StoryEditor

Jankovská by mala zvážiť prerušenie funkcie, vyzýva šéfka Súdnej Rady

04.10.2019, 13:52
Autor:
TASRTASR
Podľa Lenky Praženkovej by to mala Monika Jankovská urobiť z dôvodu zachovania dôvery verejnosti v justíciu, jej nestrannosť a nezávislosť.

Sudkyňa Monika Jankovská by mala zvážiť podanie návrhu ministrovi spravodlivosti na prerušenie funkcie sudcu, hovorí predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková.

Mala by tak urobiť z dôvodu zachovania dôvery verejnosti v justíciu, jej nestrannosť a nezávislosť.

Odsúdila korupciu v justícii

Praženková zároveň odsúdila korupciu v slovenskej justícií. TASR o tom informovala hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

"Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková ostro odsudzuje akékoľvek korupčné správanie, ku ktorému by došlo v slovenskom súdnictve. Korupciu sudcov považuje za absolútne neprijateľný stav, proti ktorému treba nekompromisne zasiahnuť," uvádza sa v stanovisku Súdnej rady na margo údajnej medializovanej komunikácie medzi Marianom K. a bývalou štátnou tajomníčkou rezortu spravodlivosti za Smer-SD Monikou Jankovskou.

Praženková zároveň uvádza, že v prípade, že orgány činné v trestnom konaní potvrdia pravosť informácií v medializovanej komunikácii, by malo dôjsť k vzneseniu obvinenia voči konkrétnym osobám.

Tento názor deklaroval vo štvrtok aj minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). V prípade obvinenia môže Gál podať návrh na dočasné pozastavenie funkcie sudcu a rozhodne o ňom disciplinárny senát do desiatich dní od jeho doručenia.

Nemá právomoc na opatrenia

Do ukončenia vyšetrovania, t. j. bez potvrdenia pravosti komunikácie, nemá predsedníčka Súdnej rady SR, právomoc vykonať akékoľvek opatrenia vo vzťahu k výkonu funkcie sudcu,“ tvrdí stanovisko Súdnej rady.

Z údajnej komunikácie medzi Marianom Kočnerom a Monikou Jankovskou, ktorú opisuje Denník N, vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom.

Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Kočner a Rusko obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti. Jankovská autenticitu tejto komunikácie odmieta.

01 - Modified: 2024-02-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Sudkyňa počas súdu o vražde poslala vyše 500 SMS-iek. Vysmievala sa v nich prokuratúre, obhajcom a nadržiavala jednej strane 02 - Modified: 2023-11-12 11:05:34 - Feat.: - Title: Sudkyňa Berthotyová sa vzdala funkcie členky Súdnej rady pre zdravotné komplikácie 03 - Modified: 2023-11-03 19:18:51 - Feat.: - Title: Sudkyňa, na ktorú strieľali: Zbadala som ruku so zbraňou a nasledoval výstrel (rozhovor) 04 - Modified: 2023-10-24 16:25:17 - Feat.: - Title: Psychiatrický pacient strieľal na sudkyňu. Tá žiadala o súčinnosť políciu aj mestskú časť, no márne 05 - Modified: 2023-09-04 13:56:51 - Feat.: - Title: Sudkyňu Záleskú uznali vinnou: Za oneskorené uznesenie dostala nakoniec nižší trest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 03:30