FotoHN
StoryEditor

Poslanci dnes takmer tri hodiny diskutovali o umelom prerušení tehotenstva

24.09.2019, 19:39
Autor:
TASRTASR
Štyri návrhy na zmeny v zákone predložili opoziční poslanci z OĽaNO, ĽSNS, Sme rodina a nezaradený poslanec Richard Vašečka.

Diskusia o zmenách v zákone o umelom prerušení tehotenstva dominovala deviatemu dňu 49. schôdze Národnej rady (NR) SR.

Štyri návrhy na zmeny v zákone predložili opoziční poslanci z OĽaNO, ĽSNS, Sme rodina a nezaradený poslanec Richard Vašečka.

Zákonodarcovia diskutovali o návrhoch takmer tri hodiny, do debaty sa zapájali najmä opoziční poslanci. Zastúpenie koalície v pléne bolo minimálne. Poslanci budú v debate pokračovať aj v stredu.

Zastaraný zákon

Vašečka v úvode diskusie kritizoval súčasný zákon, podľa jeho slov je "zastaraný, neberie ohľad na moderné medicínske poznatky".

Svojim návrhom chce zakázať takzvané potraty na požiadanie. Ponecháva výnimku pri vážnom ohrození života a zdravia matky, vysokom riziku poškodenia plodu či pri tehotenstve, ktoré je následkom trestného činu.

K tejto téme podľa jeho slov treba pristupovať "citlivo, ale zároveň pravdivo a zodpovedne, lebo naozaj ide o život".

Tlkot srdca

Milan Krajniak (Sme rodina) zdôraznil, že tehotná matka a otec sa k tejto otázke - na rozdiel od dieťaťa v tele ženy - vedia vyjadriť.

Zdôraznil, že dieťa si ochranu zaslúži od momentu, keď sa dá na ultrazvuku zachytiť tlkot jeho srdca. Navrhuje preto skrátiť súčasným zákonom stanovenú lehotu, keď možno potrat vykonať, z 12. týždňov tehotenstva na sedem.

Poslanec OĽaNO Marek Krajčí považuje za dôležitú pomoc matkám v zložitej životnej situácii či zefektívnenie sprostredkovania náhradnej starostlivosti.

Chýbajú alternatívy

​Poukázal na to, že ženám pred potratom často chýbajú informácie o alternatívach a dostatočná podpora. Poznamenal, že sú často k potratu donútené okolím či životnou situáciou. Upozornil pritom na nepriaznivý dopad interrupcie na psychiku ženy.

S tým, že potrat nie je nikdy dobrý, súhlasí aj nezaradená poslankyňa Simona Petrík. Poukázala však na to, že počet potratov v súčasnosti na Slovensku klesá.

Súhlasí s Krajčím, že treba zlepšiť prevenciu a poradenstvo. Ženy však majú podľa nej právo rozhodnúť o interrupcii samy. "Ak máme hovoriť o interrupciách, robme to zodpovedne," zdôraznila.

Podotkla, že ak sa zakážu potraty na Slovensku, ich množstvo sa nezníži, budú sa vykonávať ilegálne a bez dozoru lekára.

Finančná pomoc matkám

Riešiť podľa nej treba finančnú pomoc matkám a lepšie sociálne zabezpečenie. Spomenula tiež možnosť hradenia antikoncepcie z verejných zdrojov. Obmedzenie interrupcií označila za ľahké, ale zbytočné.

Nezaradená poslankyňa Anna Verešová zdôraznila právo na život ako základné ľudské právo pre všetkých bez rozdielu.

V tejto súvislosti požiadala ĽSNS, ktorá predložila jeden z návrhov, aby sa ospravedlnili za výroky svojich členov v súvislosti s Rómami.

Rómske matky

Poukázala na to, že aj rómske matky a tehotné ženy majú rovnaké právo na život. "Kultúra života nemôže byť obmedzená na určitú skupinu ľudí," podotkla.

Kritizovala ich tiež za schvaľovanie prvkov ideológie, ktorá spôsobila smrť množstva ľudí, matiek aj detí, spomenula aj experimenty na tehotných ženách.

Predseda ĽSNS Marian Kotleba reagoval tým, že jeho strana nemá s nacizmom nič spoločné. "Sme za ochranu detí bez akýchkoľvek rozdielov," povedal v pléne.

01 - Modified: 2019-05-12 11:09:58 - Feat.: 0 - Title: Matovičovci sa ohradili voči vyjadreniam Kotlebu: S ĽSNS sme o potratoch nerokovali 02 - Modified: 2019-05-17 07:01:03 - Feat.: 0 - Title: Americký štát schválil tvrdý zákaz potratov. Život nenarodeného dieťaťa je nad všetkým, tvrdia 03 - Modified: 2019-08-13 11:15:38 - Feat.: 0 - Title: Nemyslím si, že Smer bude presadzovať zmeny v oblasti potratov, tvrdí premiér 04 - Modified: 2019-07-25 13:05:08 - Feat.: 0 - Title: Smer a SNS chcú obmedziť interrupcie. Most je proti a upozorňuje na účelovosť témy 05 - Modified: 2019-08-14 16:06:53 - Feat.: 0 - Title: Smer nepredloží vlastný návrh zákona o interrupciách, potvrdil Fico
01 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 02 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu 03 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 04 - Modified: 2024-04-10 21:02:37 - Feat.: - Title: Trump povedal, že by ako prezident nepodpísal federálny zákaz potratov. Kedysi bol "zástancom voľby" 05 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:33