StoryEditor

Gorila: Ako sa Haščák s Ficom bavili o Širokom a Poórovi (zvuková nahrávka)

16.10.2019, 15:45
Autor:
klkl
Robert Fico je jediným aktívnym politikom, ktorý vystupuje v údajnom spise Gorila.

Do redakcií všetkých relevantných slovenských médií bola doručená nahrávka, ktorá je označená ako Gorila. Nahrávka bola zaslaná anonymnou osobou, ktorej identitu nepoznáme. Vzhľadom na to nevieme potvrdiť, či ide o zvukový záznam, ktorý je súčasťou vyšetrovacích spisov, a u ktorého bolo vykonané znalecké posudzovanie zhody hlasov osôb z nahrávky so skutočnými osobami.

Keďže ale ide o závažnú celospoločenskú tému, ku ktorej sa média musia mať možnosť vyjadrovať a existencia spisu Gorila vrátane jej zvukovej časti a jej prepisov je vo svetle posledných zistení nespochybniteľná, sme dospeli k záveru, že je dôležité a nevyhnutné, aby v záujme zachovania práva verejnosti na informácie a slobody prejavu boli niektoré časti nahrávky uverejnené.

Uverejnené časti nahrávky boli porovnané s verejne dostupným analytickým prepisom, tzv. spisom Gorila.

Robert Fico je jediným aktívnym politikom, ktorý vystupuje v údajnom spise Gorila. Takto prebiehal jeho rozhovor tak, ako je zaznamenaný na nahrávke, ktorá sa objavila na verejnosti.

Analytický prepis:
Fico prichádza priamo z autosalónu v Inchebe. Pýta sa Haščáka: „No čo, jak sa Vám darí?“. Haščák odpovedá: „Dobre, poďme si sem sadnúť za stôl“. Fico ide na WC. Po návrate sa Haščák pýta Fica, čo si dá. Fico si vyberá kolu.

Prepis rozhovoru 
F: Ja som bol na Inchebe, na tom výstavisku áut, tak tam do mňa liali v každom stánku nejakú vodu.
H: Dám vám niečo? Nejakú vodu?
F: Čo máte? Máte aj nejakú kolu alebo čo, nájdete?
H: Kola je nechladená.
F: Tak to je super, dal by som si, ale obyčajnú kolu.
H: Mám aj chladenú. Chcete chladenú alebo nechladenú?
F: To je jedno. Máte aj chladenú?
H: Aj aj.
F: Aj chladenú obyčajnú? Tak mi dajte.
H: Čo vám lightka nechutí, alebo kvôli umelému sladidlu to pijete?
F: Mne to nechutí.
H: Ne?
F: Ja sa tomu dosť vyhýbam, sem tam si dám [nezrozumiteľná pasáž]
H: To je miesto kávy dobré.
F: Áno miesto kávy, ale keď môžem, tak dám prednosť poháru bieleho vína k obedu. Ale teraz nemôžem, lebo som mal pohár vína v parlamente [nezrozumiteľná pasáž]

Analytický prepis:
Haščák sa pýta ako to vypadá, s Jurajom Širokým a Vladimírom Poórom. Fico odpovedá, že zo Širokým sa dá, ale s Poórom je to horšie. Haščák rozpráva Ficovi, že oni (Široký, Poór, Kiňo) nie sú zvyknutí na konkurenciu a súťaž na trhu a ich obchodovanie je postavené len na lobingu („žijú len z lobingu“). Fico sa pýta Haščáka na Širokého. Haščák vysvetľuje, že s ním mali konflikt v Chemolaku Smolenice a Široký sa odvtedy od PENTY stráni. Fico sa pýta Haščáka, či má Široký Váhostav. Haščák prisviedča. Haščák hovorí, že väčšina Širokého podnikov ide od 10 k 5 (Chemolak, Plastika), široký nemá zvládnuté moderné metódy riadenia „Corporate governance“, všetko má postavené na starých kamarátoch. Haščák objasňuje svoj názor na ďalších sponzorov SMERu. Vladimír Poór má zdravý sedliacky rozum, ale všetky veci poníma vzťahovo a ťažko sa s nim obchoduje. Ivan Kiňo je neschopný. Brhela Haščák nepozná. Podľa Haščáka môžu byť v budúcnosti v SMERe ešte problémy s Vladimírom Poórom (Haščák sa s ním pravidelne stretáva, nie sú partneri v obchodoch, ale vymieňajú si informácie).

