Ministerka Andrea Kalavská sa dohodla s predsedom Smeru Robertom Ficom, že sa pokúsia dostať stratifikáciu do Ústavy. Fico tak obišiel premiéra Petra Pellegriniho (na snímke vľavo).TASR
StoryEditor

Šéf úradu pre dohľad Haško sa vzdal funkcie pre kauzu záchranky. Informoval o tom Pellegriniho

07.10.2019, 11:56
Autor:
TASRTASR
Tomáš Haško sa vzdal po kauze výberového konania na licencie pre záchranky svojej funkcie.

Predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáš Haško sa vzdal po kauze výberového konania na licencie pre záchranky svojej funkcie. V pondelok o tom informoval listom aj predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD). TASR o tom informovala hovorkyňa ÚDZS Radoslava Muchová.

Dnes robím osobné rozhodnutie a vzdávam sa jednej z vysoko zodpovedných funkcií preto, lebo nechcem pripustiť, aby profesionalita zamestnancov úradu bola degradovaná a spochybňovaná tými, ktorí či už vedome, alebo nevedome hrubo zavádzajú verejnosť a šíria nepravdivé informácie," napísal Haško v liste premiérovi.

Tvrdí, že ako lekár a zdravotnícky odborník nevie na "takéto ataky" konštruktívne reagovať, a preto sa rozhodol čestne na funkciu predsedu abdikovať. Vynášanie záverov bez podložených odborných a zákonných argumentov podľa Haška degraduje pôsobnosť a dôveryhodnosť akejkoľvek verejnej inštitúcie.

Opakovane zdôraznil, že úrad realizoval výberové konanie na ambulancie záchrannej zdravotnej služby plne v súlade s pravidlami definovanými zákonom.

"V snahe predísť akýmkoľvek pochybnostiam o zákonnosti a transparentnosti celého výberového konania som podal podnet na Generálnu prokuratúru SR, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali konanie nášho úradu a činnosť členov výberovej komisie," podotkol.

Zároveň nechal postup úradu zhodnotiť právnej kancelárii, ktorá podľa slova Haška potvrdila, že konanie vo vzťahu k poslaneckému prieskumu či nezverejňovaniu "živých" spisov bolo plne v súlade s platnou legislatívou.

Ministerka zdravotníctva Kalavská navrhla v piatok vláde odvolať šéfa ÚDZS. Príčinou boli závažné dôvody, ktoré vzbudzujú pochybnosti o správnosti postupu úradu v procese výberového konania na licencie pre záchranky.

ÚDZS vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) v polovici júna, týkalo sa 328 bodov.

Najviac ich získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Predseda ÚDZS Tomáš Haško zaujatosť členov komisie odmieta. Trvá na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou.
Ministerstvo zdravotníctva podalo v prípade podnet, ktorým sa aktuálne zaoberá Národná kriminálna agentúra.

01 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová 04 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev 05 - Modified: 2024-04-08 06:47:18 - Feat.: - Title: Fico hovorí o možnom "treste Západu" za nezvolenie Korčoka do úradu, poukázal aj na antikampaň opozície
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 00:02