TASR
StoryEditor

Tisíce ľudí demonštrovali za slušné Slovensko. Organizátori vyzvali Kováčika, aby odstúpil

20.09.2019, 16:11
Dnes sa konal dvanásty protest Za slušné Slovensko.

Po viac ako pol roku dnes Slováci opäť vyšli do ulíc na zhromaždení pripomínajúc si minuloročnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Organizátori demonštrácie v Bratislave obvinili vládu z toho, že zlyhala pri riadení štátu. Občianska iniciatíva Za slušné Slovensko ohlásila zhromaždenia nielen v Bratislave, ale aj v ďalších mestách na Slovensku a vo svete, kde žije slovenská komunita.

"V tejto krajine bol budovaný systém, ktorý viedol až k vražde investigatívneho novinára a jeho snúbenice. Sledovali sme nekonečné zlyhania pri riadení štátu. Vláda roky ignorovala problémy ľudí," povedala z pódia organizátorka zhromaždenia v Bratislave, kde demonštranti zaplnili námestie pri sídle Úradu vlády.

Kováčik by mal odstúpiť

Iniciatíva na námestí vyzývala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby odstúpil zo svojej funkcie.

"Keďže ho nikto nemôže odvolať, apelujeme priamo na neho. Roky vieme, že tento človek na prokuratúre nemá čo robiť. Mal by vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť," uviedla organizátorka protestov Za slušné Slovensko Karolína Farská.

Avizovala, že iniciatíva chce začať mobilizačnú kampaň k budúcoročným parlamentným voľbám. Chcú, aby ľudia šli voliť a volili zodpovedne.

Farská priblížila, že v rámci kampane budú chodiť po Slovensku.

Na pódiu vystúpili speváci, učitelia, zástupcovia médií a herci, ktorí prečítali list od rodiny Kuciakovcov.

"Neprestaňme sa zaujímať, podporovať vyšetrovateľov, novinárov, organizátorov protestov aj každého človeka, ktorý sa stavia proti špinavej chobotnici. Nech sa už nikdy u nás nemusí nikto báť bojovať za pravdu," odkázali ľuďom na námestiach.

Na zhromaždení zazneli aj požiadavky na zvrátenie klimatickej krízy.

V Prešove vystúpila Zlatica Kušnírová 

Na demonštrácii v Prešove na východe Slovenska vystúpila matka zavraždenej Kuciakovej snúbenice Zlatica Kušnírová.

"O všetkých prepojeniach písal Janko a doplatil na to svojím životom, a aj moja Maťa bola v nesprávnej dobe na nesprávnom mieste," povedala Kušnírová.

Kuciak písal aj o kontroverzných transakciách podnikateľa Mariana Kočnera, ktorého polícia tento rok v marci obvinila z objednania vraždy reportéra. V prípade boli predtým obvinené aj ďalšie štyri osoby.

Iniciatíva Za slušné Slovensko po Kuciakovej vražde stála za najväčšími protivládnymi demonštráciami od pádu komunizmu v roku 1989.

Politická kríza vyústila k demisii Roberta Fica z funkcie premiéra, v ktorej Fica vlani v marci nahradil jeho kolega z najsilnejšej vládnej strany Smer-sociálna demokracia ( smer-SD) Peter Pellegrini.

Fico počas dňa povedal, že rešpektuje prejavy názorov ľudí, zároveň podľa neho ale nemôžu rozhodnutia prijímať ulice alebo médiá.

Ďalšie zhromaždenia

Od poslednej demonštrácie tento rok vo februári prišla iniciatíva Za slušné Slovensko o jednu zo svojich hlavných tvárí.

Občiansky aktivista Juraj Šeliga ohlásil vstup do politiky po boku exprezidenta Andreja Kisku, ktorý stál pri vzniku novej politickej strany Za ľudí.

Aktivisti zo skupiny Za slušné Slovensko už skôr ohlásili ďalšie zhromaždenia, a to na okrúhle výročie Nežnej revolúcie tento rok v novembri.

Ďalšiu demonštráciu naplánovali na druhé výročie vraždy Kuciaka a jeho partnerky, teda 21. februára budúceho roka, zhruba týždeň pred plánovaným termínom parlamentných volieb.

Podľa prieskumov verejnej mienky by existujúce tri vládne strany pod vedením Smeru-SD potrebnú väčšinu na vytvorenie vlády nezískali.

01 - Modified: 2019-04-04 15:26:04 - Feat.: 0 - Title: Organizátor protestov Za slušné Slovensko Šeliga sa stretol s Kiskom a debatovali o strane 02 - Modified: 2019-04-08 10:14:17 - Feat.: 0 - Title: Za slušné Slovensko spúšťa kampaň pred eurovoľbami. Chystajú sa do Bruselu 03 - Modified: 2019-06-02 18:41:32 - Feat.: 0 - Title: Končí jedna z tvárí iniciatívy Za slušné Slovensko 04 - Modified: 2019-06-03 11:11:48 - Feat.: 0 - Title: Šeliga vysvetlil, prečo opustil iniciatívu Za slušné Slovensko 05 - Modified: 2019-07-23 10:33:55 - Feat.: 0 - Title: Matovič vysvetľoval, prečo si na týždeň rezervoval Námestie SNP. Pozýva naň aj Smer
01 - Modified: 2018-11-16 19:45:30 - Feat.: - Title: Slováci opäť vyšli do ulíc. Pošlime Ficov a Kaliňákov do politického zabudnutia, vyzval Šeliga
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 09:42