Prepis rozhovoru o sponzoroch Smeru:
H: Juro široký, Vlado Poór?
F: Ja si myslím, že s Jurom sa dá, Vlado je ten horší.
H: Oni neboli zvyknutí ... Nedá sa fungovať bez lobingu, nefunguje to ani v Nemecku ani vo Francúzsku ani v Amerike ani inde. Ale všetko je to o hranici a veľmi výdatne lobing používame aj my, nebudeme sa tváriť, že to tak nie je. [nezrozumiteľná pasáž] Má to svoju hranicu, problém je u niektorých z nich, že neboli naučení konkurovať na trhu, súťažiť. Oni žijú len z lobingu. Fakticky všetci, tí o ktorých viem ja, [nezrozumiteľne menuje] po tomto čo skončila ich doba, keď mali prístup k informáciám a decision makerom, neurobili nič. To je reálny stav. Neurobili nič, čiastočne tam bolo aj to, že tam bola nejaká nálepka minulosti nalepená. Môj názor je...
F: Juro je.. [nezrozumiteľná pasáž]
H: Juro Široký. No my sme mali jeden konflikt v Chemolaku, jeho vinou. Neviem, či vám to spomínal, nespomínal.
F: Mňa to vôbec nezaujíma, ani o tom nekomunikuje:
H: On je podľa mňa ešte jeden z nich .. Vlado Poór je typ so zdravým sedliackym rozumom ale má svoje výdatné hranice. Ťažko sa s ním robia dohody. Ja to sám viem. Ťažko sa s ním robia dohody. On všetky veci poníma vzťahovo, nie je niekedy konštruktívny. Ale taký ten sedliacky rozum má, to mu nemôžem uprieť. Kiňo je podľa mňa neschopný.
[F niečo nezrozumiteľne hovorí]
H pokračuje: Brhela nepoznám, to neviem komentovať. A Juro Široký, tie podniky, ktoré mal, ten nástup ktorý mal, tak vtedy bol na výslnení. Odvtedy to ide od desiatich k piatim, či už Chemolak alebo Plastika. Aj jeden aj druhý boli pred konkurzom, do nútenej správy.
F: On nie je vo Váhostave?
H: Je, vo Váhostave je. Ten Váhostav celkom ináč funguje, on sa tomu moc nevenuje, to je prvá vec. Druhá vec, oni nemajú absolvovanú klasickú corporate governance typu normálneho západného trhového štýlu. To je všetko o tých starých kamarátoch. Ja poznám len [nezrozumiteľná pasáž] on bol príliš ješitný na to, aby sa ešte stretával. Ja som sa stretával od neho s [nezrozumiteľne menuje ľudí]. Keby som to mal hodnotiť ja úprimne, čo by som povedal aj im, keby tu predo mnou, tak najväčšie riziko je Vlado Poór z vášho pohľadu, keby som bol vo vašej koži. Nemyslím teraz kvôli minulosti, ale skôr kvôli štýlu, kam to prerastie, kam to neprerastie. Široký je skôr taký umiernený typ a neviem, aké on má ambície, nemá, čo by mali byť ciele, ktoré on chce dosiahnuť. Ťažko povedať, s ním som úplne najmenej. [nezrozumiteľná pasáž] S Poórom sa stretávam celkom pravidelne. Nie sme nejakí partneri v žiadnom biznise, ale občas si vymeníme informácie.
F: S Poórom komunikujem celkom pravidelne [nezrozumiteľná pasáž], ale tiež si myslím, že vzhľadom na to, ako štýl on robí politiky vo svojej oblasti vyzerá byť najrizikovejší.
H: Hej.

01 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 02 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:24