačiť z trhu zdravotné poisťovne s programovým vyhlásením vlády, ktoré hovorí o zachovaní rovnakých podmienok pre štátne a súkromné zdravotné poisťovne. Písomne sa do rozpravy prihlásil jediný koaličný poslanec, Jozef Halecký z ĽS-HZDS.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:45