Zuzana ČaputováTASR/J. Novák
StoryEditor

Čaputová podpísala 13 nových zákonov

01.10.2019, 18:24
Autor:
TASRTASR
Do parlamentu vrátila zákon o lesoch.

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v utorok 13 zákonov prijatých na septembrovej schôdzi Národnej rady (NR) SR. Odobrila napríklad zákon o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje, zákon o ochrane prírody a zákon o Audiovizuálnom fonde.

Do parlamentu vrátila zákon o lesoch. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Novela zákona o ochrane prírody 

"Novela zákona ako celok prináša vyšší štandard ochrany prírody a napĺňa tiež Stratégiu environmentálnej politiky SR do roku 2030... Aj v kritizovaných oblastiach novely, ako je otázka vydávania odborných stanovísk na činnosti v územiach Natura 2000, úprava prináša nové kompenzačné mechanizmy, ktoré pri správnej aplikácii môžu priniesť aj pozitívnu zmenu," uviedol Strižinec.

Prezidentka podľa jeho slov novelu zákona podpísala nie ako normu, ktorá bez zvyšku napĺňa očakávanie najvyššej priority - ochranu slovenskej prírody.

Ako vyplýva z novely, plošná ťažba v národných parkoch a vzácnych územiach bude zakázaná. Náhodná ťažba bude nezákonná.

Nákup vozidiel s alternatívnym pohonom

Príspevok bude možné získať na nové vozidlá s pohonom na stlačený zemný plyn, skvapalnený zemný plyn alebo skvapalnený ropný plyn, ktoré môžu mať zároveň aj nádrž na iné palivo.

Podporu dostanú aj vozidlá s motorom, ktorý využíva palivo s obsahom najmenej 15 percent biozložky, autá s elektromotorom a s možnosťou dobíjania batérií z externého zdroja a vozidlá s vodíkovými palivovými článkami.

O dotáciu sa bude môcť uchádzať súkromná osoba, firmy, obce alebo vyššie územné celky a nimi zriadené organizácie, a to na základe výzvy a schválenej schémy pomoci.

Riadenie obrany štátu vrátane procesu jej plánovania sa má zefektívniť

"Cieľom návrhu zákona je skvalitniť riadenie obrany štátu vrátane procesu plánovania obrany štátu so zameraním sa na jeho komplexné vymedzenie, zahŕňajúce okrem už ustanoveného obranného plánovania a plánovania použitia Ozbrojených síl (OS) SR na účely obrany štátu aj plánovanie ich mobilizácie," ozrejmil rezort.

Novela reflektuje na poznatky z aplikačnej praxe, výsledky analýz systému obrany štátu, ako aj na vývoj bezpečnostného prostredia, nové hrozby a ich riziká.

Jej cieľom je podľa rezortu tiež zefektívniť prípravu a použitie obranných kapacít a podpory obrany, precizovať terminológiu a niektoré ďalšie ustanovenia zákona o obrane.

Zákon o obchodovaní s emisnými kvótami

Ten sa bude aktualizovať na základe európskej smernice.

Zmeny sa dotknú napríklad základných pojmov, platnosti emisných kvót alebo modernizačného fondu.

Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR tiež podľa zákona pribudne povinnosť zverejňovať informácie a podávať správy v súvislosti s kompenzáciami nákladov, súvisiacich s emisiami skleníkových plynov, do cien elektrickej energie.

Novela zákona o Audiovizuálnom fonde (AvF)

Producenti v audiovizuálnom priemysle budú môcť žiadať o refundáciu 33 percent prostriedkov, ktoré pri výrobe filmových a televíznych diel investovali na Slovensku. Ide o 13-percentný nárast oproti súčasnosti.

"Cieľom návrhu zákona je zvýšiť konkurencieschopnosť systému podpory audiovizuálneho priemyslu na Slovensku a akcelerovať ekonomický nástroj stimulácie súkromných investícií do sektora audiovizuálneho priemyslu so zásadným vplyvom na rozvoj daného hospodárskeho prostredia," vysvetlilo Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Zvýšenie podpory nasleduje trend vo viacerých európskych krajinách, v ktorých podpora audiovizuálneho priemyslu prostredníctvom tzv. vratiek je bežnou a v súčasnosti progresívne rastúcou formou podpory.

Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila do Národnej rady (NR) SR zákon o lesoch

Navrhla, aby parlament pri opätovnom prerokovaní schválil zákon so zmenami, ktoré zabezpečia oprávnené záujmy verejnosti a ústavou chránené práva na informovanosť a účasť na relevantných správnych konaniach a rozhodnutiach.

TASR o tom v utorok informovali z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Od roku 2022 sa budú na Slovensku zálohovať jednorazové nápojové obaly

Suma za zálohovanie sa má pohybovať vo výške 12 centov pri PET fľašiach a desiatich centov pri plechovkách.

Vyplýva to z návrhu zákona envirorezortu, ktorý v utorok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Slovensko je podľa envirorezortu prvou krajinou v strednej Európe, ktorá zavádza zálohovanie PET fliaš. Zákon odhlasovala ústavná väčšina v podobe 121 poslancov parlamentu.

