StoryEditor

Hovoril mu, čo má vypovedať. Threema ukazuje, ako Kočner radil Ruskovi

16.10.2019, 07:34
Autor:
klkl
Zverejnená komunikácia ukazuje, že Kočner a Rusko spolu dohadovali výpovede v kauze zmenky.

Marian Kočner mal riadiť Pavla Ruska v tom, ako má vypovedať na pojednávaniach v kauze zmenky. Vyplýva to z komunikácie z aplikácie Threema, ktorú zverejnil Denník N. Komunikácia mala prebehnúť priamo medzi Ruskom a Kočnerom.

Datuje sa do obdobia vraždy Jána Kuciaka a času, kedy o zmenkách pojednával petržalský súd. Z tohto súdu je doposiaľ jediné rozhodnutie v prospech Kočnera a rozhodovala ho Zuzana Maruniaková, ktorú mala podľa Threemy zas riadiť Monika Jankovská. 

„Výstupy sú výborné. Si proste mediálna hviezda,“ písal Kočner Ruskovi po pojednávaní, kde bývalý riaditeľ Markízy vypovedal o tom, že zmenky sú pravé.

Koordinovali Ruskov podpis

Keď si Rusko nevedel s niečim rady, prípadne si Kočner nebol istý, inštruoval ho, čo má na súde povedať. Tak to bolo napríklad aj s Ruskovým podpisom.

Právnici Markízy spochybňovali pravosť zmeniek aj na základe toho, že v roku 2000, kedy mali vzniknúť sa Rusko podpisoval inak, ako je na zmenkách. Podľa znaleckého posudku vznikol tento podpis až okolo roku 2015.

Kočner posielal Ruskovi presné inštrukcie, ako má reagovať na odborný posudok. „K odbornému stanovisku Mgr. Zeleňákovej (Kočner mierne poplietol meno znalkyne, pozn. redakcie) uvádzam: Na skúmaných zmenkách je môj vlastný podpis, podpísal som ich osobne dňa 11. júna 2000. V predmetnom období skúmaných rokov 1999-2001 som sa podpisoval viacerými podpismi (šiframi). Toto pošli právnikovi. Nič viac," písal mu. 

Všetko vie vysvetliť

Rusko ho ubezpečoval, že iný podpis vie vierohodne vysvetliť. „Naozaj im viem veci vysvetlit a dokazat, ze v priebehu 4 rokov som sa naozaj podpisoval dvomi sposobmi. Mozu si dohladat originaly v instituciach a preverit podpisy tych druhych ludi na darovacich zmluvach, ktori realne existuju a urcite to potvrdia. Nech maju robotu aj oni. K ziadnemu inemu vysledku ich to nedovedie,“ písal Rusko. 

Kočner ho mal v následnej komunikácii agresívne vystríhať, aby veci nepokazil a navrhol mu, ako podpis vysvetliť. "Aký príbeh na to dáš. Možno že súkromné veci s tým R a firemné kvačkou. Ale občas si to aj ako prišlo. Len to musí mať nejakú logiku.“

Rusko aj Kočner sú dnes obaja v prípade obžalovaní, zmenky mali falšovať. Ďalšie pojednávanie je naplánované už na zajtra 17. októbra. Z komunikácie vyplýva aj to, že sa v tomto období často stretávali. 

01 - Modified: 2023-11-23 14:11:13 - Feat.: - Title: Exminister Rusko je vinný v kauze Maják nádeje, trest nedostal 02 - Modified: 2023-11-23 13:11:43 - Feat.: - Title: Prokurátor navrhol upustiť od trestu pre Pavla Ruska v kauze Maják nádeje 03 - Modified: 2023-10-04 09:01:42 - Feat.: - Title: Súd ukončil dokazovanie v kauze Maják nádeje, rozsudok má byť v novembri 04 - Modified: 2023-10-02 13:35:02 - Feat.: - Title: Pavol Rusko by sa mal v stredu opäť postaviť pred súd. Dôvodom je kauza okolo Majáku nádeje 05 - Modified: 2023-09-14 11:43:03 - Feat.: - Title: Exšéfa Markízy Pavla Ruska oslobodili v kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:04