StoryEditor

Andruskó sa priznal v prípade vraždy Kuciaka. Mali by mu výrazne znížiť trest

18.10.2019, 08:10
Autor:
lmlmTASRTASR
​Ak sa obvinený s prokurátorom dohodne, znamená to, že sa vzdáva práva na prejednanie veci súdom na hlavnom pojednávaní.

Zoltán Andruskó, obvinený zo sprostredkovania vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, uzavrel so špeciálnym prokurátorom v piatok dohodu o vine a treste. Potvrdila to jeho advokátka Lívia Kňažiková. Dohodu musí ešte odobriť súd.

Znamená to, že Andruskó sa vzdáva práva na prejednanie veci súdom na hlavnom pojednávaní.

"Pri dohode o vine a treste sa trestné konanie výrazne zrýchľuje, pretože sa vec neprejednáva pred súdom na hlavnom pojednávaní, navyše voči uzavretej dohode schválenej súdom nie je možné podať odvolanie," vysvetlil pre TASR docent trestného práva a advokát z kancelárie Kinstellar Peter Kováč.

Podľa obhajcu rodiny Kuciakovcov Daniela Lipšica ide o výrazné zníženie trestu. "Obžalovaný od začiatku spolupracoval, v takom prípade je možné výraznejšie znížiť výšku trestu, aj pod jednu tretinu trestnej sadzby." Vysvetlil, že trest by sa podľa dohody mal pohybovať medzi 8 a 16 rokov väzenia. Konkrétnu výšku trestu však neprezradil.  

„Od začiatku spolupracoval a jeho výpoveď bola kľúčová pre identifikáciu sprostredkovateľky a hlavného objednávateľa,“ doplnil Lipšic.     

Andruskó od svojho zadržania spolupracuje s políciou. ​Advokátka obvineného Andruskóa uviedla pre TV JOJ, že jej klient sa v prípade vraždy novinára ku skutku sám dobrovoľne priznal. Andruskóovi hrozí pre skutok 25 rokov za mrežami alebo doživotie.

Andruskó v septembri vypovedal ako svedok v banskobystrickom Ústave na výkon väzby. Hovoril o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice aj o príprave zabitia prokurátorov a advokáta. Keďže bol jeho prípad vylúčený na samostatné konanie, musel vo veci vypovedať ešte raz.

Špeciálny prokurátor už skôr avizoval, že obžalobu na štvoricu obvinených v prípade vraždy novinára by mohli vzniesť počas najbližších týždňov do 27. novembra. Vtedy sa im končí väzba, nemuselo by sa tak žiadať o jej predĺženie. V prípade obvinených ide podľa neho o dôvodné podozrenie v súvislosti so štyrmi dokonanými vraždami a v súvislosti s prípravou najmenej troch vrážd.

Zavraždený Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70-tisíc eur.

01 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 04 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 05 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:40