StoryEditor

Súdna rada vypočula Jankovskej sestru, bývala štátna tajomníčka neprišla

14.10.2019, 11:10
Autor:
TASRTASR
Päťčlenná komisia zriadená z členov Súdnej rady pozvala na pondelkové neverejné zasadnutie sudcov, ktorým mali byť odobraté telefóny.

Sudkyňa Krajského súdu Bratislava Andrea Haitová prišla vypovedať do Súdnej rady. Haitová je jedna zo sudkýň, ktorým zobrala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v auguste telefón v súvislosti s údajnou korupciou, zároveň je sestrou Moniky Jankovskej, ktorá kvôli kauze prišla o post štátnej tajomníčky.

Nikto zo sudcov doposiaľ nebol obvinený. Informovala o tom predsedníčka päťčlennej komisie Súdnej rady Marcela Kosová.

Na neverejnom zasadnutí podľa Kosovej odprezentovala Haitová svoj názor na medializované informácie o údajnej komunikácii Mariana Kočnera a zásah polície, počas ktorého vydala v auguste telefón policajtom z NAKA.

"Nejaké informácie sme dostali od Úradu špeciálnej prokuratúry s tým, že aj pani Haitová nám poskytla listinné materiály," uviedla Kosová a dodala, že po tom, ako bude mať komisia k dispozícii všetky materiály, sa opäť stretne a rozhodne o odporúčaní pre Súdnu radu.

Člen Súdnej rady Dušan Čimo tieto informácie potvrdil a doplnil, že Haitovej polícia pri zásahu uviedla, že je v pozícii svedkyne. Haitová bola jedinou sudkyňou, ktorá sa do Súdnej rady dostavila. Účasť nie je povinná.

Päťčlenná komisia zriadená z členov Súdnej rady pozvala na pondelkové neverejné zasadnutie sudcov, ktorým mali byť odobraté telefóny. NAKA tieto telefóny odobrala v súvislosti s vyšetrovaním trestných činov prijímania úplatku, zneužívania právomoci verejného činiteľa, zasahovania do nezávislosti súdu a podplácania.

Z údajnej komunikácie medzi Kočnerom a bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou, ktorú opisuje Denník N, vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom.

Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Kočner a Pavol Rusko obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti.

01 - Modified: 2022-05-05 13:44:20 - Feat.: - Title: Hamran odmietol, že by vyšetrovateľ NAKA zasahoval do nezávislosti súdu 02 - Modified: 2022-05-04 07:16:53 - Feat.: - Title: Zbojnícke praktiky príslušníkov NAKA: Arogantné a násilné správanie na súde, kde sa mali vyhrážať tajomníčke 03 - Modified: 2022-05-02 07:53:15 - Feat.: - Title: Súdna rada nedostala žiadny návrh kandidáta na sudcu Všeobecného súdu v Luxemburgu 04 - Modified: 2022-02-11 05:38:28 - Feat.: - Title: Výzva na odstúpenie Mazáka: Podpísal ju Bödörov záchranca, zaujatá sudkyňa i „antirúškarská“ súdna scéna 05 - Modified: 2022-02-07 11:46:25 - Feat.: - Title: Kosová končí v Súdnej rade: Chcela som, aby justícia fungovala bez deštrukčných zásahov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:51