TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Poslanci zvolili zvyšných štyroch kandidátov na ústavných sudcov. Na ťahu je Čaputová

25.09.2019, 16:55
Autor:
TASRTASR
Poslanci zvolili zostávajúcich štyroch ústavných sudcov.

Národná rada SR zvolila zvyšných štyroch kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúkne prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Hlava štátu má z nich vybrať nových sudcov.

Na piaty pokus

Sú nimi Ladislav Duditš, Libor Duľa, Peter Melicher a Peter Straka. Výsledok vyhlásili v pléne po verejnej voľbe.

Poslanci v stredu vyberali kandidátov na ústavných sudcov už v piatej voľbe. Spolu zvolili všetkých 18 kandidátov.

V koalícii dlhodobo nebola zhoda na spôsobe voľby. Smer-SD navrhol v stredu v pléne tajnú voľbu, tú poslanci odmietli, preto sa hlasovalo verejne. Most-Híd a SNS už dlhšie preferovali verejnú voľbu.

Pellegrini uvítal zvolenie kandidátov

Premiér Peter Pellegrini víta zvolenie zvyšných kandidátov na sudcov a verí, že Ústavný súd (ÚS) bude môcť byť čoskoro plne funkčný. Pripomína, že rozhodnutie je teraz na prezidentke Zuzane Čaputovej. TASR o tom informovali z Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

Čaputová reaguje

Prezidentka Zuzana Čaputová s potešením prijala správu o tom, že poslanci parlamentu v stredu zvolili plný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS). Bude tak môcť vymenovať šiestich nových sudcov. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Keďže podľa prezidentky ide o mimoriadne naliehavú záležitosť, výberom ústavných sudcov sa začne zaoberať v najbližšom období po návrate z Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, priblížil hovorca.

"Prezidentke záleží na tom, aby mohol ÚS čo najskôr pracovať v kompletnom zložení, ako to predpokladá Ústava SR, nových sudcov preto vyberie po starostlivom zvážení," uviedol Strižinec.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka Zuzana Čaputová avizovala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.

01 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 02 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 03 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 04 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov 05 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:26