Béla BugárPavol Funtál
StoryEditor

Maďarské strany sa dohodli. Do volieb pôjdu spolu

18.10.2019, 10:47
Autor:
klklTASRTASR
Maďarské strany vytvoria jednu kandidátku.

Maďarské strany našli predvolebnú dohodu. Do parlamentných volieb pôjdu na spoločnej kandidátke. Dohodli sa tak zástupcovia Most-Híd a SMK. 

"Strany sa dohodli na tom, že do parlamentných volieb v roku 2020 pôjdu na kandidátnej listine spoločnej volebnej strany, ktorú pod názvom Strana regiónov Most MK vytvorí MKDSZ-MKDA," vysvetlili v spoločnom stanovisku. 

Súčasťou dohody je aj spoločná kampaň a volebný program, na čele spoločnej kandidátky by nemali byť predsedovia jednotlivých strán. Kandidáti sa zároveň musia zaviazať, že nebudú proti sebe viesť antikampaň. "Kandidáti na spoločnej kandidátnej listine musia akceptovať hodnotové rozdiely strán a navzájom  nemôžu viesť antikampaň," píšu v stanovisku. 

Strany plánujú zaviezť na kandidátnej listine kvóty pre kandidátov iných národností. Ak budú vo voľbách úspešní, vytvoria spoloční poslanecký klub.

Rozhodnú predsedníctva

V ďalšom kroku musia dohodu schváliť predsedníctva jednotlivých strán. Rokovania o možnej spolupráci s inými stranami prebehnú po tomto schválení a strany v nich budú postupovať spoločne. 

Predsedníctvo by mali mať obe strany v priebehu budúceho týždňa. "Potom musia ešte republikové rady strán odsúhlasiť kandidátku," ozrejmil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. S ostatnými stranami budú podľa jeho slov rokovať až po spoločnej dohode.

Bugár dodal, že na rokovanie pozvú minimálne hnutie Spolupatričnosť. Na otázku, či mu neprekáža ich podmienka z minulosti, aby na spoločnej kandidátke maďarských strán nebol on, ani niektorí iní členovia Mosta-Híd odpovedal, že je to v poriadku. "Napriek tomu ich môžeme pozvať na rokovanie. Ak budú mať znova túto podmienku, to je ich problém, nie náš," dodal.

Simon nechce Bugára

"Informáciu o stave ich rokovania berieme na vedomie," reagoval predseda Maďarského fóra a nezaradený poslanec Zsolt Simon. Pripomenul, že MF nepôjde do žiadnej spolupráce, v ktorej bude Bugár. Cieľom jeho strany je podľa neho vytvoriť pre maďarských voličov alternatívu, ktorá nepôjde do volieb so Smerom-SD.

Na otázku, či bude Maďarské fórum spolupracovať s hnutím Összefogás-Spolupatričnosť aj bez SMK odpovedal, že naďalej rokujú. MF je však podľa jeho slov pripravené ísť do volieb aj samostatne. Predpokladá, že MF sa s hnutím stretne začiatkom budúceho týždňa. Spolupatričnosť chcela počkať na rozhodnutie SMK.

Maďarské aj ďalšie menšinové strany rokovali o prípadnej predvolebnej spolupráci už počas leta. Spomínali sa viaceré možné spolupráce, napokon sa dohodli tieto tri strany. Rokovali aj ďalšie dva subjekty Maďarské Fórum a vznikajúce hnutie Spolupatričnosť.

01 - Modified: 2023-05-13 15:14:42 - Feat.: - Title: Platforma SMK sa dohodla s Gyimesim, kandidovať má zo 150. miesta 02 - Modified: 2023-04-01 09:49:48 - Feat.: - Title: Gyimesi sa zatiaľ s SMK z Aliancie nedohodol na spoločnom postupe. Stále je súčasťou OĽANO 03 - Modified: 2023-03-10 14:51:28 - Feat.: - Title: Aliancia rokovala s Gyimesim o spolupráci pred voľbami. Je to otvorené, tvrdí strana 04 - Modified: 2023-01-28 18:57:04 - Feat.: - Title: Z Aliancie sa má stať Maďarská aliancia, žiada o to platforma SMK 05 - Modified: 2023-01-28 16:47:25 - Feat.: - Title: Platforma SMK chce, aby si Aliancia zmenila názov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:08