TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Kalavská navrhuje odvolať šéfa Úradu pre dohľad, dôvodom je tender na záchranky

04.10.2019, 12:55
Autor:
TASRTASR
Ministerka sa pre odvolanie rozhodla na základe stretnutia s komorou záchranárov a ďalších dostupných informácií.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská podáva návrh na odvolanie šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáša Haška.

Príčinou sú závažné dôvody, ktoré vzbudzujú pochybnosti o správnosti postupu úradu v procese výberového konania na licencie pre záchranky. Informovala o tom hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ministerka sa pre odvolanie rozhodla na základe utorkového stretnutia s komorou záchranárov a ďalších dostupných informácií.

"S cieľom nezasahovania do konania orgánov činných v trestnom konaní sa ministerstvo nebude bližšie vyjadrovať k podrobnostiam predmetného podania ani súvisiacim úkonom a informáciám, napriek tomu, že obsah týchto medializovaných informácií je znepokojujúci," uviedla Eliášová.

Zmena právnej úpravy

Rezort zdravotníctva zároveň avizoval návrh na zmenu súčasnej právnej úpravy.

Nastaviť má také pravidlá a postupy v procese výberového konania na obsadenie ambulancií záchrannej zdravotnej služby, ktoré "nebudú vzbudzovať žiadne pochybnosti o zákonnosti, transparentnosti tohto procesu a vylúčia akékoľvek podozrenia, ktoré boli v uplynulých dňoch a týždňoch zverejnené".

Ministerka ho má predložiť na jesennej schôdzi Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo.

K procesu výberového konania prostredníctvom verejného obstarávania sa ministerstvo nechce vyjadrovať. Ako dôvod uvádza, že je v súčasnosti upravený platnou zákonnou úpravou.

Prepojenia členov komisie na firmu

ÚDZS vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) v polovici júna, týkalo sa 328 bodov.

Najviac ich získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc.

Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu.

Predseda ÚDZS Tomáš Haško zaujatosť členov komisie odmieta. Trvá na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou.

Ministerstvo zdravotníctva podalo v prípade podnet, ktorým sa aktuálne zaoberá Národná kriminálna agentúra.

01 - Modified: 2024-02-06 13:54:13 - Feat.: - Title: Bláhová tvrdí, že za jej odvolaním z pozície šéfky Úradu pre dohľad môže byť spor s poisťovňou Penty 02 - Modified: 2024-02-06 13:35:37 - Feat.: - Title: KDH a PS kritizujú odvolanie Bláhovej, Cigániková zmenu na čele Úradu pre dohľad víta 03 - Modified: 2024-02-06 10:21:18 - Feat.: - Title: Vo funkcii predsedníčky Úradu pre dohľad končí Bláhová, nahradí ju exminister Palkovič 04 - Modified: 2024-01-12 16:08:29 - Feat.: - Title: Voľba vedenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne bola neštandartná, upozorňuje ÚDZS 05 - Modified: 2023-12-19 10:02:51 - Feat.: - Title: Ak ide o život, na preukaze nezáleží. Nutnú zdravotnú starostlivosť musí dostať každý, tvrdí Úrad pre dohľad
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 15:14