StoryEditor

Csáky: My nevydierame. Je to vzbura

29.01.2008, 23:00
Podmienili ste podporu Lisabonskej zmluvy stiahnutím a zmenou tlačového zákona. Máte premyslený ďalší postup?

Loptička je na strane predsedu parlamentu Pavla Pašku. My pred hlasovaním odídeme z poslaneckej snemovne, aby bolo jasné, že tam nie je 90 poslancov. V takej situácii berie na seba zodpovednosť za zmluvu a urobí historickú chybu, ak dá o zmluve hlasovať. Dúfam, že hlasovanie nebude, a potom ho požiadame o rokovania s premiérom. Máme pripravené, čo dáme na stôl vrátane tlačového zákona. Chceme podporiť Lisabonskú zmluvu, ale za dôstojných podmienok. Parný valec koalície a diktatúra väčšiny nikam nevedie. Nechceme návrat pred rok 1989.
Tvrdíte, že ide o tlačový zákon. Koalícia vám odkázala, že ho môžete zmeniť pozmeňujúcimi návrhmi v druhom čítaní...
To je falošné, veď viete, že od volieb nič zo strany opozície neprešlo. Toto neberieme. Musíme, bohužiaľ, siahnuť na politický moment, ktorý máme momentálne poruke.
Hovoríte, že v hre je tých požiadaviek viac. Mohli by ste ich konkretizovať?
Ide o vzťah koalície a opozície, o práva opozície - to je dosť silný moment.
Vrátim sa k tým požiadavkám. Asi nepôjde o slová ospravedlnenia zo strany koalície a prísľub, že už sa budú správať krajšie. Aké konkrétne požiadavky má opozícia?
Premiér by mal určite výhrady k tomu, keby sme to zverejnili cez médiá. Máme to v opozícii prerokované a momentálne je na ťahu pán Paška.
Povedali ste - museli sme, bohužiaľ, siahnuť k takémuto kroku. Teda uznávate, že ide o vydieranie?
Nie, to odmietam, to je premiérov slovník. Ide o nekonvenčný krok opozície. Je nám ľúto, že sme museli siahnuť na európsku zmluvu, ale my sme vlastne nesiahli na tú zmluvu, ale na silný politický moment, ktorý máme k dispozícii, a tým je inštitút 90 hlasov potrebných na jej schválenie. Povedal som nahlas, že to je vzbura opozície. Vydieraním by bolo, keby sme niečo neobvyklé chceli pre seba, ale my chceme normálne pomery a demokraciu. My chceme európsky tlačový zákon, aby boli rešpektované pripomienky OBSE. Je lož, čo povedal premiér, že berieme za rukojemníkov obyvateľov Slovenska.
Môže sa to skončiť tak, že tlačový zákon bude len prvý z radu zákonov, ktorých zmenu podmienite hlasovaním o Lisabonskej zmluve. Bude to tak?
Chceme rokovať o týchto súvislostiach. Dobre viete, že väčšina zákonov v parlamente môže prejsť len normálnou väčšinou. Tento inštitút 90 hlasov je mimoriadny. Je to riskantný krok a za seba beriem aj kritiku, že to nebolo dobre pripravená a zmanažované. Dohodli sme sa na postupe len včera.
Prečo ste si vybrali práve tlačový zákon a ktoré ho budú nasledovať?
"Strety" budú pri SPP, "strety" budú aj pri iných veciach, ale to budú bežné politické hádky a nie sú vhodné na vyššiu politickú úroveň.
Budete podobne postupovať pri zákone, ktorý sa týka vyvlastňovania?
Nechcem povedať všetko dopredu o tom, ako bude postupovať opozícia. Opozícia chce byť viac rešpektovaná, chce sa spolupodieľať na riešení vecí verejných. Pri odvolávaní premiéra som povedal, že problém vidíme v troch oblastiach - útok na peňaženky občanov, útok na slobody občanov, napríklad slobodu slova a korupciu.

Komentár HN:
Po krk v paradoxoch

Na úvod paradox - spor o Lisabonskú zmluvu vytvoril situáciu, v ktorej boli za jej schválenie ochotní hlasovať poslanci SNS a ĽS-HZDS a hlasovať v tomto čase odmietali poslanci SMK a SDKÚ-DS.

Máte už reakcie zo strany zahraničia na tento postup opozície?

Pýtajú sa zo zahraničia a my to vysvetľujeme. Zahraničie sa právom pýta na to, čo sa deje na Slovensku. Nedá sa vstúpiť do Európskej únie a tváriť sa ako niekto zo Strednej Ázie. Pravidlá hry majú byť rešpektované aj koalíciou.
Dá sa hovoriť o nejakom tlaku zo zahraničia, aby ste ustúpili v prospech Lisabonskej zmluvy?
Mal som dnes telefonáty zo zahraničia a viem, že aj pán Dzurinda mal telefonáty z Bruselu.
Čiže Európska komisia?
Nielen. Povedal som len pätnásť viet. A asi máme u nich také meno, že povedali - v poriadku, je to vaša vec a so záujmom očakávajú, aký bude ďalší vývoj.
Išlo teda o predstaviteľov Európskej komisie?
Ide tu o naše kontakty z Európskej únie.
To môže byť hocikto...
Toto nech stačí.

 

Prečítajte si aj:
Slovensku stále hrozí blamáž

Slovensku naďalej hrozí medzinárodná blamáž – Lisabonská zmluva totiž ostáva rukojemníkom politického sporu v parlamente. Opozícia trvá na tom, že európsku zmluvu podporí iba v prípade, že sa zásadne zmení znenie sporného tlačového zákona. „Európanmi sa nestaneme tým, že máme o jeden papier viac, ale tým, že budeme akceptovať európske princípy v našom myslení a konaní,“ vyhlásil líder SMK Pál Csáky v parlamente, ktorý včera začal rozpravu k dokumentu, ktorý je náhradou za euroústavu.

Celý článok >>

 


menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 10:26