StoryEditor

V hre je nové PKO. Kameňolom v Devíne by sa mohol výrazne zmeniť

24.09.2019, 13:23
Autor:
TASRTASR
Kameňolom Devín je využívaný na výrobu kameniva pre potreby podniku, ako aj na komerčné účely.

Z kameňolomu v bratislavskom Devíne by mohlo byť nový park kultúry a oddychu (PKO). Tvrdí to Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), ktorý má kameňolom vo svojej správe.

Projekt obnovy

Vodohospodári majú pripravenú už aj štúdiu využitia územia a v stredu (25. 9.) ju aj predstavia. Kameňolom Devín je využívaný na výrobu kameniva pre potreby podniku, ako aj na komerčné účely.

​"V rámci areálu sú miesta nachádzajúce sa bezprostredne pri vode, ktoré sú už vyťažené. Práve tie by mali byť novým miestom pre rozvoj kultúry a oddychu," informovala TASR hovorca SVP Marián Bocák.

Cieľom pripravenej štúdie je podľa vodohospodárov dať možnosť rôznym organizáciám zapojiť sa do projektu obnovy tohto územia, kde by mohol vzniknúť amfiteáter na spôsob rímskych stavieb, prístavná veža či downhill (špeciálna cyklodráha).

Mesto nemá zatiaľ informácie

Taktiež napríklad pláž lido, detská lúka, cyklopoint, parkovisko, bežecký chodník, pikniková a hracia lúka, vyhliadka, nábrežný chodník, multifunkčné ihrisko či miesto pre plážový volejbal. "V rámci projektu by sa vytvoril aj cyklochodník, ktorý by mohol ísť popri karloveskom ramene aj pomocou lávok, bližšie k ceste, aby to neviedlo cez Sihoť," podotkol Bocák.

SVP priznáva, že štúdia je len začiatok cesty, ktorá by si vyžadovala aj zmenu územného plánu. Podnik by preto uvítal, keby sa do zámeru zapojilo mesto Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj, Bratislavská vodárenská spoločnosť a ďalší.

"Je tu priestor pre každého, komu záleží na hlavnom meste, aby prispel k vytvoreniu takéhoto kultúrno-spoločenského a športového zázemia pri Dunaji," poznamenal Bocák.

"O projekte SVP nemáme zatiaľ žiadne informácie. Aj na základe medializovaných informácií sme iniciovali stretnutie s SVP a mestskou časťou Devín, ktoré je plánované začiatkom októbra. Po zistení bližších informácií sa môžeme k projektu vyjadriť," povedal pre TASR hovorca mesta Bratislavy Peter Bubla.

01 - Modified: 2024-02-08 23:02:40 - Feat.: - Title: Vallo ukončil ságu so schátraným amfiteátrom pod Devínom. Švédom prihral pozemky 02 - Modified: 2023-10-13 08:15:14 - Feat.: - Title: Slovenský vodohospodársky podnik sa dofinancuje sumou 25 miliónov eur, tvrdí minister životného prostredia 03 - Modified: 2023-06-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Otvorí jeden z najbohatších Slovákov nový pivovar v Bratislave? Zvažujem to, potvrdil pre HN Patrik Tkáč 04 - Modified: 2023-04-28 11:29:46 - Feat.: - Title: V Bratislave pod hradom prasklo veľké potrubie. Polícia odkláňa dopravu, na ceste je množstvo vody 05 - Modified: 2023-03-15 08:58:29 - Feat.: - Title: Starosta Devína: Bez zásahu štátu či Bratislavy k zvráteniu situácie nedôjde
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 03:35