StoryEditor

"Ľudia, ktorí toto spáchali, mali byť dávno odsúdení." Pozrite si reakcie politikov na nahrávku Gorily

16.10.2019, 14:40
Autor:
TASRTASRredred
Pozrite si reakcie viacerých politikov ku nahrávke kauzy Gorila, ktorú v stredu dostali viaceré redakcie.

Zuzana Čaputová
Kauza Gorila, ktorej nahrávka dnes bola zverejnená, je synonymom politickej korupcie celej jednej politickej generácie. O tom, ako ťažko sa s ňou vyrovnávame, svedčí fakt, že sa neuzavrela ani počas fungovania piatich vlád. Rozhovor bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s Marianom Kočnerom a prepisy správ z Threemy naznačujú bezprecedentné zneužitie justície. Viacerí z aktérov týchto prípadov pritom stále zotrvávajú vo svojich funkciách, ktoré predpokladajú nespochybniteľnú osobnú integritu a presvedčenie slúžiť spravodlivosti. Sme opäť svedkami situácie, že závažné kauzy sa začnú vyšetrovať až vtedy, keď médiá zverejnia podstatné informácie a následne vznikne silný verejný tlak.

Verejnosť je presýtená informáciami o zneužívaní moci a naliehavo potrebuje vedieť, aké kroky robí polícia, prokuratúra a súdy. V najbližších dňoch sa preto stretnem s ministerkou vnútra, policajným prezidentom a vedením generálnej prokuratúry a budem im klásť otázky o dôvodoch dnešného stavu. Budem žiadať, aby prijali opatrenia, ktoré bez akýchkoľvek pochybností potvrdia, že všetkým zodpovedným činiteľom ide len a len o očistu justície, o vyšetrenie káuz a potrestanie vinníkov. Onedlho nás čakajú voľby a je veľmi dôležité, aby motiváciou voličov k účasti vo voľbách bola viera v spravodlivosť a v právny štát, a nie frustrácia z toho, že s kauzami, ktoré podkopávajú základy právneho štátu nevieme pohnúť.

Andrej Danko, predseda parlamentu
Gorila so mnou nemá nič. Tak sa ma nepýtajte. Odsudzujem Gorilu, žiadam okamžité vyšetrenie kauzy. SNS nemá s kauzou Gorily nič. Ale asi nás všetkých zaujíma, čo tam bude.

Peter Pellegrini, premiér
Gorila nemá nič s mojou vládou. Je to vec z roku 2011 a dáva jasný obraz občanom o tom, ako tu vláda Mikuláša Dzurindu vládla a ako tu za úplatky rozpredávali najcennejšie fabriky, ktoré Slovensko malo. Pravdepodobne sa tam hovorí to isté, čo je v prepisoch. Teda ako sa za výdatnej pomoci Dzurindovej vlády drancoval štátny majetok, ako sa kadekomu sľubovali alebo dávali rôzne provízie, ako sa privatizovalo. Jasne nám to ukazuje, ako vtedy fungovali predstavitelia vlády a chvalabohu, že už nepokračujú, lebo by predali asi aj vlastné gate.

Boris Kollár, šéf Sme rodina
Musíme vytvoriť tlak, ľudia sa musia dozvedieť pravdu. Nemôžeme hájiť záujmy jedného človeka, ktorý je v tom nakoniec namočený. Ľudia, ktorí toto spáchali, mali byť dávno odsúdení.

Most-Híd
Dlhodobo sme stranou, ktorá odmieta politickú korupciu a ctí si dôležitosť politickej zodpovednosti. Strana je tiež presvedčená, že politici, ktorí sa tajne stretávali v konšpiračných bytoch s osobami spojenými s kauzou Gorila alebo vraždou novinára Jána Kuciaka, by mali prehodnotiť svoje konanie a vyvodiť politickú zodpovednosť. 

Michal Truban, šéf Progresívneho Slovenska
Nahrávka Gorila je jeden z najdôležitejších dôkazov korupčného paktu v novodobej histórii Slovenska. Je to dôkaz paktu, kde skorumpovaní politici predali našu krajinu skorumpovaným oligarchom. Jedným z politikov, ktorý našu krajinu takto predal, je aj Robert Fico. Nepredal len našu krajinu, ale špeciálne predal aj naše zdravotníctvo.

Tomáš Drucker, šéf hnutia Dobrá voľba
Pán premiér, pani prezidentka, dnes máte o dôvod viac, aby ste konali a zvolali Bezpečnostnú radu. Dnes sme sa dočkali toho, že národ sleduje korupciu v priamom prenose. Jedna z najväčších káuz Gorila sa zmenila z údajnej kauzy na reálne hlasy. Prepisy z Threemy a ďalšie nahrávky zasa poukazujú na kupovanie rozhodnutí sudcov a hlasov poslancov. Je to doslova strašné. Dôvera občanov v štát sa otriasa vo svojich samotných základoch a preto opätovne apelujem na premiéra a prezidentku, aby brali situáciu vážne a zvolali branno-bezpečnostný výbor.

Alojz Hlina, šéf KDH
Som rád, že politická činnosť sa presunie do ulíc. Budeme pred domom Haščáka. Som zvedavý, ako si zakričíme, že chceme vašu krajinu späť,

Miroslav Beblavý, šéf Spolu
Vlády sa menia, politici prichádzajú a odchádzajú a Haščákov majetok rastie. Je potrebné riešiť hlavne príčiny. Avizujeme prípravu zákonov, ktoré majú obmedziť moc finančných skupín v zdravotníctve, ale aj v médiách.

01 - Modified: 2019-10-16 12:12:28 - Feat.: 0 - Title: Pellegrini víta nahrávku z Gorily: Predali by aj vlastné gate, Beblavý by mal ticho šúchať nohami 02 - Modified: 2019-10-16 09:10:42 - Feat.: 0 - Title: Kauza Gorila: Prečítajte si celý spis 03 - Modified: 2019-10-16 09:43:18 - Feat.: 0 - Title: Mňa sa nepýtajte, Gorila so mnou nemá nič, reaguje Danko na nahrávku 04 - Modified: 2019-10-16 13:54:00 - Feat.: 0 - Title: Pred Haščákovým domom bude protest. Gorila je jeden z najdôležitejších dôkazov korupcie, tvrdí Truban
01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 03 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 04 - Modified: 2024-02-28 13:46:07 - Feat.: - Title: Haščák vypovedal ako poškodený pre raziu v sídle Penty: V tomto prípade sa už neuspokojím s ospravedlnením 05 - Modified: 2024-02-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Zurian ku kauze Gorila: pri výbere vyšetrovateľky som nezlyhal. To, že je obecná poslankyňa, nám zamlčala
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:21