StoryEditor

Úver pre ĽS-HZDS. Mlčí strana aj veritelia

30.07.2007, 00:00
O záhadných veriteľoch ĽS-HZDS - rodine Michálkovcov - sa nechce hovoriť ani predstaviteľom strany Vladimíra Mečiara. Po tom, ako HN zverejnili roky tajenú identitu veriteľov, položili sme ústrednej tajomníčke ľudovcov Zdenke Kramplovej niekoľko otázok týkajúcich sa úveru.

Odpovede prišli len vo veľmi všeobecnej rovine. "Zo strany ĽS-HZDS boli splnené všetky náležitosti, ktoré nám ukladá zákon. Zároveň však rešpektujeme súkromie Michálkovcov a k veci sa ďalej vyjadrovať nebudeme."
Ani veritelia ľudovcov s médiami nekomunikujú. Verejnosť sa zatiaľ nedozvedela, odkiaľ zobrala manželka okresného predsedu ĽS-HZDS v Čadci Tibora Michálka Martina a jeho brat Ľubomír takú vysokú sumu peňazí, aké boli podmienky pôžičky, ani prečo im strana peniaze nevrátila v lehote splatnosti. Kramplová však paradoxne hovorí - "ĽS-HZDS pokladám v súčasnosti za najtransparentnejšiu spomedzi všetkých parlamentných politických strán". Od Tibora Michálka sme síce dostali prísľub, že sa k veci vyjadrí, z neznámych príčin to však plánuje urobiť až na prelome augusta a septembra.
Rodina Michálkovcov sa po zverejnení týchto informácií "skrýva" aj vo vlastnom okolí. Obyvatelia Klokočova, odkiaľ pochádzajú manželia Tibor a Martina, nám potvrdili, že odvtedy sa ako keby z dediny úplne vytratili. Manželia, ktorí sú zároveň aj poslancami obecného zastupiteľstva za ĽS-HZDS, chýbali aj na piatkovom zasadnutí. Michálkovci sa ospravedlnili s odôvodnením, že namiesto pozvánky dostali len obálku s prázdnymi papiermi. Starosta obce Ľuboš Stríž pre HN povedal, že to nie je pravda. "Ak to tvrdia, urazili mňa i zamestnancov úradu."

Po tom, čo parlament zverejnil finančné správy politických strán za minulý rok, vysvitlo, komu ľudovci dlhujú takmer 40 miliónov korún. Strana Vladimíra Mečiara roky tajila, kto im požičal na volebnú kampaň v roku 1998. Odvtedy sa s nimi ťahal aj 40-miliónový dlh. V najnovších finančných správach strán však už museli byť uvedené aj záväzky po lehote splatnosti. Martina a Ľuboš Michálkovci požičali strane každý rovnakú sumu - presne 19 709 589,50 koruny.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:37