TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Železnice chcú dostavať zriaďovaciu stanicu pri Žiline za stovky miliónov eur

15.10.2019, 15:06
Autor:
TASRTASR
Účelom stavby je modernizovať technickú infraštruktúru v uzle Žilina.

Železnice Slovenskej republiky vyhlásili v utorok vo vestníku Európskej únie (EÚ) verejné obstarávanie na stavebné práce na dostavbe zriaďovacej stanice Žilina - Teplička a nadväzujúcej železničnej infraštruktúry v uzle Žilina.

Celá stavba má dĺžku cca 14 kilometrov v smere východ - západ a 2,3 km v smere sever - juh. Odhadovaná hodnota bez DPH je 353 747 214,59 eura, lehota na predkladanie ponúk uplynie 29. novembra 2019 o 8.30 h. Informoval riaditeľ odboru komunikácie a marketingu ŽSR František Kvarda.

Účelom stavby je modernizovať technickú infraštruktúru v uzle Žilina, ktorý je súčasťou siete TEN-T a európskeho železničného koridoru č. V Bratislava - Žilina - Čierna nad Tisou v rámci koridoru Dunaj – Rýn, resp. Balticko-adriatického koridoru.

"Modernizácia pozostáva z prestavby existujúcej železničnej dopravnej cesty, zvýšenia stupňa technickej vybavenosti, zabudovania moderných a progresívnejších prvkov, čím dôjde ku skvalitneniu a zlepšeniu jej technických parametrov, bezpečnosti a ukazovateľov ako celku," doplnil Kvarda.

"Predmet zákazky je z dôvodu časového hľadiska výstavby rozdelený do dvoch etáp. Prvou je modernizácia železničného úseku Váh - Varín – Strečno a druhou dostavba zriaďovacej stanice Žilina - Teplička a nadväzujúcej železničnej infraštruktúry v uzle Žilina," dodal riaditeľ odboru komunikácie a marketingu ŽSR.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:50