StoryEditor

Do kauzy Jankovskej sa chce vložiť ombudsmanka. Je pripravená zasiahnuť

04.10.2019, 15:52
Autor:
lmlmTASRTASR
Mária Patakyová je pripravená riešiť kauzu okolo bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej.

Ombudsmanka Mária Patakyová je pripravená zasiahnuť a podať návrh na disciplinárne konanie voči sudkyni Monike Jankovskej. Patakyová to oznámila na sociálnej sieti.

Situáciu sleduje s obavami

"Zo zverejnených častí komunikácie z aplikácie Threema vyplýva, že osoby z kriminálneho prostredia mohli ovplyvňovať konkrétnych sudcov asudkyne a manipulovať ich rozhodovanie vo svoj prospech. A to v čase, kedy je dôvera verejnosti v štát alarmujúco nízka," ombudsmanka. 

Tvrdí, že vníma mimoriadnu závažnosť situácie a s obavami ju sleduje.

"Mala by byť riešená prostredníctvom samočistiacich mechanizmov justície, prípadne krokmi osôb, ktorých sa týkajú zverejnené podozrenia," doplnila.

Návrh na začatie disciplinárneho konania môže ombudsmanka podať, okrem nej tak môže urobiť okrem nej napríklad aj minister či predseda Súdnej rady.  

Výzvu pre Jankovskú poslala aj šéfka Súdnej rady Lenka Praženková. Vyhlásila, že v prípade, že orgány činné v trestnom konaní potvrdia pravosť informácií v medializovanej komunikácii, by malo dôjsť k vzneseniu obvinenia voči konkrétnym osobám.

Správy s Kočnerom

Tento názor deklaroval vo štvrtok 3. októbra aj minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). V prípade obvinenia môže Gál podať návrh na dočasné pozastavenie funkcie sudcu a rozhodne o ňom disciplinárny senát do desiatich dní od jeho doručenia.

Z údajnej komunikácie medzi Marianom Kočnerom a Monikou Jankovskou, ktorú opisuje Denník N, vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom.

Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Kočner a Rusko obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti. Jankovská autenticitu tejto komunikácie odmieta.

01 - Modified: 2021-12-08 15:43:56 - Feat.: - Title: Štátna karanténa bola protiústavná. Ústavný súd zrušil právomoc úradov nariaďovať izoláciu mimo domova 02 - Modified: 2021-07-24 11:55:04 - Feat.: - Title: Ombudsmanka vyvesila dúhovú vlajku. Pride podporili aj viaceré ambasády, vyvrcholí online programom 03 - Modified: 2021-05-31 09:31:39 - Feat.: - Title: Bývalú štátnu tajomníčku Jankovskú hospitalizovali 04 - Modified: 2021-05-07 09:49:57 - Feat.: - Title: Poslanci odmietli správu o činnosti ombudsmanky 05 - Modified: 2021-03-07 22:56:15 - Feat.: - Title: Bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú súd prepustil zo zadržania
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:34