TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Nikto nebude kryť žiadneho ministra ani žiadať políciu, aby nekonala, reaguje rázne Pellegrini

21.10.2019, 17:06
Autor:
TASRTASR
Predseda vlády Peter Pellegrini deklaruje, že ak orgány činné v trestnom konaní zistia závažné skutočnosti, potom bude konať.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vníma pondelňajšie podanie obžaloby prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na Špecializovaný trestný súd v súvislosti s vlaňajšou vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ako pocit satisfakcie a zadosťučinenie.

Fakt, že sa celá kauza už posúva na súd, označil za míľnik v celom tomto procese a vysoko oceňuje prácu vyšetrovacích tímov vrátane prokuratúry. Vyhlásil to v rámci svojho pondelkového programu v Banskej Bystrici.

"Tak ako sme deklarovali, polícia a príslušné orgány mali maximálnu podporu a som presvedčený, že nahromadili dostatok dôkazov, ktoré umožnia súdom páchateľov reálne potrestať. Chcem vyjadriť veľké poďakovanie ľuďom, ktorí na celom prípade intenzívne pracovali. Je to splnenie aj môjho sľubu, ktorý som dal po nástupe do funkcie, že urobím všetko pre to, aby sme túto vraždu vyšetrili a aby pravda vyšla najavo. Pevne verím, že budeme svedkom odsúdenia kriminálnych živlov za spáchanie tohto ohavného trestného činu," zdôraznil premiér.

"Pani komu padni"

Nikto nebude nikoho kryť a ani žiadať políciu, aby veci zakryla či nekonala, vyhlásil Pellegrini na margo informácií, že Andruskó by chcel pred vyšetrovateľom vypovedať aj o korupcii dvoch ministrov súčasnej vlády.

"Ak sa potvrdí, že niektorý z ministrov súčasnej alebo minulej vlády robil niečo protizákonne, aj pre neho platí 'padni, komu padni' a bude sa musieť zodpovedať štandardne pred orgánmi činnými v trestnom konaní," povedal predseda vlády. Ako podotkol, zatiaľ by bol však opatrný v menách konkrétnych ministrov, lebo už počul viacero rôznych kombinácií.

"Reálne neviem, o kom by mal vypovedať. Nech čím skôr vypovedá, nech orgány činné v trestnom konaní ho vypočujú, nech zadokumentujú, čo povie, a nech to začnú preverovať," podotkol Pellegrini.

Potrebný je aspoň náznak potvrdenia

Deklaruje, že ak orgány činné v trestnom konaní zistia závažné skutočnosti, potom bude konať. "Ak sú to len výkriky jedného z vrahov alebo spolupáchateľov vraždy, ktorý si chce takto len zmierniť svoj trest, aj to musíme preveriť, nechajme to však na políciu," skonštatoval premiér.

Na vyvodenie aspoň morálnej zodpovednosti bude podľa jeho slov potrebný aspoň náznak potvrdenia, že sú vypovedané relevantné informácie a že podozrenie je závažné.

Saková obvinenia odmieta

Spravodajský portál Aktuality.sk informuje o tom, že Zoltán Andruskó mal spomenúť mená ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD) a ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD), keď navrhol, že bude vypovedať o protiprávnej činnosti dvoch členov vlády výmenou za nižší trest.

Saková vo svojom stanovisku uviedla, že má svedomie čisté a nevie o žiadnej protiprávnej činnosti, ktorej sa údajne mala dopustiť.

"Som pripravená plne spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Sama som veľmi zvedavá, čo obvinený a väzobne stíhaný pán Zoltán A. po 13 mesiacoch ide povedať. Niekomu asi prekáža, že polícia za môjho ministrovania dosahuje veľmi dobré výsledky," uviedla vo svojej reakcii.

Bude sa pýtať Glváča

Premiér reagoval aj na informácie Denníka N o komunikácii medzi Kočnerom a podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom (Smer-SD).

Pellegrini tvrdí, že nemá o tejto komunikácii žiadne detaily a bude sa na ňu pýtať Glváča, či má vedomosť o tom, že by mohla byť toxická. "Ak sa potvrdí obsah, že by bol toxický ako v prípade Moniky Jankovskej alebo iných sudcov, tak potom budeme vážne uvažovať ako ďalej. Zatiaľ je to len výkrik. V správnom momente zaujmem k tomu stanovisko," povedal premiér.

Upozornil na to, že ak by sa začala na základe všetkých možných správ vyvodzovať zodpovednosť, tak by vznikol precedens, ktorý nie je zdravý pre demokraciu. "Vráťme sa k princípom, že vyšetruje polícia a rozsudky vynášajú súdy, samozrejme, tie spravodlivé, nie tie, ktoré sú zaplatené," vyhlásil.

01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 03 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 04 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:39