StoryEditor

V4 nám vystaví vysvedčenie

18.06.2007, 00:00
Autor:
pnpn
Predsedovia vlád Vyšehradskej štvorky dnes vystavia vysvedčenie slovenskému ročnému predsedníctvu v tomto regionálnom zoskupení. V Bratislave budú mať na stole celý rad aktuálnych tém.

Dominovať by mali víza do Spojených štátov a pripravovaný vstup do schengenského priestoru. Budú sa tiež venovať spolupráci v rámci Európskej únie, budúcnosti euroústavy či energetickej bezpečnosti. Slovenský premiér Robert Fico k nám pozval aj portugalského premiéra Josého Socratesa, ktorý predsedov vlád V4 oboznámi s prioritami portugalského predsedníctva EÚ v druhom polroku 2007, ako aj skúsenosťami jeho krajiny s členstvom v Schengene a s prijatím spoločnej európskej meny.
Slovensko predsedalo Vyšehradskej štvorke od 1. júla 2006. Rotujúce ročné predsedníctvo prevezmú od nás 1. júla 2007 Česi. Zatiaľ posledné stretnutie premiérov skupiny sa uskutočnilo vlani v októbri v maďarskom Visegráde. Práve na tomto summite sa maďarský premiér Ferenc Gyurcsány odmietol stretnúť medzi štyrmi očami s Ficom. Dôvodom bola účasť nacionalistickej SNS v slovenskej vláde. Dnes by sa obaja premiéri mali stretnúť a upokojiť vzťahy medzi našimi krajinami. Mali by tiež podpísať dohodu o spolupráci na hraniciach.

O čom budú hovoriť:
- víza do USA
- schengenský priestor
- euroústava
- energetická bezpečnosť
- spoločná mena euro
- spolupráca v rámci EÚ

PROFILY PREMIÉROV

Mirek Topolánek (Česko)
Predseda vládnej ODS nahradil v kresle českého premiéra sociálnodemokratického lídra Jiřího Paroubka. Prezident Václav Klaus ho po víťazstve vo voľbách v júni 2006 poveril zostavením nového kabinetu, kvôli dlhotrvajúcemu politickému patu v krajine sa však jeho vláda ujala moci až v januári 2007. 51-ročný Topolánek vedie vládny kabinet zložený z občianskych demokratov, Zelených a ľudovcov.

Ferenc Gyurcsány (Maďarsko)
Líder maďarských socialistov prevzal kreslo premiéra v septembri 2004 po tom, ako jeho predchodca Péter Medgyessy podal demisiu kvôli konfliktu s koaličnými partnermi. V minuloročných parlamentných voľbách priviedol 46-ročný Gyurcsány socialistov k víťazstvu, čím si zabezpečil premiérsky post aj na ďalšie funčné obdobie.

Jaroslaw Kaczynski (Poľsko)
Predseda konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť je dvojčaťom poľského prezidenta Lecha Kaczynského. Premiérom je od júla minulého roka. Podľa analytikov je to práve Jaroslaw, kto vymýšľa politickú stratégiu bratov Kaczynských. Jeho pravicová vláda zaviedla alebo plánuje zaviesť v krajine celú sériu reforiem od školstva po sociálnu oblasť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:35