Cieľom nového zákona je zásadné zníženie množstva voľne pohodených plastových nápojových obalov. Podľa envirorezortu sa na slovenský trh uvedie ročne miliarda PET fliaš. Z nich skončí na skládkach až 400 miliónov.

Novela zákona o dani z príjmov

Jej cieľom je podpora malých a stredných podnikov, znižovanie administratívneho zaťaženia daňovníkov či podpora automobilového priemyslu.

Súčasťou novely z dielne Ministerstva financií (MF) SR je opatrenie, ktoré má motivovať podnikateľov a firmy vo väčšej miere investovať do výskumu a vývoja.

V súčasnosti zákon umožňuje odpočet daňových výdavkov na výskum a vývoj vo výške sto percent.

Po novom si budú môcť firmy a podnikatelia uplatniť odpočet výdavkov vo výške 150 percent od roku 2019 a 200 percent od roku 2020.

Zákon o dohľade a pomoci pri riešení neodôvodnenej geografickej diskriminácie zákazníka

Podľa právnej normy obchodníci už nebudú môcť obmedzovať prístup na svoje stránky a aplikácie zákazníkom z iných krajín Európskej únie (EÚ) ani dávať rozdielne obchodné podmienky.

Rovnako nebudú môcť určovať pre niektorých zákazníkov odlišné platobné podmienky či presmerovať zákazníka bez jeho súhlasu na inú verziu on-line rozhrania, ako na ktoré sa chcel prihlásiť.

Nový zákon zavádza do slovenskej legislatívy nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ z februára minulého roka, ktoré takéto delenie zákazníkov podľa miesta bydliska alebo štátnej príslušnosti zakazuje.

"Obchodníci niekedy odmietajú predávať tovar alebo poskytovať služby zákazníkom z iného členského štátu EÚ bez akéhokoľvek objektívneho dôvodu alebo odmietajú ponúkať rovnako výhodné ceny alebo podmienky, aké majú miestni zákazníci," vysvetlil minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

Z prieskumu Európskej komisie vyplynulo, že iba 37 percent webových sídiel umožnilo zákazníkom z iného členského štátu EÚ kúpiť si tovar alebo službu.

Novela zákona o potravinách

Podľa novely budú zákazníci lepšie informovaní o pôvode mäsa, ktoré konzumujú v stravovacích zariadeniach.

Do novely zákona o potravinách sa doplnilo ustanovenie, ktoré po novom prikáže stravovacím a reštauračným zariadeniam uvádzať pôvod mäsa, z ktorého následne pripravili pokrm pre spotrebiteľa.

Týkať sa má aj hotových pokrmov. Reštaurácie majú o pôvode mäsa informovať v písomnej forme na dobre viditeľnom mieste.

Táto povinnosť sa bude vzťahovať na bravčové, hovädzie mäso, na mäso z oviec, kôz a hydiny, ale sa nebude týkať polotovarov.

Podrobnosti o označovaní hotových pokrmov ustanoví všeobecne záväzný právny predpis ministerstva pôdohospodárstva.

Zákon o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny bude hlavným koordinátorom štátnej politiky v oblasti ochrany detí pred násilím. Má tiež zabezpečovať plnenie úloh v tejto oblasti. 

Rezort práce prostredníctvom Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch usmerňuje a metodicky riadi koordináciu ochrany detí pred násilím.

"Tým sa rozumie vytváranie podmienok na vzájomnú spoluprácu a výmenu informácií, čím prispieva k zosúlaďovaniu úloh a spolupráce subjektov pôsobiacich v oblasti ochrany detí pred násilím na národnej a miestnej úrovni. Uvedeným nie sú dotknuté kompetencie subjektov, ktoré im vyplývajú z iných zákonov," objasnilo zámer ministerstvo.

Práva vysielaných zahraničných pracovníkov na Slovensko sa posilnia

Tiež sa majú zabezpečiť porovnateľné pracovné a mzdové podmienky pre zamestnancov vyslaných k užívateľskému zamestnávateľovi.

"Revízia smernice dopĺňa ďalšie pravidlá vyslania s cieľom posilniť postavenie zamestnancov, zabrániť obchádzaniu pravidiel, ale aj vyjasniť niektoré sporné otázky," uviedlo v predkladacej správe Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Vymedzenie tarify za prevádzkovanie systému (TPS) by sa malo spresniť

Novela mala okrem iného špecifikovať kompetenciu úradu určiť individuálnu sadzbu TPS pre koncových odberateľov elektriny, ktorí spĺňajú ustanovené podmienky, pričom v praxi ide o niektoré podniky priemyselnej výroby.

Malo pritom ísť o podniky zabezpečujúce primárnu výrobu, ktoré sú podstatné na riadne fungovanie ekonomiky v SR s vysokou elektroenergetickou náročnosťou.

Podmienka limitujúca poskytnutie pomoci iba podnikom priamo pripojeným do prenosovej sústavy s časom ročného využitia maxima v kalendárnom roku vyšším ako 6800 hodín a súčasne pomernou odchýlkou subjektu zúčtovania menšou ako 0,025 sa však z novely vypustila.

01 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 02 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 04 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam 05 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:29