StoryEditor

Sto dní Čaputovej podľa ČTK: Dostala sa do konfliktu s Ficom, zo Západu počúvala chvály

20.09.2019, 08:37
Autor:
ČTKČTK
Česká spravodajská analyzovala prvé kroky Zuzany Čaputovej ako slovenskej prezidentky.

Počas sto dní v úrade, ktoré dovŕši v pondelok 23. septembra, prezidentka Zuzana Čaputová nezaháľala. Napísala to v analýze česká spravodajská agentúra ČTK.

Čaputová stihla obísť krajiny Vyšehradskej štvorky a tiež Francúzsko, Nemecko, Rakúsko a Ukrajinu, všade budila pozornosť svojou eleganciou a presvedčeným európanstvom.

Ďalej kritizovala Čínu za porušovanie ľudských práv a na rezignáciu vyzvala štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú, obvinenú z kontaktov s podnikateľom Marianom Kočnerom. Spor mala aj s expremiérom Robertom Ficom kvôli vymenovaniu ústavných sudcov.

Prvá kritika počas prvej návštevy

Po nástupe do úradu 15. júna sa v súlade s tradíciou Čaputová vydala na prvú zahraničnú cestu do Česka, kde okrem stretnutia s politickými špičkami videla koncert na pražskej Kampe na jej počesť. Na ten si priviezla vo vládnom lietadle kapelu Živé kvety.

To vyvolalo kritiku na sociálnych sieťach, podľa médií sa totiž do lietadla nepodarilo dostať niektorým novinárom, ktorí o cestu prejavili záujem. Na koncerte v Prahe vyjadrila Čaputová pochopenie pre tých, ktorí v Česku demonštrujú proti premiérovi a za nezávislosť justície.

Význam silnej Únie pre Slovensko zaznel z jej úst pri jej prvej návšteve Bruselu s tým, že krajiny V4 by v EÚ nemali byť vnímané ako zdroj problémov a mali by vyriešiť pochybnosti spojené s porušovaním hodnôt Európskej únie.

Bieloruskému náprotivkovi Alexandrovi Lukašenkovi Čaputová odkázala, že pozvanie na oslavy výročia Slovenského národného povstania, ktoré mu počas návštevy v Minsku adresoval predseda slovenského parlamentu Andrej Danko, nie je platné, lebo ho neodovzdala hlava štátu.

Rozdielne názory so Zemanom

Kritiku Číny za zhoršovanie situácie v oblasti ľudských práv a za zadržiavanie ľudskoprávnych aktivistov si od Čaputovej vypočul v júli čínsky minister zahraničia Wang I, ktorý bol na návšteve Slovenska.

A neskôr v Budapešti zase obhajovala liberálnu demokraciu s tým, že úlohou takzvanej Vyšehradskej štvorky má byť presadzovanie demokratických hodnôt, slobody a právneho štátu.

Pri návšteve trenčianskeho festivalu Pohoda Čaputová počas diskusie zmienila, že predpokladá, že na mnoho záležitostí bude mať rozdielne názory ako jej český kolega Miloš Zeman.

Poklona od Macrona

Vo Varšave sa v júli na prvej návšteve Poľska zhodla s poľským prezidentom Andrzejom Dudom na nutnosti jednoty NATO kvôli nedobrým vzťahom s Ruskom.

A pri jej návšteve Paríža označil prezident Emmanuel Macron Čaputovú v elegantnom novom účese za symbol zjednotenej Európy. A prezidentka po rokovaní s ním uviedla, že migrácia je problém aj tých, ku ktorým utečenci nesmerujú.

​V auguste navštívila aj Nemecko, ktorého hlas v Európe by mal byť podľa nej jasne počuť, lebo nikto iný nemá takú skúsenosť s prekonávaním rozdelenia. A v septembri na návšteve Ukrajiny preberala boj proti korupcii a pašovaniu na slovensko-ukrajinskej hranici.

Ostrejšie slová na Slovensku

Prvýkrát razantnejšie sa Čaputová ku koncu augusta vyjadrila ku konaniu vládnej koalície, keď vyzvala štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú na rezignáciu. Jankovská si podľa medializovaných informácií písala s Kočnerom, ktorý je obvinený okrem iného z objednania minuloročnej vraždy novinára Jána Kuciaka.

Čaputová vyhlásila, že ak majú orgány činné v trestnom konaní dôvod zaujímať sa o komunikáciu štátnej tajomníčky s podozrivým z objednania vraždy, je neobhájiteľné naďalej zotrvávať v jednej z najvyšších pozícií na ministerstve spravodlivosti.

Jankovská na začiatku septembra oznámila rezignáciu, kvôli jej kauze sa parlament pokúsil pred niekoľkými dňami neúspešne vyjadriť nedôveru vláde Petra Pellegriniho.

Konflikt s Ficom

Do sporu so šéfom najsilnejšej vládnej strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) a expremiérom Robertom Ficom sa Čaputová dostala krátko po nástupe do úradu kvôli postupu pri menovaní sudcov Ústavného súdu.

Fico totiž podmienil ďalšiu voľbu kandidátov na ústavných sudcov tým, že Čaputová zo súčasného zoznamu vymenuje niekoľko nových sudcov. To Čaputová odmietla, poslanci podľa nej nezvolili potrebný počet kandidátov.

Slovenská justícia podľa nej trpí vážnymi nedostatkami a nie je nezávislá, uviedla v septembrovom rozhovore s rakúskym denníkom Kurier. Ústavní sudcovia Slovensku stále chýbajú.

01 - Modified: 2019-08-13 14:38:38 - Feat.: 0 - Title: Čaputová: Moje stanovisko k Číne je nemenné, pozvanie Danka rešpektujem 02 - Modified: 2019-08-21 15:53:28 - Feat.: 0 - Title: Merkelová sa stretla s Čaputovou. Pýtala sa jej na vyšetrovanie Kuciakovej vraždy 03 - Modified: 2019-09-01 16:19:34 - Feat.: 0 - Title: Slovensko naliehavo potrebuje spojenie dobrých síl, povedala Čaputová pre rakúsky denník 04 - Modified: 2019-09-08 15:25:51 - Feat.: 0 - Title: Je to zlé a nebezpečné, ak si niekto dokáže kupovať spravodlivosť, reaguje Čaputová na kauzu okolo Kočnera 05 - Modified: 2019-09-16 12:32:42 - Feat.: 0 - Title: Čaputová navštívila Ukrajinu. Ocenila Zelenského reformy a jeho snahu vyriešiť konflikt
01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 03 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 04 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 05 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:36