StoryEditor

Naši vojaci v zahraničí bez väčších problémov

18.07.2007, 13:55
Autor:
SITASITA

Bezpečnostná situácia v pôsobiskách slovenských vojakov v zahraničných misiách je s výnimkou Iraku stabilizovaná a vyslané jednotky bez väčších problémov plnia určené úlohy. Vyplynulo to z dnešných telefonických rozhovorov ministra obrany Františka Kašického s veliteľmi slovenských kontingentov za účasti médií.
Šesť slovenských vojakov, pôsobiacich v rámci operácie koaličných síl Iracká sloboda, pracuje podľa veliteľa jednotky, podplukovníka Richarda Kollára, v tábore, chránenom americkými varovnými systémami, ktoré upozorňujú na rakety, letiace smerom do tábora. "Zvukový signál znamená, aby do troch sekúnd človek niečo urobil, teda ľahol si," povedal Kašickému Kollár. V bagdadskom tábore, kde sú aj naši vojaci, je však podľa neho podstatne lepšia situácia ako v iných, ktoré sú pod sústredenou paľbou militantov, odmietajúcich relatívne upokojenie situácie, ktoré podľa Kollára nastalo v posledných dňoch.
Veliteľ slovenskej jednotky, pôsobiacej v rámci misie ISAF pod velením NATO v Afganistane, major Daniel Draganovský, ministra informoval, že na základni v Kandaháre, kde pôsobia, je pokoj, "aj keď hrozby sú". Naši vojaci nemali podľa Draganovského problémy s adaptáciou a v súčasnosti plnia úlohy pri mechanickom a ručnom odmínovaní a rekonštrukcii prístupových ciest k letiskovým plochám. Vzhľadom na vysoké denné teploty, dosahujúce podľa Draganovského 45-49 stupňov, pracujú naši vojaci od 4:30 do poludnia, aby sa vyhli najväčším horúčavám. S ubytovaním v kontajneroch ani s pitným režimom problémy nemajú, dodal. V misii je momentálne 57 našich vojakov.
Situácia na misii KFOR pod velením NATO v Kosove je podľa veliteľa, podplukovníka Bartolomeja Hobľáka pokojná, avšak citlivá, čo podľa neho súvisí s nedovoleným ozbrojovaním či pašovaním, ktorého sa miestni obyvatelia dopúšťajú v dôsledku nezamestnanosti. Vplyv situácie v súvislosti s rokovaniami o konečnom štatúte provincie na správanie sa k našim vojakom, na ktorý sa opýtal minister, podľa Hobľáka nezaznamenali. "Od prezentácie sily sa prešlo k prezentácii prítomnosti," povedal Hobľák. Kašického tiež informoval o problémoch jednotky s poruchovými Aligátormi a chýbajúcim nosným systémom na osobnú výbavu vojakov. Minister Hobľáka informoval o rokovaniach na skvalitnenie Aligátorov. Problematika nosného systému sa podľa Kašického rieši. V misii KFOR v Kosove v súčasnosti pôsobí 134 vojakov.
Misia ALTHEA pod velením Európskej únie v Sarajeve v Bosne a Hercegovine, kde pôsobia 35 slovenskí vojenskí policajti, má podľa veliteľa, poručíka Juraja Antola, veľmi pozitívne hodnotenie. Počiatočné jazykové problémy už podľa neho odstránili, potrebovali by goratexové odevy a zlepšenie spojenia.
Zlepšujúcu sa bezpečnostnú situáciu hlásil Kašickému aj veliteľ jednotky zdravotníkov, pôsobiacich v misii UNIFIL pod velením OSN v Libanonskom Tibnine, podplukovník František Nikel. Šesťčlenná jednotka, z ktorej sú štyri ženy, podľa Nikela od začiatku pôsobenia v máji ošetrila celkovo 673 pacientov a urobila 28 ťažkých a 117 ľahkých operácií. Jednotka, ktorá svoje pôsobenie ukončí v zmysle mandátu 1. augusta, pracuje v stanoch pri vonkajšej teplote 45-50 stupňov. Ošetrujú prevažne strelné poranenia, priestrely, poštípania hadmi a škorpiónmi či dehydratácie, informoval Kašického Nikel. "Strava je bez chuti, súťažíme, kto koľko plastových príborov zlomí na mäse," odpovedal na ministrovu otázku.
Bezproblémové pôsobenie hlásil Kašickému veliteľ slovenskej jednotky misie UNDOF pod velením OSN na Golanských výšinách, major Vladimír Grišlo. Vojaci sú podľa neho upozornení na nebezpečenstvo uštipnutia hadmi a škorpiónmi, ktoré im však pomáhajú eliminovať miestne psy a mačky. V tomto kontingente pôsobí 95 slovenských vojakov.
Problémy vojakom, pôsobiacim v rámci misie UNFICYP pod velením OSN na Cypre, spôsobujú v súčasnosti podľa veliteľa, podplukovníka Jaroslava Schönvického, najmä požiare. Spôsobujú totiž výbuchy mín na niektorých mínových poliach, ktoré potom treba nanovo vyznačovať, vysvetlil Schönvický. V rámci misie UNFICYP pôsobí 196 našich vojakov.
Celkovo pôsobí v súčasnosti v zahraničných misiách 535 slovenských vojakov, ďalší štyria v sú v pozorovateľských.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:06